fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

Oficial MECMA, despre vânzarea pachetului PETROM: E un moment nefericit. Dăianu: Preţul maximal e o prostie. Pe ce se duc banii

de Vladimir Ionescu 14.7.2011

Guvernul României este conştient că preţul pachetului de 9,8% din Petrom scos la vânzare de stat, pe bursă, poate fi puternic scăzut de efectele crizei datoriei publice din Italia, însă oficialii de la Bucureşti s-au temut să negocieze cu FMI amânarea tranzacţiei din cauza evoluţiei incerte a situaţiei externe, au declarat, miercuri, pentru cursdeguvernare.ro, surse din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA)

E o perioadă când trebuie să conservi, nu să vinzi. Ar trebui să cumperi acum, dar cei care vând o fac pentru că au nevoie urgent de bani. Cred că se putea negocia cu FMI amânarea vânzării, dar ce garanţii ai că peste 3 luni sau peste 6 luni n-o să scadă preţul. Previziunile sunt doar pentru o perioadă scurtă, privind contextul economic european”, ne-a declarat un oficial din Ministerul Economiei, sub protecţia anonimatului.

Contactat de cursdeguvernare.ro, fostul ministru al Finanţelor Daniel Dăianu a catalogat ca ”nefericită” situaţia în care a fost scos la privatizare pachetul de 9,8% din Petrom.

”Este nefericită. Din păcate, părerea mea este că Guvernul s-a prins singur în ac prin faptul că are în aranjamentul cu FMI aşa ceva. Suspectez că operează o ipoteză de genul <vindem aceste participaţii, facem rost de bani şi cu aceşti bani rambursăm o parte din datoria pe care am făcut-o la FMI>”, a spus Dăianu.

Fostul ministru a explicat că din cauza incertitudinilor de pe piaţa italiană, se creează instabilitate pe toate bursele, motiv pentru care investitorii fug de active precum acţiunile şi se orientează către monede puternice sau obligaţiuni emise de state puternice, ca Germania.

”Se produce o fugă de active financiare, adică de acţiuni, plasamente în bonduri, iar frica de asemenea active se face mai ales în zonele cunoscute ca fiind mai vulnerabile, adică economii emergente, periferice ale zonei euro. Fuga de aceste active se face către lichiditate sau către active financiare considerate foarte solide: obligaţiunile germane, obligaţiuni olandeze, în mod tradiţional era şi dolarul american, mai este francul elveţian”, a argumentat fostul ministru de Finanţe.

Dăianu: Preţul maximal anunţat de guvern pentru Petrom– o prostie

 

Daniel Dăianu a criticat vehement şi faptul că Guvernul a stabilit să vândă pachetul de acţiuni de la Petrom exclusiv pe bursă, ignorând oferte colaterale, dar şi faptul că statul a anunţat un preţ maximal cerut pentru o acţiune, de 0,46 lei.

”Sunt două erori pe care le-ar putea comite aici Guvernul. A băgat un preţ maxim, ceea ce e o prostie. Eu vreau să iau cât mai mult. Mai spune Guvernul că vrea să fie privatizarea transparentă. Ce înseamnă privatizare transparentă? Eu vreau să vând celui care îmi dă cât mai mult. Dacă vine unul şi-ţi face o ofertă bună care nu e pe bursă, care e problema? Nu înţeleg care este logica. Când vând participaţia statului, problema nu e transparenţa, e de preţ”, ne-a mai spus profesorul Dăianu.

În schimb, oficialul MECMA contactat de cursdeguvernare.ro a explicat că anunţarea unui preţ maximal de vânzare a avut scopul de a orienta cumpărătorii către această valoare.

În plus, acest preţ maximal a fost ales ţinând cont de cotaţiile cele mai bune înregistrate de acţiunile Petrom pe bursă, anterior.

”Ideea de 0,46 de lei ca preţ maximal a fost luată după o analiză foarte atentă a preţului acestor acţiuni. O singură dată, acum vreo doi ani, a mai depăşit această valoare de 0,46 de lei pe acţiune. Dacă fixau preţul minim, exista riscul să vină toţi pe lângă preţul minim şi atunci au fixat un preţ minim sub care nu trebuie să se oprească şi au fixat şi această valoare maximă. Din câte ştiu, a fost ideea colectivului de la Ministerul Economiei”, a explicat sursa guvernamentală.

Aceasta a mai arătat că interesul Guvernului este nu doar de a obţine un preţ mare pe acţiune, ci şi de a vinde o cantitate mare de acţiuni.

”Dacă face un singur ofertant oferta, depinde şi câte acţiuni vrea. Interesul mare ar fi aici să fie o propunere de procent mai mare din partea unuia singur”, a susţinut oficialul din MECMA, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Unde bagă Guvernul banii din pachetul Petrom?

Banii care vor fi obţinuţi din vânzarea pachetului de 9,8% din acţiunile Petrom vor fi folosiţi pentru acoperirea unei părţi a datoriei publice, a declarat, marţi, premierul Emil Boc.

”Ei merg la bugetul de stat şi, evident, vor fi utilizaţi de stat potrivit prevederilor legale. Potrivit procedurilor legale, înseamnă că acei bani se utilizează pentru ceea ce înseamnă plata datoriei publice, prin excelenţă, şi – având mai puţini bani de la bugetul de stat pentru plata datoriei publice – ne rămân mai multe resurse pentru investiţii. Cu alte cuvinte, orice ban care vine din privatizare, indirect, se duce în investiţii”, a spus Boc, la Braşov.

Referitor la destinaţia banilor din vânzarea pachetului de 9,8% din Petrom, anunţată, marţi, de Boc, economistul Daniel Dăianu a afirmat că este o eroare a Guvernului Boc:

”Te îndatorezi, după care vinzi active ale statului să plăteşti datoria? Nu. Faci consolidări fiscale printr-o mai bună ameliorare a folosirii banilor publici, vezi ce faci cu cheltuielile, rostogoleşti datoriile. Guvernul este exact ca unul care are o datorie şi, în loc să muncească mai mult, îşi vinde argintăria”, a argumentat economistul.

Fostul ministru din perioada 1997-1998 a apreciat că aceşti bani ar trebui folosiţi pentru crearea unui fond al statului, care să fie folosit numai pentru situaţii excepţionale de criză.

”Eu cu banii ăştia aş face un fond suveran strategic al statului, din care să utilizăm în situaţii cu totul şi cu totul excepţionale, pentru că România poate scădea anul acesta deficitul sub 5% şi anul viitor sub 3%. De ce să achităm datoria publică din banii obţinuţi prin privatizări? Mai bine nu mai făceai datorie publică”, ne-a mai spus Daniel Dăianu.

Oferta prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile Petrom are un preţ maxim de 0,46 lei/titlu, cu 15% peste cotaţia de la bursă, iar preţul minim este anunţat în timpul ofertei, fiind calculat pe baza cotaţiilor propuse de investitori în ordinele de subscriere, potrivit prospectului de ofertă înregistrat la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), citat de Mediafax.

Oferta durează până pe 22 iulie, termen până la care statul îşi propune să vândă cel puţin 80% din pachetul scos la vânzare.

Guvernul ar urma să obţină circa 610 milioane de euro pentru pachetul de 9,8% din acţiunile Petrom, la preţul maxim pe acţiune indicat.

Grupul austriac OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea are 20,11% din acţiuni.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.7.2011

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Consiliului European, Charles Michel, în vizită la Beirut. 26 de oficiali libanezi reținuți în anchetă

Iulian Soare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află sâmbătă la Beirut, înaintea organizării unei conferințe a donatorilor care urmărește strângerea de fonduri care să fie folosite… Mai mult

Stiri

România a trimis opt tone de materiale medicale în Liban

Razvan Diaconu

România a trimis sâmbătă aproximativ opt tone de materiale medicale în Liban, cu două aeronave care au pleacat de la Baza 90 Otopeni. Cu această… Mai mult

Stiri

Munca flexibilă, aprobată prin OUG. Detaliile

Razvan Diaconu

Proiectul pentru introducerea muncii flexibile (corespondentul modelului german Kurzarbeit) a fost aprobat în ședința de Guvern de vineri. Angajatorul va putea reduce unilateral timpul de… Mai mult

Europa

Șapte județe din România, incluse de Germania în lista „zonelor de risc” de călătorie

Vladimir Ionescu

Judeţele Argeş, Bihor, Buzău, Neamţ, Ialomiţa, Mehedinţi şi Timiş au fost incluse de autorităţile din Germania pe lista zonelor de risc, iar persoanele care intră… Mai mult

Stiri

Guvernul pregătește a doua rectificare a bugetului 2020

Razvan Diaconu

Guvernul va adopta săptămâna viitoare proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară, a anunțat premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de vineri. Este a… Mai mult

Europa

Turcia reia operațiunile de prospecțiune în Mediterana de Est

Iulian Soare

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat vineri că țara sa a reluat operațiunile de explorare a gazelor în estul Mediteranei, susținând că Grecia nu… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanțelor lansează o nouă ofertă de titluri de stat pentru populație

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că,  începând de luni, 10 august 2020, se deschide subscripția pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației… Mai mult