joi

28 martie, 2024

17 ianuarie, 2018

Ministrul olandez de Finanțe Wopke Hoekstra (foto) a declarat marți că statele cele mai afectate de Brexit nu ar trebui să contribuie la acoperirea golului lăsat în bugetul Uniunii Europene de plecarea Marii Britanii, anunță Bloomberg.

”Un grup mic de țări din vestul Europei este foarte afectat de Brexit, din punct de vedere economic. Este vorba în primul rând de Irlanda, dar și de Olanda, Danemarca, Spania, și alte țări. Nu poate exista intenția ca cei care suportă deja pagube de pe urma Brexit să plătească și factura suplimentară”, a afirmat Wopke Hoekstra într-un interviu acordat televiziunii olandeze RTL Z.

În timp ce restul de 27 de state europene păstrează un front unit în discuțiile referitoare la Brexit, interesele naționale diferă atunci când vine vorba despre viitoarele relații comerciale, începând să apară fisuri.


Pe 9 ianuarie, guvernele Ungariei și Poloniei s-au declarat pregătite să contribuie mai mult la bugetul multianual european după ce Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană în 2019. La cealaltă extremă se situează Austria, al cărei ministru de Externe a spus că este nevoie de ”o Europă mai mică, dar mai eficientă”.

Ministrul olandez de Finanțe Wopke Hoekstra s-a întâlnit săptămâna trecută cu omologul său spaniol Luis de Guindos, iar cei doi au fost de acord că doresc un acord pentru Brexit care să mențină Marea Britanie cât mai aproape posibil de Europa, potrivit unei persoane apropiate situației.

Un oficial din Ministerul spaniol al Economiei a declarat săptămâna trecută că cei doi miniștri de Finanțe au subliniat importanța legăturilor cu Marea Britanie pentru ambele țări și au convenit să urmărească interesele lor comune.

Marea Britanie va continua să contribuie la actualul buget al UE până la sfârșitul anului 2020; ulterior, în UE va intra în vigoare un nou ciclu bugetar pe termen de șapte ani. Marea Britanie este un contributor net la bugetul comunitar, care redistribuie fonduri la nivelul blocului comunitar.


Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker a anunțat la începutul lunii ianuarie că statele membre ar trebui să își crească plățile către bugetul UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: