vineri

12 august, 2022

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 iulie, 2021

Bursa de Valori București (BVB)

Efervescența listărilor la Bursa de Valori București (BVB) a depășit și așteptările optimiste ale oficialilor acesteia, iar valoarea acțiunilor noi și a obligațiunilor ajunse la cota Bursei a fost de peste 700 milioane de euro în echivalent în semestrul 1 din 2021, potrivit datelor BVB.

„Am depășit în primele șase luni cele mai optimiste așteptări: 28 de instrumente financiare au fost listate la cota bursei, atât pe segmentul de acțiuni cât și pe cel de obligațiuni. Mai mulți emitenți, mai multe domenii de activitate, mai multă efervescență. De ce are piața de capital atât de mult succes? Pentru că e accesibilă, eficientă și lichidă”, a explicat Radu Hanga, președintele BVB.

Recolta de listări din prima jumătate a anului 2021


„Piața de capital devine din ce în ce mai atractivă pentru afacerile antreprenoriale românești, care apelează la bursă pentru dezvoltare”, spune un raport BVB.

Astfel, în prima jumătate a anului 2021 au avut loc:

  • 12 emisiuni de acțiuni, în valoare de 77 milioane de euro în echivalent, din care:
    • o listare pe piața principală a BVB (numită oficial Piața Reglementată – PR, pentru că are criterii mai severe decât celelalte piețe) și
    • 11 listări pe piața AeRO (Sistemul Multilateral de Tranzactionare – SMT), piață menită companiilor antreprenoriale și/sau mici, dar cu potențial mare de creștere
  • 16 emisiuni de noi de obligațiuni, în valoare totală de 3,1 miliarde în echivalent lei sau 633 milioane în echivalent euro, din care:
    • 7 emisiuni pe Piața Reglementată și
    • 9 emisiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare, potrivit raportului BVB.

Listări la Bursă în Semestrul 1 2021.png

11 din cele 12 companii nou listate sunt companii antreprenoriale, fapt care demonstrează că este nefundamentată teama că, prin listare, fondatorii ar pierde controlul asupra detinelor firmei pe care au înfiițat-o și dezvolat-o.

 Bursa a devenit mai accesibilă și oferă diversificarea sectorială necesară investitorilor


„Succesul acestor runde de finanțare alimentează succesul viitor, consolidează poziția pieței de capital ca pilon esențial de finanțare și încurajează prezența companiilor pe bursă, dar și a investitorilor”, spune Radu Hanga, președintele BVB.

Oficialul BVB pune sporul de accesibilitate pe seama gradului de digitalizare. Bursa „este eficientă pentru că permite realizarea cu usurință a accesului la capital și este lichidă pentru că vânzătorul sau cumpărătorul își găsește cu usurință contraparte”, a adăugat Radu Hanga, bucurându-se că „bursa este tot mai prezentă în spațiul public și a devenit un reper obligatoriu atunci când se vorbește în mod serios de planuri de dezvoltare”.

Totodată, Bursa a devenit mai atractivă pentru investitori pentru că „oferă o diversificare sectorială considerabilă pentru investitorii care doresc să-și disperseze riscurile, iar oportunitățile investiționale sunt remarcabile”, spune Adrian Tănase, directorul general al BVB.

(Citiți și: „La Bursă au intrat 5.000 de investitori noi în ultimul trimestru, atrași de creșterea cotațiilor”)

Bursa are la cota piețelor sale companii cu istoric solid, dar și companii cu potențial accelerat de creștere, instrumente cu venit fix, acțiuni și produse structurate – spune directorul general al BVB.

„Actuala configurație a pieței permite realizarea de portofolii cu grad înalt de personalizare care să corespundă profilurilor de risc ale investitorilor”, remarcă Adrian Tănase.

Noul val de companii antreprenoriale venite la bursă (toate cele 12 în primele 6 luni) „a atras un interes substanțial din partea investitorilor individuali, care înțeleg să profite de oportunitățile actuale și au suprasubscris tranșele alocate, în unele cazuri chiar în mai puțin de un minut”, a spus directorul general al BVB.

Astfel, oficialii Bursei de Valori București (BVB) se simt îndreptățiți să considere că „rezultatele recente ne arată că dezvoltăm piața în direcția bună”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: