duminică

14 aprilie, 2024

19 februarie, 2024

Publicația germană Welt am Sonntag scrie luni că Olaf Scholz, cancelarul german, s-ar fi opus ca președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să preia funcția de secretar general al NATO după expirarea mandatului de la Comisie.

Acest lucru s-a întâmplat după ce secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a sugerat numele Ursulei von der Leyen pentru conducerea civilă a NATO, iar președintele american Joe Biden i-a cerut lui Olaf Scholz părerea despre această sugestie.

Potrivit surselor citate de presa germană, Olaf Scholz (membru SPD) a considerat că funcția de vârf din NATO ar fi fost o poziție prea puternică pentru a fi acordată unui membru CDU, principalul partid de opoziție din Germania.


În plus, publicația germană mai scrie că Olaf Scholz se teme că opoziția radicală a Ursulei von der Leyen față de Rusia ar putea fi dăunătoare pentru NATO.

Actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, este de așteptat să fie înlocuit până în toamnă. Discuții despre succesor se derulează în prezent, o decizie fiind așteptată înainte de summit-ul aniversar al Alianței militare occidentale din iulie.

Premierul olandez în exercițiu Mark Rutte este considerat în prezent principalul candidat la funcție.

Norvegianul Jens Stoltenberg, fost prim-ministru al țării sale, a preluat funcția de Secretar General NATO pe data de 1 octombrie 2014. Mandatul său a fost prelungit succesiv de 3 ori, cu cîte doi ani, în 2017 și 2019, apoi cu un an, în 2023.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: