joi

30 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 iunie, 2017

La mai puțin de trei săptămâni după ce președintele Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, corporațiile ExxonMobil Corp. și Total SA, împreună cu mai mulți oameni de afaceri cu nume de rezonanță mondială, s-au alăturat fondatorilor Climate Leadership Council, o organizaţie care încearcă să consacre o alternativă conservatoare de control al poluării globale, potrivit Bloomberg.com.

Celelalte nouă corporaţii membre sunt British Petroleum, Shell, General Motors, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Unilever, Pepsico, Santander și Shneider Electric.

Dintre personalităţile semnatare se remarcă Raymond Dalio – şeful Bridgewater Associates, cel mai mare fond de investiţii speculative din lume, Ratan Tata – gurul indian al conglomeratului global Tata Group, Michael Bloomberg – patronul grupului care îi poartă numele, Laurene Powell Jobs – văduva lui Steve Jobs, fondatorul Apple, dar şi astrofizicianul Stephen Hawking.


Climate Leadership Council a elaborat un plan de control şi sancţionare ale poluării globale, care taxează poluarea și redirecționează banii către contribuabili. Planul este conceput pe patru direcţii:

  • O taxare a carburanților și combustibililor fosili care să permită prețurilor energiei să reflecte daunele aduse climei de emisiile de bioxid de carbon.
  • Banii strânși ar urma să fie rambursați contribuabililor, transformând beneficiile măsurilor climatice în lichidități imediate.
  • O taxă la frontieră pentru bunurile provenite din țări unde nu se sancționează emisiile de carbon, care să asigure păstrarea competitivității companiilor americane.
  • Astfel, Statele Unite ar putea elimina în siguranță reglementările din domeniul climei.

O analiză din februarie a Climate Leadership Council sugerează că o taxă de 40 de dolari pentru fiecare tonă de bioxid de carbon ar putea duce de două ori mai repede la atingerea obiectivele de protecţie a climei stabilite de președintele Barack Obama, notează Bloomberg.

Climate Leadership Council nu a primit încă reacţiile solicitate celor două comitete relevante în domeniu din Senatulşi din Camera Reprezentanţilor SUA şi nici de la Heritage Foundation.

Obţinerea unui larg sprijin politic larg este o condiție prealabilă pentru a impune o legislație ambițioasă. Fără o masă critică de afaceri și ONG-uri, un proiect de lege privind clima care adoptat în Camera Reprezentanților în 2009, a murit în Senat, potrivit lui Eric Pooley, vicepreşedinte senior al Environmental Defense Fund.


„De la mijlocul anilor ’70 încoace, nicio legislație majoră nu a trecut fără ca arie largă să pună umărul. Trebuie să existe un impuls politic”, a spus Eric Pooley.

Organizația nou apărută a fost înființată la inițiativa antreprenorului Ted Halstead şi a fost susţinută de foștii secretari ai Trezoreriei James Baker și George Shultz, în faţa lui Gary Cohn, consilierul economic șef al președintelui amercican.

TedHalstead încearcă să atragă susținere din partea unor organizații neguvernamentale cum sunt Nature Conservancy și Conservation International.

Cele 11 companii incluse ca membre fondatoare au împreună o capitalizare de piață de 1.900 de miliarde de dolari și venituri anuale de 1.400 de miliarde de dolari. Companiile respective au operațiuni în toate cele 50 de state americane și au 1,6 milioane de angajați la nivel global. Consiliul nu este finanțat de companii, dar a atras peste 2,5 milioane de dolari de la fundații și persoane particulare, potrivit Bloomberg.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: