6 martie, 2019

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a revizuit din nou în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2019 şi 2020, după reducerile operate în noiembrie.

Disputele comerciale şi incertitudinile privind Brexitul vor afecta afacerile şi comerţul mondial, spune raportul interimar privind perspectivele economiei mondiale, publicat miercuri de OECD, potrivit Reuters.

Astfel, economia mondială urmează să înregistreze o creştere de 3,3% în 2019 şi de 3,4% în 2020, cu 0,2 puncte procentuale sub estimarea pentru 2019 din noiembrie, respectiv cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decât cea pe 2020.


„Incertitudinile politice ridicate, tensiunile comerciale în derulare și erodarea suplimentară a încrederii mediului de afaceri și a consumatorilor sunt toate cauze de încetinire a economiei mondiale”, spune sursa citată.

În Europa se adaugă „incertitudinile politice substanţiale, inclusiv privind Brexitul. O ieşire dezordonată ar spori substanţial costurile pentru economiile europene”, avertizează OECD.

Alte motive de îngrijorare sunt confruntarea comercială SUA – China și semnele de recesiune din Italia.

Creşterea economică din Zona Euro ar urma să încetinească la 1% în 2019 şi la 1,2% în 2020.


Creșterea economiei Germaniei, cea mai mare economie din Europa, s-ar putea opri la doar 0,7% în 2019, potrivit OECD, la mai puțin de jumătate faţă de avandul de 1,6% estimat în noiembrie. Ar urma o uşoară redresare până la 1,1%, în 2020.

Economia germană, dependentă de exporturi, este în mod special afectată de cererea globală mai slabă şi de creşterea barierelor comerciale.

Italia, a treia economie a Zonei Euro, ar urma să înregistreze anul acesta un declin de 0,2%, faţă de creşterea de 0,9% estimată în noiembrie.

Reducerea estimărilor pentru Germania şi Italia reflectă expunerea lor relativ ridicată la încetinirea comerţului mondial.

În schimb, Franţa ar urma să înregistreze o creştere de 1,3% în 2019, estimare redusă, totuşi, faţă de cea din noiembrie de 1,5%.

Marea Britanie ar putea intra în recesiune în cazul în care nu ajunge la un acord privind ieşirea din UE.

Altfel, un Brexit ordonat ar fi argumentul pentru un avans de 0,8% în 2019 şi de 0,9% în 2020, maimic însă faţă de cel de 1,4% şi, respectiv, 1,1% estimat în noiembrie.

În ciuda efectelor favorabile ale stimulelor fiscale, și prognozele privind SUA – prima economie a lumii au suferit corecții negative. Creşterea de 2,6% anul acesta şi cea de 2,2% anul viitor sunt câte 0,1 puncte procentuale mai mici față de estimările din noiembrie.

Economia chineză, afectată de tensiunile comerciale, va creşte cu 6,2% în 2019 şi cu 6% faţă de 2020. Prognoza pentru 2020 nu a fost modificată în timp ce anterior OECD estima un avans de 6,3% al PIB-ului Chinei în acest an.

Cele 36 de state membre OECD acoperă împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: