La obiect

Decembrie 2019 – inflaţia a depășit conjunctural pragul de patru procente

Creşterea preţurilor de consum în decembrie 2019 a fost de 0,42%, semnificativ mai mare față de valoarea consemnată în urmă cu 12 luni (0,16%), ceea… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Creșterea PIB continuă să scadă. Industria, la -2,7% ca volum pe T3 2019

INS a confirmat valoarea de 3% creștere economică pe trimestrul III 2019 și, implicit, traiectoria descendentă a acestui indicator pe parcursul anului în curs. De… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Contul curent la unsprezece luni, pe minus cu aproape zece miliarde de euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele unsprezece luni ale anului în curs, un deficit de aproape zece miliarde de euro sau… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Noiembrie 2019: salariul real, +10%, productivitatea muncii, -1%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2019 a fost de 5.196 lei, cu 2,1% mai mare faţă de luna… Mai mult

13.01.2020

Cronicile

Oficial MECMA, despre vânzarea pachetului PETROM: E un moment nefericit. Dăianu: Preţul maximal e o prostie. Pe ce se duc banii

de Vladimir Ionescu 14.7.2011

Guvernul României este conştient că preţul pachetului de 9,8% din Petrom scos la vânzare de stat, pe bursă, poate fi puternic scăzut de efectele crizei datoriei publice din Italia, însă oficialii de la Bucureşti s-au temut să negocieze cu FMI amânarea tranzacţiei din cauza evoluţiei incerte a situaţiei externe, au declarat, miercuri, pentru cursdeguvernare.ro, surse din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA)

E o perioadă când trebuie să conservi, nu să vinzi. Ar trebui să cumperi acum, dar cei care vând o fac pentru că au nevoie urgent de bani. Cred că se putea negocia cu FMI amânarea vânzării, dar ce garanţii ai că peste 3 luni sau peste 6 luni n-o să scadă preţul. Previziunile sunt doar pentru o perioadă scurtă, privind contextul economic european”, ne-a declarat un oficial din Ministerul Economiei, sub protecţia anonimatului.

Contactat de cursdeguvernare.ro, fostul ministru al Finanţelor Daniel Dăianu a catalogat ca ”nefericită” situaţia în care a fost scos la privatizare pachetul de 9,8% din Petrom.

”Este nefericită. Din păcate, părerea mea este că Guvernul s-a prins singur în ac prin faptul că are în aranjamentul cu FMI aşa ceva. Suspectez că operează o ipoteză de genul <vindem aceste participaţii, facem rost de bani şi cu aceşti bani rambursăm o parte din datoria pe care am făcut-o la FMI>”, a spus Dăianu.

Fostul ministru a explicat că din cauza incertitudinilor de pe piaţa italiană, se creează instabilitate pe toate bursele, motiv pentru care investitorii fug de active precum acţiunile şi se orientează către monede puternice sau obligaţiuni emise de state puternice, ca Germania.

”Se produce o fugă de active financiare, adică de acţiuni, plasamente în bonduri, iar frica de asemenea active se face mai ales în zonele cunoscute ca fiind mai vulnerabile, adică economii emergente, periferice ale zonei euro. Fuga de aceste active se face către lichiditate sau către active financiare considerate foarte solide: obligaţiunile germane, obligaţiuni olandeze, în mod tradiţional era şi dolarul american, mai este francul elveţian”, a argumentat fostul ministru de Finanţe.

Dăianu: Preţul maximal anunţat de guvern pentru Petrom– o prostie

 

Daniel Dăianu a criticat vehement şi faptul că Guvernul a stabilit să vândă pachetul de acţiuni de la Petrom exclusiv pe bursă, ignorând oferte colaterale, dar şi faptul că statul a anunţat un preţ maximal cerut pentru o acţiune, de 0,46 lei.

”Sunt două erori pe care le-ar putea comite aici Guvernul. A băgat un preţ maxim, ceea ce e o prostie. Eu vreau să iau cât mai mult. Mai spune Guvernul că vrea să fie privatizarea transparentă. Ce înseamnă privatizare transparentă? Eu vreau să vând celui care îmi dă cât mai mult. Dacă vine unul şi-ţi face o ofertă bună care nu e pe bursă, care e problema? Nu înţeleg care este logica. Când vând participaţia statului, problema nu e transparenţa, e de preţ”, ne-a mai spus profesorul Dăianu.

În schimb, oficialul MECMA contactat de cursdeguvernare.ro a explicat că anunţarea unui preţ maximal de vânzare a avut scopul de a orienta cumpărătorii către această valoare.

În plus, acest preţ maximal a fost ales ţinând cont de cotaţiile cele mai bune înregistrate de acţiunile Petrom pe bursă, anterior.

”Ideea de 0,46 de lei ca preţ maximal a fost luată după o analiză foarte atentă a preţului acestor acţiuni. O singură dată, acum vreo doi ani, a mai depăşit această valoare de 0,46 de lei pe acţiune. Dacă fixau preţul minim, exista riscul să vină toţi pe lângă preţul minim şi atunci au fixat un preţ minim sub care nu trebuie să se oprească şi au fixat şi această valoare maximă. Din câte ştiu, a fost ideea colectivului de la Ministerul Economiei”, a explicat sursa guvernamentală.

Aceasta a mai arătat că interesul Guvernului este nu doar de a obţine un preţ mare pe acţiune, ci şi de a vinde o cantitate mare de acţiuni.

”Dacă face un singur ofertant oferta, depinde şi câte acţiuni vrea. Interesul mare ar fi aici să fie o propunere de procent mai mare din partea unuia singur”, a susţinut oficialul din MECMA, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Unde bagă Guvernul banii din pachetul Petrom?

Banii care vor fi obţinuţi din vânzarea pachetului de 9,8% din acţiunile Petrom vor fi folosiţi pentru acoperirea unei părţi a datoriei publice, a declarat, marţi, premierul Emil Boc.

”Ei merg la bugetul de stat şi, evident, vor fi utilizaţi de stat potrivit prevederilor legale. Potrivit procedurilor legale, înseamnă că acei bani se utilizează pentru ceea ce înseamnă plata datoriei publice, prin excelenţă, şi – având mai puţini bani de la bugetul de stat pentru plata datoriei publice – ne rămân mai multe resurse pentru investiţii. Cu alte cuvinte, orice ban care vine din privatizare, indirect, se duce în investiţii”, a spus Boc, la Braşov.

Referitor la destinaţia banilor din vânzarea pachetului de 9,8% din Petrom, anunţată, marţi, de Boc, economistul Daniel Dăianu a afirmat că este o eroare a Guvernului Boc:

”Te îndatorezi, după care vinzi active ale statului să plăteşti datoria? Nu. Faci consolidări fiscale printr-o mai bună ameliorare a folosirii banilor publici, vezi ce faci cu cheltuielile, rostogoleşti datoriile. Guvernul este exact ca unul care are o datorie şi, în loc să muncească mai mult, îşi vinde argintăria”, a argumentat economistul.

Fostul ministru din perioada 1997-1998 a apreciat că aceşti bani ar trebui folosiţi pentru crearea unui fond al statului, care să fie folosit numai pentru situaţii excepţionale de criză.

”Eu cu banii ăştia aş face un fond suveran strategic al statului, din care să utilizăm în situaţii cu totul şi cu totul excepţionale, pentru că România poate scădea anul acesta deficitul sub 5% şi anul viitor sub 3%. De ce să achităm datoria publică din banii obţinuţi prin privatizări? Mai bine nu mai făceai datorie publică”, ne-a mai spus Daniel Dăianu.

Oferta prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile Petrom are un preţ maxim de 0,46 lei/titlu, cu 15% peste cotaţia de la bursă, iar preţul minim este anunţat în timpul ofertei, fiind calculat pe baza cotaţiilor propuse de investitori în ordinele de subscriere, potrivit prospectului de ofertă înregistrat la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), citat de Mediafax.

Oferta durează până pe 22 iulie, termen până la care statul îşi propune să vândă cel puţin 80% din pachetul scos la vânzare.

Guvernul ar urma să obţină circa 610 milioane de euro pentru pachetul de 9,8% din acţiunile Petrom, la preţul maxim pe acţiune indicat.

Grupul austriac OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea are 20,11% din acţiuni.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.7.2011

Lăsați un comentariu


Europa

Brexit / Premierul Boris Johnson a semnat acordul de ieșire din UE

Iulian Soare

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat vineri seara, pe Twitter, că a semnat acordul de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, prevăzut pentru 31… Mai mult

Europa

OMV Petrom a demarat procesul de vânzare a activelor sale din Kazahstan

Iulian Soare

OMV Petrom a demarat procesul de vânzare a câmpurilor de petrol şi gaze deținute în Kazahstan, singurele sale active de peste hotare, potrivit documentelor de… Mai mult

Stiri

Coronavirusul a ajuns în Europa și Australia. OMS: Țările să se pregătească de răspândirea virusului ucigaș

Iulian Soare

Primele trei cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus au fost confirmate în Europa, în Franța, și tot sâmbătă a fost identificat și primul pacient pozitiv… Mai mult

Stiri

Parcul auto din România a depășit 8,2 mil. vehicule – infrastructura nu ține pasul. Tendințele în UE

Iulian Soare

Parcul auto din România a crescut la peste 8,2 milioane vehicule în 2018 însă infrastructura rutieră nu ţine pasul, arată un studiu PwC Digital Auto… Mai mult

Stiri

România va înființa, cu fonduri europene, un Institut Național de Genomică

Vladimir Ionescu

România va avea un Institut Naţional de Genomică, ce va permite României să progreseze în domeniul geneticii umane, a anunţat vineri ministrul Fondurilor Europene, Marcel… Mai mult

Europa

Compania poloneză Lot achiziționează firma germană Thomas Cook Condor – 140 de aeronave în dotare și vor mai comanda 30

Iulian Soare

Compania aeriană poloneză LOT a achiziționat firma germană Thomas Cook Condor, creând un grup de aviație ce transportă peste 20 de milioane de pasageri pe… Mai mult

Stiri

Bogdan Aurescu: 54% din personalul din serviciul exterior al MAE era detaşat, la preluarea mandatului

Vladimir Ionescu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat la Digi 24 că 54% din personalul din serviciul exterior al MAE era detaşat, în noiembrie 2019, când… Mai mult