Consiliul Național de Etică din cadrul Ministerului Educației și Cercetării a dat joi, un verdict în ce privește acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse premierului Victor Ponta referitor la lucrarea sa de doctorat.
Potrivit deciziei, lucrarea de doctorat premierului Nu este, potrivit legislației din 2003 (anul susținerii tezei) plagiată.
”Titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, a fost obtinut de domnul Victor Ponta in concordanta cu legislatia in vigoare in anul 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei de doctorat cu titlul ‘Curtea Penala Internationala’ nu se poate sustine” – este concluszia Consiliului Național de Etică din Ministerul Educației.
De menționat este că președintele Conisliului Național de Etică a demisionat zilele trecute, împreună cu un alt membru al comisiei.
Noua componență a Consiliului Național de Etică, ce a stabilit că teza premierului Ponta nu este plagiat:
- Virgil Muraru (vicepreşedinte, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii Destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare)
- Doru Vladimir Puşcaşu (Ceprocim)
- Nicolae Burnete (Universitatea Tehnică Cluj)
- Mihai Vladimirescu (Universitatea din Craiova)
- Petru Andea (Universitatea Politehnica din Timişoara)
- Victor Stoica (Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti)
- Horia Iovu (Universitatea Politehnica din Bucureşti)
- Florin Ionescu Steinbeis (University Berlin)
- Paul Dobrescu (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative)
(Descarcă AICI decizia și argumentele Consiliului Național de Etică)
Un plagiat și trei comisii: două ”reorganizate” înainte de deliberare, două demisii, și multe ”petarde”
Decizia Consiliului Național de Etică, instituție aflată în subordinea Ministerului Educației, vine după un lung șir de acțiuni ale autorităților guvernamentale asupra Comisiilor care urmau să verifice platul premierului Victor Ponta.
1, Prima măsură a fost luată chiar asupra acestui Consiliu de Etică: fostul ministru interimar al educației, Liviu pop, a reorganizat comisia chiar înainte ca aceasta să delibereze asuptra acuzațiilor de plagiat ale fostului mininistru demisionar Ioan Mang. După ce componenţa acesteia fusese modificată, premierul Victor Ponta a sesizat el însuși Consiliul pentru verificarea acuzațiilor de plagiat.
2, Imediat ce Consiliul național de etică a luat în dezbatere lucrarea lui Victor Ponta, președintele acesteia, teodor Petrescu, proastă numit în funcție, a demisionat împreună cu un alt membru al Consiliului.La câteva zile după demisia președintelui, consiliul a decis oficial: premierul NU a plagiat.
3, Și Consiliul Național de Atestare a Titlurilor și Diplomelor Universitare a fost practic desfiinţat printr-un ordin al aceluiași ministrului interimar al educaţiei, Liviu Pop, în chiar ziua în care delibera asupra tezei de doctorat a lui Victor Ponta. În ciuda acestui fapt, Consiliul şi-a terminat şedinţa şi a dat un verdict: premierul a plagiat teza de doctorat. Cum desfiinţarea Comisiei fusese publicată în Monitorul Oficial, verdictul acesteia nu a mai fost luat în considerare.
Preşdintele Consiliului General al CNATDCU, academicianul Marius Andruh, a declarat că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.
În ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta (“Curtea Penală Internaţională”), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa.
4, O altă comisie care analizează acuzațiile de plagiat aduse premierului Ponta este Comisia de Etică a Universității București, acolo unde, la facultatea de Drept, Victor Ponta și-a susținut în 2003 doctoratul. Verdictul acestei comisii este așteptat vineri, 20 iulie.
Nici la Universitate, însă, lucrurile nu s-au petrecut lin: Decanul Facultății demisionase în urmă cu 3 săptămâni, după ce conducerea Facultății de Drept își declinase inițial competența de-a se pronunța pe teza de doctorat în Drept a premierului.
5, Comisia de la facultatea de Drept a Universității are, însă de înfruntat și o altă situație: săptămâna trecută, noul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, amenința într-o declarație publică cu posibilitatea de-a desființa școala doctorală a Universității, în cazul că mai multe teze de doctorat se vor dovedi a fi fost plagiate.
Cine l-a făcut doctor în Drept pe premierul Victor Ponta
Premierul Pictor Ponta și-a susținut lucrarea de doctorat în anul 2003, cu teza ”Curtea Penală Internațională”.Iată comisia care i-a dat titlul de Doctor în Drept:
- Adrian Năstase (la acea dată prim-ministru, astăzi condamnat pentru corupție) / conducător de doctorat
- Gabriel Oprea (astăzi președinte UNPR, partid cu care PSD a făcut săptămâna trecută o alianță politică) / membru în comisie
- Ciobanu Viorel Mihai (profesor doctor la Facultatea de Drept a Universității bucurești) / membru în comisie
- Raluca Beșteliu (la acea vreme șef al catedrei de Drept Public al facultății de Drept a UB) / membru în comisie
- Mitrache Constantin (la acea vreme prodecan al facultății de Drept a UB) / membru în comisie.
Un răspuns
De ce nu verificati si faptul ca un an alt membru al Consiliului National de Etica si-a dat demisia de mai mult timp? La ora actuala se stie faptul ca exista trei persoane demisionate din Consiliul National de Etica: Presedintele Petrescu, Prorectorul Iucu si profesorul Vladimirescu de la Craiova. Verificati va rugam cine a fost de fapt prezent la sedinta care a analizat cazul de plagiat al domnului Victor Ponta.