8 august, 2024

Prețul gazelor naturale a crescut la cel mai înalt nivel din acest an, după ce trupele ucrainene au ocupat un punct cheie al Gazprom pentru tranzitul gazelor din apropierea graniței cu Rusia, interconectorul Sudzha.

Contractele futures de referință s-au stabilit la un nivel cu 4,8% mai mult la 38,45 EUR pe megawatt-oră, cel mai mare preț din decembrie. Blogul militar rus Rybar a spus că trupele ucrainene au ocupat punctul de tranzit al gazului din apropierea orașului Sudzha. Gigantul deținut de statul rus, Gazprom, a refuzat să comenteze, la fel ca Ministerul Apărării al Ucrainei și personalul general al forțelor armate.

Interconectorul Sudzha este ultimul punct de pompare a gazului de pe teritoriul Rusiei unde se leagă conducta care vine din Siberia de cea care traversează Ucraina spre Europa (Drujba). Deși Uniunea Europeană a făcut eforturi pentru a reduce dependența de gazul rusesc după invadarea Ucrainei, o întrerupere a aprovizionării ar fi un șoc, crescând prețurile pentru consumatori și industrie. Europa nu a impus sancțiuni pentru importul de gaze rusești și regiuni ale continentului încă depind de gazele rusești.


Operatorul ucrainean al sistemului de transport de gaze a declarat într-o actualizare zilnică că fluxurile de gaze programate pentru joi vor fi în limitele normale. Gazprom a anunțat într-o actualizare zilnică de mai devreme că fluxurile au fost la niveluri obișnuite miercuri.

„Debitul de gaz este stabil, fără modificări”, a declarat Sergiy Makogon, fostul director executiv al Gas TSO al Ucrainei, operatorul rețelei de transport gaze. „Dacă Ucraina ar fi vrut să oprească fluxul, ar fi putut să o facă fără a captura Sudzha”.

Aversiune față de risc

Prețurile gazelor în Europa au fost extrem de sensibile la orice risc de întrerupere a aprovizionării, în special într-un moment în care concurența globală pentru livrările de gaz natural lichefiat este în creștere.

Totuși, creșterea prețului de miercuri „ar putea supraevalua riscul pe partea ofertei, având în vedere că fluxurile prin această rută satisfac doar 3-5% din consumul UE, care de altfel are și stocuri record înmagazinate în depozite”, au declarat analiștii Bloomberg Intelligence.


Cel de al doilea punct important pentru tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, Sokhranovka, a fost scos din funcțiune în mai 2022. La acel moment, forțele rusești ocupaseră zona, iar Naftogaz din Ucraina a spus că nu-și poate asuma responsabilitatea pentru tranzit. Astfel, a redirecționat întregul flux de gaze prin interconectorul Sudzha, dezi Gazprom declara că acest lucru nu ar fi posibil din punct de vedere tehnic.

Singurul alt punct important de intrare pentru gazul rusesc în Ucraina, Sokhranovka, a fost scos din funcțiune în mai 2022. La acea vreme, forțele militare ruse ocupaseră zona, iar Naftogaz din Ucraina a spus că nu își poate asuma responsabilitatea pentru transporturile prin teritoriu. . S-a oferit să redirecționeze volumele de gaz prin Sudzha, deși Gazprom a spus că acest lucru nu ar fi posibil din punct de vedere tehnic.

Livrările viitoare de gaze rusești

Nu se știe deocamdată dacă Gazprom va continua să mai pompeze gaze prin Sudzha după ce zona a fost ocupată de armata ucraineană. Președintele Vladimir Putin a acuzat Ucraina de o „provocare pe scară largă” prin trimiterea a sute de militari în regiunea Kursk a Rusiei, în cel mai mare atac asupra teritoriului rus de când a izbucnit războiul în 2022.

Austria și Slovacia sunt principalii importatori de gaze rusești în Europa, după ce Gazprom a redus livrările către Germania și alte țări în urmă cu doi ani.

Contractele futures din prima lună olandeză, referința de referință pe gaze în Europa, au atins, de asemenea, un nivel maxim în cursul zilei pentru anul. Contractul a câștigat aproximativ 40% de la începutul sezonului de stocare în aprilie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: