13 mai, 2021

Birocrația și tipurile diferite de raportare utilizate de spitale au generat cifrele diferite din bazele de date ce colectează informațiile despre morțile provocate de noul coronavirus, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, într-o conferință de presă organizată joi.

Realitatea din teren arată că au existat persoane care au murit probabil din cauza SARS-CoV-2, la domiciliu sau în centre rezidențiale, dar nu au fost raportate pentru că nu au fost testate și nici diagnosticate, după cum există și persoane care au murit în urma unui infarct, a unei hemorogii etc, dar au fost declarate ca decese Covid-19 doar pentru că exista un test pozitiv.

Numărul real va fi greu de cunoscut, a mai spus ministrul Sănătății, joi, la prezentarea raportului Comisiei ce a verificat diferențele de raportare a morților Covid-19.


Ioana Mihăilă a evitat să explice și datele agregate oferite în timpul conferinței.

CoronaForms, implementat în 2020 de către STS, transpune sistemul de supraveghere Covid-19 și include raportări caz cu caz zilnice, cu CNP-ul pacientului. Datele din acest sistem sunt publicate zilnic de Grupul de Comunicare Strategică. Utilizatorii platformei sunt Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, direcțiile județene de sănătate publică.

Sistemul AlerteMS – curinde date agregate despre toți pacienții și despre resursele din unități (medicamente etc.)

Cum arată datele, în funcție de modalitatea de raportare și colectare (pentru anul 2020)


Datele Institutului Național de Statistică (INS):

  • 16.792 decese Covid cu virus identificat și 234 de decese Covid cu virus neidentificat (nu a exista test, dar simptomatologia este cea care impune acest diagnostic și se cunoștea existența contactului direct cu o persoană infectată)
  • 3.920 de decese din alte cauze la care se adaugă un diagnostic secundar asociat de Covid-19 identificat și 281 de decese unde Covid-19 apare ca diagnostic secundar asociat, dar nu a fost diagnosticat)secundar neidentificat

Datele transmise de spitale către INSP:

arată un total de 26.106 decese survenite anul trecut în spitale, dintre care:

  • 227 au avut diagnostic principal Covid-19 (decese Covid)
  • 25.175 au avut infecția cu SARS-CoV-2 ca diagnostic secundar: în 19.698 virusul a fost identificat, iar în 6.181 de cazuri, nu

Raportări prin platforme:

  • Datele din CoronaForms – 16.120 decese 
  • AlerteMS – 18.948 decese 
  • Numărul de decese rezultat după menținerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces din raportările trimise de spitale este de 18.670.

Analiza datelor raportate de spitale arată în cazul unor unități mari diferențe de până la 500 de cazuri. Aceste spitale, a spus ministrul Mihăilă, u recunoscut neraportarea la direscțiile de sănătate publică, din diferite cauze, precum nivelul de cunoaștere redus și confuzia privind procesul de raportare.

Ioana Mihăilă a explicat că nu se poate vorbi despre responsabili și responsabilități, întrucât analiza Comisia arată doar diferențe, „nu se poate spune că datele au fost modificate”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: