sâmbătă

27 aprilie, 2024

22 decembrie, 2011

Ministerul român al Finanțelor, Gheorghe Ialomiţianu, a fost desemnat Ministrul de Finanțe al anului în Europa, de revista The Banker, ce aparţine grupului Financial Times.

Potrivit unui comunicat al MFP, premiul a fost acordat pentru activitatea ministrului Ialomiţianu, care a obţinut rezultate semnificative în implementarea reformelor structurale, menţinerea sustenabilităţii fiscale şi a legislaţiei fiscale.

”Acest premiu mă onorează, dar vreau să subliniez că el reflectă de fapt activitatea întregii echipe de la Ministerul Finanţelor Publice precum şi a Guvernului României”, a spus Gheorghe Ialomiţianu pentru The Banker.


The Banker este considerată una dintre cele mai bune publicaţii din lume în furnizarea de informaţii privind activitatea bancară şi financiară încă din 1926.

Revista este distribuită şi citită în peste 180 de ţări.

Înainte ca revista aparținând grupului Financial Times să-l premieze pe Ialomițianu, în urmă cu o săptămână, directorul general al grupului austriac Erste, Andreas Treichl, spunea că măsurile de austeritate luate de România au fost “brutale”, de neimaginat în ţări din Vest.

“Măsurile care au fost luate de Guvernul României sunt aproape de neimaginat în Europa de Vest. Îşi poate cineva imagina ca în Germania şi Franţa guvernul să spună: «Trebuie să reducem salariile din sectorul public cu 25%?»Şi în acelaşi timp să majoreze singura taxă care loveşte pe toată lumea, TVA? Iar asta s-a întâmplat fără o singură zi de grevă. A fost o măsură destul de brutală. Dar nu este una din diferenţele dintre Est şi Vest faptul că Estul este o regiune unde oamenii au învăţat să trăiască cu brutalitatea şi pot face faţă unei crize substanţial mai bine decât cei din Vest?”, spunea șeful Erste, citat de Mediafax.

Cum își motivează The Banker premierul pentru Ialomițianu:

  • Publicația menționează că Guvernul României a încheiat cu succes programul anterior de împrumut cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană şi Banca Mondială în martie 2011, fără să tragă tranşa finală de 1 miliard de euro şi a semnat un nou acord standby de tip preventiv în valoare de 3,5 miliarde euro.
  • România a revenit, în iunie 2011, pe piaţa eurobondurilor, pentru prima dată de la începutul crizei financiare, cu o emisiune de 1,5 miliarde de euro care a avut un preţ înăuntrul intervalului existent pentru titlurile de stat spaniole.
  • În iulie agenţia de rating Fitch a crescut ratingul suveran al României la nivelul recomandat pentru investiţii, într-un moment când unele ratinguri suverane din zona euro se îndreptau în direcţia opusă. ”Cel mai important obiectiv pe care l-am impus la Ministerul Finanţelor Publice, dar de asemenea şi la nivelul întregului Guvern, a fost să ne îndeplinim angajamentele convenite cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, ceea ce ne-a facut să recâştigăm încrederea pe pieţele financiare internă şi internaţionale” a declarat Gheorghe Ialomiţianu, într-un interviu acordat revistei The Banker.
  • Au fost alocate fonduri pentru stimularea creşterii economice, în special prin investiţii în proiecte de infrastructură care au potenţialul de a genera noi locuri de muncă şi prin furnizarea de garanţii pentru împrumuturile de la bănci.
  • Faza următoare a reformei se concentrează pe întreprinderile de stat şi sectorul sănătăţii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: