fbpx

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

La obiect

Economiștii: Criza politică potențează cauzele deprecierii leului, pe fondul dezechilibrelor financiare acumulate ale României

Leul este singura monedă din Europa Centrală și de Est care s-a depreciat de la începutul anului, pe când piețele nu luau în calcul criza… Mai mult

08.09.2021

Interviu

Interviu cu fostul primar din La Paz: povestea și soluțiile unui edil de capitală sud-americană

Cum poate fi abordată administrația unei capitale atinsă de ”o corupție sud-americană”, atunci când nu vrei să te lași înghițit de mecanismul sofisticat de fraudă… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

Companiile antreprenoriale la Bursă: Valoarea totală s-a dublat față evaluările inițiale

de Adrian N Ionescu , 1.6.2021

Valoarea companiilor antreprenoriale listate la Bursa de Valori București (BVB) a crescut de 2,7 ori, în prezent, față de totalul capitalizărilor inițiale pe care le-au avut fiecare, în prima zi de prezență la cota pieței AeRO a BVB.

A fost nevoie, însă, de 6 ani ca să devină un fenomen intrarea la bursă a companiilor antreprenoriale, de obicei mici, dar cu mare potențial de creștere, controlate de un om de afaceri, eventual împreună cu familia, cu sau fără parteneri.

Pentru acești antreprenori creșterea valorii companiilor lor este un dublu succes: cel financiar și cel că și-au învins reticențele, temerile că pierd controlul și că vor avea de pierdut din cauza transparenței cerută companiilor de la bursă.

BVB le-a dedicat piața AeRO în februarie 2015, căreia i-a conceput un regim special, pentru a ușura accesul la finanțare, dar și temerile antreprenorilor.

2021 a consacrat atracția companiilor antreprenoriale pentru Bursă

Sunt companii care vin din domenii diverse, de la IT, comerțul online și agribusiness-ul inovativ, lactate, vinuri organice și îngrășăminte organice, până la producția și tranzacțiile de energie, dar și la domeniul imobiliare sau al sistemelor pluviale.

8 din cele 17 companii antreprenoriale listate din februarie 2015 încoace au intrat la tranzacționare în primele luni din 2021, pe piața AeRO a Bursei.

Chiar și în această perioadă scurtă unele din noile intrate și-au crescut deja valoarea, în timp ce pentru altele piața este în curs de stabilizare.

(Citiți și: „O firmă antreprenorială vine la Bursă cu „Lăptăria cu Caimac”)

14 dintre cele 17 și-au început existența la AeRO prin cotarea acțiunilor cu valori de piață mai mici de 78 de milioane de lei. Capitalizarea lor totală a crescut de la 476,4 milioane de lei (suma evaluărilor din prima zi de tranzacționare) până la 1.063 milioane de lei (suma capitalizărilor rezultate din prețul acțiunilor), adică de peste 2,6 ori mai mult.

Valoarea unor companii a crescut câteva ori, Astfel:

Creșterea totală se reduce la de 2,02 ori, dacă se adaugă Agroland Agribusiness (simbol bursier AG), care operează cea mai extinsă rețea de magazine agricole din România. Capitalizarea sa (252 ml. lei) era deja foarte mare la listarea din martie și a rămas relativ constantă.

Din 2015 încoace, numai două companii au ieșit de pe piață și doar una pentru că a avut probleme financiare.

Cealaltă companie care a părăsit Bursa, Sameday Courier, este chiar prima companie care a folosit mecanismul AeRO.

A plecat de la Bursă după doi ani de succes de piață, pentru că unul din fondatorii săi a decis să-și vândă participația. Compania a fost apoi preluată de eMag.

Multe companii preferă mai întâi emisiunea de obligațiuni

Doar din 2019 încoace, 25 de companii au listat doar emisiuni de obligațiuni, a căror deținere nu dau drept de vot privind viitorul lor.

Șase din acestea au făcut pasul înainte și și-au listat apoi și acțiunile, antreprenorii lor înțelegând că listarea nu le răpeșete controlul asurpa companiilor, mai ales dacă rămân cu pachetul majoritar.

22 de companii antreprenoriale au emis și au listat pe AeRO obligațiuni în valoare de peste 128 de milioane de lei – unele, și de peste 10 milioane de euro – altele.

Printre ele se numără și cele 6 companii care au și acțiuni listate: Ascendia (ASC), Bittnet (BNET), Agroserv Măriuța – „Lăptăria cu Caimac” (MILK), Norofert (NFR), Agroland (AG) și iHunt (HUNT).

Potențialul de creștere a companiilor antreprenoriale a atras mai întâi interesul caselor de brokeraj care le-au acordat încredere intermediindu-le listarea pe AeRO și, cel mai important, pe cel investitorilor care au plasat bani în activele respective.

Secretul atracției pieței AeRO

Mecanismul accesului companiilor antreprenoriale la finanțarea la bursă prin piața AeRo se bazează pe 3 criterii simple de acces:

  • să fie societăți pe acțiuni,
  • să aibă minimum 250.000 de euro capitaluri proprii sau, eventual, o capitalizare anticipată și
  • să-și asume un free-float de 10% (10% din actiuni să fie disponibile la tranzacționare, sau să aibă minimum 30 de acționari.
  • Secretul reușitei, însă, se bazează pe perspectivele de creștere rapidă a companiilor în care antreprenorii lor cred, dar care maitrebui să îi convingă și pe brokerii care intermediază lansarea la bursă a acțiunilor sau obligațiunilor.

„Companiile care vin în piaţa AeRO sunt din IT, agricultură, energie, din domenii noi, cu potențial de creştere, care sporește interesul investitorilor pentru aceste listări. Contează și dacă printre puținii lor acționari  inițiali se numără și investitori familiarizați cu plasamentele de tip venture capital, ceea ce conferă încredere viitorilor investitori”, a explicat expertul Dragoş Cabat (foto), analist CFA, pentru CursDeGuvernare.

Fiind vorba de companii mici, la care nu se uită fondurile mari de investiții, atragerea investitorilor de retail este importantă. „Retailul este un driver puternic pentru toate companiile listate dar mai ales pentru cele mici, pentru că este la originea unor tranzacții numeroase, chiar dacă mici, ceea ce crează, de asemeni un sentiment de încredere”, completează Dargoș Cabat.

Există „antreprenori  foarte inventivi în Romania, sunt și investitori foarte inventivi în România (am ajuns la aproape 70.000 de investitori individuali la bursă). Trebuie doar  să creăm acest cadru în care antreprenorii să se întâlnească cu investitorii și să se întâmple aceste deal-uri  importante, care în final să ajute economia și pe noi ca societate”, spune Adrian Tănase (foto), directorul general al BVB.

Un factor de atracție în plus a fost și întrarea BVB în categoria piețelor emergente, care o face mai vizibilă, odată cu companiile emitente de titluri.

Un trimestru record pentru listările de antreprenoriale

Primul trimestru din 2021 al Bursei de Valori București (BVB) a marcat recordul de listări pe piața AeRO, dedicată companiilor mici și antreprenoriale, cu 4 intrări la cotă a unor emisiuni de acțiuni și cu 5 de obligațiuni în valoare de peste 5,5 milioane de euro, respectiv de aproximativ 7 milioane de euro.

Pe fondul noilor listari, veniturile din piața AeRO ale companiei BVB S.A., care operează bursa omonimă, au crescut de peste 5 ori în T1 / 2021 față de aceeași perioadă din 2020, până la 353.000 de lei, cât 6% din totalul veniturilor din tranzacționare, potrivit raportului companiei.

În luna mai 2021 fenomenul a accelerat și au fost zile în care mai multe evenimente AeRO au ținut afișul:

  • În 20 mai, Air Claim, o companie specializată în obținerea drepturilor călătorilor cu avionul păgubiți, va derula plasamentul privat care urmează să o aducă la cota bursei;
  • A doua zi, s-a listat Agroserv Măriuța (MILK), compania care are „Lăptăria cu Caimac”, la o săptămână după ce a intrat la tranzacționare Vifrana (BIOW), care produce vinuri organice.
  • În același timp, Transpot Trade Services (TTS), specializată în transportul fluvial și serviciile aferente se pregătea pentru oferta publică care începea în 24 mai.

O soluție – „secret” de care era nevoie de 20 de ani

Mecanismul facilitării accesului companiilor antreprenoriale cu potențial de creștere a fost conceput în 2014 de polonezul Ludwik Sobolewski, pe atunci recent numit director general al BVB.

Mecanismul urma, de fapt, modelul pieței NewConnect, un succes răsunător al Bursei din Varșovia, care a fost condusă de Ludwik Sobolewski și a devenit una din marile burse europene.

Atunci în 2015, rețeta AeRO nu numai că a salvat ce se mai putea salva pentru piață din companiile fostei RASDAQ, dar a și dat posibilitatea companiilor mici să intre la bursă chiar dacă nu îndeplinesc rigorile mult mai severe ale prezenței pe piața principală.

Strategia atragerii la bursă a companiilor private cu potențial

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 1.6.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

Premierul Cîțu îi face responsabili de achizițiile de vaccinuri pe miniștrii sănătății. Legea zice altceva

Mariana Bechir

“Foști miniștri ai Sănătății vin cu tot felul dezinformări (…) Ce mi se pare mizerabil și revoltător este să asociezi persoana mea cu aceste dosare”… Mai mult

Stiri

România – deficit comercial excesiv, pe contrasens cu trendul european. Consecințe

Marin Pana

România a rămas singura țară din regiune cu deficit comercial major și aflat în cea mai mare creștere pe primele 7 luni din 2021, potrivit… Mai mult

Stiri

Insolvența City Insurance: Guvernul a modificat legea Fondului de Garantare a Asiguraților, crescând plafonul de garantare

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, ca urmare a insolvenţei companiei City Insurance.… Mai mult

Stiri

Administrarea celei de-a 3-a doze de vaccin anti-Covid începe pe 28 septembrie

Vladimir Ionescu

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid va începe săptămâna viitoare, pe 28 septembrie, a anunțat premierul Florin Cîțu, marți, la finalul ședinței de… Mai mult

Stiri

DOCUMENT: Guvernul își creează prin OUG noi condiții pentru plafonarea tarifelor la electricitate. Alte modificări ale pieței – Proiect

Adrian N Ionescu

Guvernul va putea plafona tarifele la electricitate pentru consumatorii casnici pentru o perioadă de timp limitată, dar neprecizată, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență… Mai mult

Stiri

Dosar in rem în cazul documentului cu antetul Guvernului ce stabilea strategia de campanie a lui Florin Cîțu pentru șefia PNL

Vladimir Ionescu

DNA a început urmărirea penală in rem în cazul documentului de partid trimis de la Palatul Victoria, cu antetul Guvernului, către lideri ai PNL, anunță… Mai mult

Europa

Ucraina / Tentativă de asasinat comisă asupra lui Serhiy Șefir, consilier al președintelui Zelenski

Razvan Diaconu

Mașina principalului consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost miercuri ținta unui atac cu focuri de armă, anunță Reuters. Oficialii ucraineni spun că a… Mai mult