vineri

23 august, 2024

22 august, 2024

Europa se confruntă cu o piață a gazelor mai strânsă, deoarece operatorii de câmpuri gazeifere din Norvegia intră în perioada de revizii programate.

Orice prelungire neplanificată a perioadei de întreținere ar provoca un dezechilibru pe piața gazelor naturale de pe continent și ar duce la creșterea prețurilor, potrivit Bloomberg.

 „Europa este deja în dificultate”, a declarat pentru Bloomberg, Florence Schmit, analist în domeniul energiei la Rabobank. „Orice abatere de la sezonul de întreținere planificat poate provoca fluctuații semnificative în oferta de gaze și, în consecință, în prețurile de pe piață, în special în acest an”.


Norvegia furnizează aproximativ 30% din gazele naturale ale Europei, devenind cel mai mare furnizor după oprirea în cea mai mare parte a fluxurilor de gaze rusești. În acest moment, există riscul unei suspendări a fluxurilor care mai tranzitează prin Ucraina după incursiunea pe teritoriul Rusiei, ceea ce ar restrânge și mai mult sursele de aprovizionare.

Bloomberg subliniază că o prelungire a sezonului de întreținere a câmpurilor gazeifere din Norvegia nu ar fi neobișnuită din cauza complexității lucrărilor implicate în aceste operațiuni. „Reparațiile implică echilibrarea atentă a presiunii în conducte, în timp ce complexitatea instalațiilor și mediul dur al Mării Nordului înseamnă că nu este neobișnuit să fie descoperite defecțiuni suplimentare”, explică Bloomberg.

„Întotdeauna veți vedea o modificare față de ceea ce a fost planificat; ceva va dura mai mult sau mai puțin timp, iar acest lucru are efecte în lanț asupra restului activității”, a declarat pentru Bloomberg, director la operatorul sistemului de conducte de gaze din Norvegia, Gassco.

La începutul acestei luni, Ole Hansen, șeful direcției de mărfuri al Saxo Bank, a remarcat că depozitele de gaze ale Uniunii Europene erau pline în proporție de 86,7%, iar încetinirea preconizată a ratelor de umplere din cauza sezonului de întreținere din Norvegia nu ar trebui să afecteze cu adevărat obiectivele finale înainte de sezonul rece. UE are ca obiectiv umplerea depozitelor de gaze la 90% din capacitate înainte de venirea iernii.


„Cu toate acestea, orice perturbare majoră în lunile următoare ar spori nevoia de aprovizionare alternativă, în principal cu GNL, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor, în timp ce Europa este în concurență cu Asia și America de Sud”, a adăugat Hansen la momentul respectiv.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: