joi

18 aprilie, 2024

18 martie, 2020

Băncile autohtone și investitorii străini au subscris doar 204,8 milioane de lei, dar nu s-a adjudecat nimic din oferta de titluri de stat  în valoare de 1,1 miliarde de lei a Ministerului de Finanțe, prin emisiunile de luni și miercuri, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).

Băncile nu au fost convinse de dobânzile (rata cuponului) de 4,15% la emisiunea de miercuri cu maturitatea reziduală de 94 de luni și, respectiv, de 4,75% la emisiunea de luni cu maturitatea de 175 de luni.

Dimpotrivă, băncile au devenit zgârcite cu lichiditățile pe care le au la dispoziție, în condițiile în care mediul de afaceri face presiuni privind suspendarea ratelor la credite și suspendarea taxelor, iar autoritățile par dispuse să răspundă favorabil.


BNR asigură că va lua măsuri de asigurare a lichidităților necesare în sistemul bancar, dar și spune că „susține în totalitate demersurile sistemului bancar, de sprijinire a persoanelor fizice și companiilor afectate de criză, prin modalități adecvate, de la caz la caz, de ușurare a ratelor la creditele în curs și de facilitare a accesului la noi linii de finanțare”.

(Citiți și: „BNR se angajează să asigure lichiditatea în sistemul bancar și susține deciziile băncilor de amânare a ratelor la credite”)

Guvernul este pe cale să se confrunte cu scăderea încasărilor la buget, ca urmare a scăderii veniturilor compamniilor, a cheltuielilor mai mari față de cele planificate și a eventualelor amânări a taxelor pe care deja le promite.

Rezerva valutară a Ministerului Finanțelor (buffer-ul) nu ar asigura banii necesari guvernului fără împrumuturi decât pentru 3-4 luni, dar în condiții normale, potrivit celor mai recente date.


Investitorii străini au devenit mai circumspecți cu piețele emergente (inclusiv România) în condițiile pandemiei.

România nu este văzută cu ochi buni de aceștia din cauza „poziției externe slabe”, mai ales că BNR „are un spațiu restrâns de acțiune pentru reducerea dobânzii de referință din cauza deficitului mare de cont curent”, potrivit unui raport al Capital Economics.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor Publice propune creşterea cu 10 miliarde de euro, de la 31 miliarde de euro la 41 miliarde de euro, a plafonului disponibil în Programul MTN în cadrul căruia pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe pieţele externe, pentru acoperirea necesarului brut de finanţare prin astfel de emisiuni în perioada februarie 2020 – 2022.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: