duminică

17 martie, 2024

13 aprilie, 2018

Alexander Adamescu trebuie extrădat în România, a decis vineri o instanță britanică. Este o hotărâre ce poate fi atacată de omul de afaceri, însă procedurile de extrădare încep deja, întrucât decizia este executorie, chiar dacă nu definitivă.

La finalul lunii trecute, fiul lui Dan Adamescu, Alexander, a fost arestat preventiv a doua oară în Marea Britanie după ce o instanță londoneză a constatat că acesta ar fi folosit acte false în timpul judecării procesului de extrădare.

Alexander Adamescu a mai fost arestat în vara anului 2016, fiind acuzat de dare de mită, dar a fost eliberat pe cauțiune.


DNA a precizat luna trecută că instanţa de judecată din Londra a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive în cazul omului de afaceri, cercetat de procurorii anticorupţie pentru două infracţiuni de dare de mită, şi i-a respins cererea de eliberare pe cauţiune, după ce avocatul acestuia a prezentat în faţa instanţei britanice un document care ar fi fost emis de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, neasumat însă de această instituţie.

DNA a mai arătat că în baza mandatului european de arestare emis de autorităţile din România încă din 2016 pe numele lui Alexander Adamescu, având în vedere că se află pe teritoriul Marii Britanii, a fost iniţiată procedura de predare a acestuia, astfel încât să fie asigurată prezenţa sa în faţa organelor judiciare.

În 2017, instanța londoneză a suspendat analiza cererii României de extrădare în cazul lui Alexander Adamescu, ca urmare a unei decizii ICSID, organismul internațional care judecă cazurile de arbitraj în investiții, creat de Banca Mondială. Apărătorii omului de afaceri susțineanu că acesta ar fi o victimă a „persecuțiilor politice” și că mandatul de arestare ar fi fost emis abuziv.

În 26 mai 2016, instanţa supremă a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.


În 27 mai 2016, omul de afaceri Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat că a plătit doi dintre cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine decizii favorabile firmelor sale.

Dan Adamescu a murit pe 24 ianuarie 2017.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: