vineri

20 mai, 2022

Premierul l-a demis pe unul din cei mai eficienți funcționari guvernamentali: Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 septembrie, 2021

Octavian Berceanu (foto), susținut în funcție de USR PLUS, a fost revocat de la conducerea Gărzii Naționale de Mediu. Decizia premierului Florin Cîțu a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

Berceanu era unul dintre ultimii membri ai foștilor parteneri de coaliție ai PNL – UDMR care se mai aflau în funcție, după izbucnirea crizei politice.

În opt luni de mandat, au fost făcute peste 1.500 de controale privind transferurile de deșeuri (importurile ilegale), față de 143 facute în tot anul 2020:
sunt cele mai bune rezultate din istoria de 20 de ani a Garzii Nationale de Mediu, Berceanu începându-și activitatea cu încercări concrete de-a destructura mafia internațională a deșeurilor care sunt aduse ca să fie arse în România și care a denunțat legăturile dintre clasa politică și mafia deșeurilor. 

(Citește și: ”România și industria importurilor ilegale de deșeuri”)


Declarațiile făcute de Octavian Berceanu, la Digi24, după publicarea deciziei de înlocuire:

E o suită de decizii pe care le-a luat domnul premier. Pe mine m-a lăsat ultimul, îi mulțumesc. Probabil, domnia sa va ști ce să facă astfel încât Garda de Mediu să mențină aceleași rezultate, cele mai bune din ultimii 20 de ani.

Nu am fost anunțat. Nu mi-a reproșat niciodată direct ceva Florin Cîțu.

A fost o decizie politică. Asta denotă foarte multă instabilitate indusă în instituțiile statului.


Sunt comisari care până la mine au lucrat sub presiune politică. La mine, această presiune s-a oprit total.

Bilanțul activității Gărzii de Mediu, în mandatul lui Octavian Berceanu:

  • Cei 450 de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu (însumând 225 de echipe la nivel național) au realizat 24.112 controale, în primele opt luni ale acestui an, cu peste 2.300 de controale mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.
  • Pe lângă munca de prevenție, comisarii GNM au aplicat 3.516 amenzi, în perioada ianuarie-august 2021, ceea ce înseamnă o creștere semnificativă față de numărul de amenzi aplicate în aceeași perioadă a anului 2020 (2.728 amenzi), respectiv a lui 2019 (2.232 amenzi).
  • Valoarea amenzilor aplicate în perioada 01.01-31.08.2021, a fost de 73.892.411 lei, cu peste 22.000.000 lei mai mare decât în intervalul corespunzător din 2020. Proporțional cu creșterea numărului de amenzi aplicate în primele opt luni ale acestui an, valoarea amenzilor s-a dublat, comparativ cu 2019 (când a înregistrat 35.282.600 lei).
  • Până în luna august, comisarii GNM au înaintat 96 de sesizări penale către organele în drept, ceea ce înseamnă că numărul sesizărilor penale din primele opt luni ale acestui an se apropie de suma totală a sesizărilor penale înaintate în aceeași perioadă a anilor 2019 și 2020, la un loc.
  • Potrivit cifrelor din acest an, până la finalul lunii august, au fost confiscate 111 vehicule de transport, ceea ce înseamnă că au fost realizate mai mult de 100 de confiscări față de aceeași perioadă a anului anterior (9 în 2020).

Octavian Berceanu este primul oficial care a vorbit deschis despre corupția din vămi și conectarea mafiei deșeurilor la clasa politică, fenomene care au transformat România în principala destrinație a gunoaielor exportate ilegal din state bogate.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În opinia sa, această problemă a devenit, din cauza amplitudinii, una de siguranță națională: “Din punctul meu de vedere reprezintă o problemă de siguranță națională. Că vorbim de deversări, gropi de gunoi, inexistența unui sistem de management național al deșeurilor, din toate punctele de vedere, reprezintă o problemă de siguranță națională”, explica fostul șef al Gărzii de Mediu.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: