luni

22 iulie, 2024

17 octombrie, 2019

Prima regulă a pieței unice din Uniunea Europeană este să ai o autostrada către Germania, a transmis miercuri autorităților române economistul-șef al diviziei de Management Fiscal și Macro pentru Europa și Asia Centrală a Băncii Mondiale și coordonator al politicii economice pentru statele UE, Rogier van den Brink (foto).

„Am fost în zona Timișoarei, am vorbit cu mai mulți fermieri, dar primul lucru de spus, atunci când vorbim de creșterea tradițională, creșterea de modă veche a economiei, este că nu există o autostrada între București și Timișoara. Prima regulă a pieței unice a Uniunii Europene este să ai o autostrada către Germania. Dacă nu ai această autostrada, lucrurile vor întârzia la stadiul de proiect, ori asta nu ar trebui să se întâmple”, a afirmat Rogier van den Brink, citat de Ziare.com, în cadrul Bucharest Forum 2019.


Pe de altă parte, coordonatorul politicii economice pentru statele UE al Băncii Mondiale a atras atenția că piață unică europeană nu funcționează la nivel de circulație a serviciilor.

„Ne place să credem că piață unică europeană e chiar o piață unitară. Dar nu este o piață unică decât la nivel de circulație a bunurilor, nu la nivel de circulație a serviciilor. Contabilul belgian nu poate munci în Portugalia, iar arhitectul italian nu poate munci în Germania. Deci în realitate breslele, asociațiile profesionale pe care le cunoaștem foarte bine, sunt încă foarte puternice. Iar de când manufactură, muncă tradițională de producție, și-a cam trăit traiul, e important că acum piețele de servicii să preia ștafeta. Iar în Europa piețele de servicii nu pot face asta”, a menționat Rogier van den Brink.

Economistul-șef al diviziei de Management Fiscal și Macro pentru Europa și Asia Centrală a Băncii Mondiale s-a plâns și de lipsurile piețe digitale din UE, arătând că în UE e dificilă până și cumpărarea unei bucăți de săpun de la comerciantul Amazon.

”Există, de asemenea, lipsuri ale pieței digitale. Spre exemplu, eu am trăit în Belgia și încercând doar să comand o bucată de săpun de pe Amazon, credeam că dau click pe săpunul dorit, însă citesc că acest produs nu poate fi livrat în Belgia, și atunci trebuie să umbli pe Amazon Germania, apoi pe Amazon Marea Britanie, pe Amazon Franța, și toate astea doar că să cumperi o bucată de săpun. Deci piață de servicii nu este o piață unică, ori acest lucru este o sursă de ratare a creșterii economice, pentru că piață digitală nu este acolo unde trebuie”, a avertizat economistul Băncii Mondiale.


Bucharest Forum este un eveniment organizat de Institutul Aspen România și Biroul din București al German Marshall Fund of the US, tema de discuții a primei zile a forumului fiind „Europa emergența la 30 de ani”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: