Oficial italian: BCE ar trebui să șteargă datoriile acumulate de state în pandemie - CursDeGuvernare.ro
luni

18 octombrie, 2021

Oficial italian: BCE ar trebui să șteargă datoriile acumulate de state în pandemie

26 noiembrie, 2020

Banca Centrală Europeană ar trebui să ia în calcul ștergerea datoriilor guvernamentale generate în timpul crizei covid prin programul de achiziție de bonduri derulat de BCE sau prelungirea la nesfârșit a scadențelor, a declarat Riccardo Fraccaro, consilierul premierului italian Giuseppe Conte, potrivit Bloomberg.

„Politica monetară trebuie să susțină politicile fiscale ale statelor membre prin orice mijloace”, a  declarat Riccardo Fraccaro, principalul consilier al lui Giuseppe Conte într-un interviu acordat miercuri. Acest sprijin ar putea include „anularea datoriilor guvernamentale generate în timpul crizei, prin intermediul programul de achiziție de bonduri suverane, sau extinderea la infinit la maturităților”, a mai spus Fraccaro.

Solicitarea oficialului italian vine în contextul în care datoria publică a Italiei crește consistent în contextul în care țara ia măsuri pentru combaterea efectelor crizei. Și înainte de pandemie datoria Italiei era la un nivel împovărător, evoluția economiei încetinise, iar Fraccaro a atras atenția că țara va avea de suportat costuri suplimentare, cum ar fi cele cu tranziția către o economie verde.


Acesta a propus totodată să introducerea unei „legislații verzi”, care să permită ca sumele cheltuite de state pentru investiții legate de protejarea mediului să nu fie incluse în calcularea deficitului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cerințele lui Fraccaro privind reducerea datoriei nu este de așteptat însă să fie bine primite de BCE.

Când președintele BCE, Christine Lagarde, a fost întrebată săptămâna trecută despre acestă posibilitate, a răspuns: „Nici nu se pune problema, pentru că dacă am trece dincolo de anumite limite ar fi pur și simplu o încălcare a legii”. Și ministrul de Finanțe al Italiei, Roberto Gualtieri, a respins această idee.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr