marți

25 iunie, 2024

13 februarie, 2023

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, va efectua un turneu diplomatic în Europa, în încercarea de a reseta relațiile cu o Europa sceptică. Wang Yi va participa la Conferința de securitate de la Munchen și, între 14 și 22 februarie va vizita câteva state – Rusia, Italia, Franța și Ungaria.

Wang Yi este oficialul chinez cu cel mai înalt rang care vizitează UE de când Xi Jinping și-a consolidat puterea, scrie Politico.

„La invitația guvernelor Franței, Italiei, Ungariei și Rusiei, Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central CPC și director al Oficiului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe, va vizita Franța, Italia, Ungaria și Rusia din februarie 14 – 22. El va participa, de asemenea, la cea de-a 59 -a conferință de securitate din Munchen și va ține un discurs” pentru a comunica viziunea președintelui Xi Jinping privind securitatea, menționează un comunicat postat pe pagina Ministerului de Externe de la Beijing.

China vrea să dechidă ușile UE


Vizita liderului diplomației chineze în Rusia se va axa pe „schimburi de opinii aprofundate privind dezvoltarea relațiilor dintre China și Rusia în următoarea fază, precum și pe probleme internaționale și regionale fierbinți de interes comun”, a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin, în cadrul unui briefing de presă obișnuit, citat de CNN.

China și-a consolidat parteneriatul „fără limite” cu Rusia în ultimul an – inclusiv un nivel record de 190 de miliarde de dolari în schimburile comerciale în 2022, potrivit datelor chineze – chiar dacă Beijingul a subliniat că încearcă să joace un „rol constructiv” în vederea soluționării pașnice a conflictului.

Planul din Beijing este clar: vor să înceapă să înceapă din nou discuțiile, să deschidă ușile pe care chiar China le-a închis trântindu-le.

Ofensiva diplomatică a Chinei are loc după trei ani de izolare determinată de cea mai strictă politică de combatere 0 a Covid-19, ani în care diplomația de tipul „lupului singuratic” a generat resentimente în creștere în alte țări și ani ce au afectat nu numai reputația Chinei, ci și economia sa, scrie newsingermany.com

Schimbare de stil, nu de fond


Ultimele mișcări par să indice o schimbare de stil. Președintele Xi Jinping a trimis un apropiat,  vicepremierul Liu He, la Forumul Economic Mondial din Davos, pentru a schimba percepția potrivit căreia „China se închide”. Noul mesaj, lansat de Liu He la Davos, este „China se va deschide și mai mult!”

Experții în chestiunea China spun că este ușor identificabilă o schimbare de stil a Beijingului, dar sunt de părere că ea nu echivalează neapărat cu o modificare de substanță a politicii externe chineze.

Până de curând, China părea să dorească chiar și dialogul cu SUA. Antony Blinken urma să devină primul secretar de stat american ce călătorea la Beijing din 2018, însă balonul folosit de spionajul chinez a dus din nou la răcirea relației.

În acest context, Europa este cu atât mai importantă pentru politica externă chineză. Întotdeauna a fost important pentru Beijing ca alianța dintre SUA și Europa să nu devină prea puternică și ca țările UE să promoveze propria politică referitoare la China și, în cazul cel mai fecritict, ca această politică să fie una prietenoasă.  

Acum, Beijingul încearcă o nou ofensivă diplomatică: cancelarul german Olaf Scholz a fost primit la Beijing cu o delegație de afaceri în noiembrie anul trecut, iar președintele francez Emmanuel Macron își planifică propria călătorie. Iar șeful diplomației chineze zboară la Munchen și urmează să viziteze câteva capitale importante pentru imprimarea trendului politicii internaționale a blocului comunitar.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: