luni

6 mai, 2024

30 mai, 2014

În trimestrul I 2014, în România erau declarate 38.200 de locuri de muncă vacante, cu 0,16 puncte procentuale mai multe decât în trimestrul precedent, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS).

În comparaţie cu trimestrul similar al anului 2013, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 10.200.

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (2,64%), respectiv în administraţia publică (2,55%).


La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,13%), respectiv în cele hoteluri şi restaurante (0,30%).

În industria prelucrătoare s-a concentrat circa 28% (10.800 locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, iar rata a luat valoarea de 1,03%.

Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 6.200 de locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 4.600 de locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.500 în învăţământ.

Sursă: INS

 

Locurilor de muncă vacante pe grupe majore de ocupaţii


În trimestrul I 2014, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât şi a locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate (1,28%, respectiv 12.000 de locuri vacante), de muncitori necalificaţi (1,00%, respectiv 5.400 de locuri vacante), respectiv pentru cele de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente (0,95%, respectiv 5.000 de locuri vacante).

La polul opus, cu cea mai scăzută valoare a ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit ocupaţiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,55%), iar numărul locurilor de muncă vacante a fost cel mai scăzut în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: