Un român care a furat mai multe echipamente de construcții de la firme daneze a fost achitat de o instanță din respectiva țară după ce s-a constatat că el executa ordinele autorităților române care instrumentau un caz de crimă organizată.
Autoritățile daneze sunt însă nemulțumite de verdict, întrucât românii nu i-au anunțat de existența operațiunii și pentru că orice alt străin poate considera de acum înainte că sunt permise astfel de misiuni pe teritoriul Danemarcei fără a le informa.
Procurorul Jan Rechendorff a declarat pentru agenţia Ritzau că este vorba despre „un caz foarte, foarte special”.
Informația a părut în publicația comercială Tidsskrift for Kriminalret și a fost preluată de TheLocal.dk
Sentința de achitare a românului care fura la ordinul autorităților de la București s-a dat în 2013, dar România nu a returnat nici până acum utilajele respective, în pofida cererilor danezilor.
Organele de cercetare din Danemarca sunt supărate pe omologii români fiindcă nu le-au anunțat existența operațiunii, deși era obligatoriu, astfel încât acțiunea a fost ilegală.
„În general, ţări străine pot desfăşura operaţiuni în urma unui acord cu poliţia daneză şi după ce primesc instrucţiuni complete de la partea daneză”, a explicat procurorul Jan Rechendorff.
Românul a furat echipamente în valoare totală de peste 500.000 de euro: trei utilaje de la firma Scantruck, din Skive, în noiembrie 2013, și şase încărcătoare telescopice de la firma Nicolaisen & Larsen din Ulfborg, furate în decembrie 2013.
Prima tranșă a ajuns cu bine în România și a fost livrată rețelei de mafioți.
La al doilea transport, însă, românul achitat și un complice (a cărui cetățenie nu este precizată) au fost arestați la un popas din Germania și transferați autorităților daneze.
După apariția articolului din TheLocal.dk, Poliţia Română a transmis luni un comunicat în care mută toată responsabilitatea în curtea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, explicând: „Aspectele semnalate fac obiectul unui dosar penal instrumentat de procurorii DIICOT, iar cel în cauză nu face parte din Poliţia Română”.
„De fiecare dată când poliţiştii români desfăşoară activităţi operative pe teritoriul altui stat, instituţia informează, prin canalele de cooperare poliţienească, autorităţile din ţările respective”, mai adaugă comunicatul.