vineri

29 martie, 2024

18 martie, 2020

UPDATE: Europa a depăşit miercuri Asia ca număr de decese cauzate de noul coronavirus, potrivit unei numărători realizate de AFP pe baza unor date oficiale, relatează agenţia franceză de ştiri, preluată de News.ro.

Europa înregistra miercuri, la ora 11.00 GMT (13.00, ora României), cel puţin 3.421 de morţi, comparativ cu 3.384 în China.

UPDATE: Executivul britanic a estimat marţi că numărul real al cazurilor de infectare cu noul coronavirus în Marea Britanie este în acest moment de circa 55.000 (cazurile confirmate oficial sunt de doar 1.950). Obiectivul Londrei este ca pandemia să nu provoace în final mai mult de 20.000 de decese în această ţară.


UPDATE: Obligativitatea purtării măștii în spațiul public a fost extinsă în toată Cehia

Guvernul ceh a dispus miercuri purtarea obligatorie a măştii sanitare sau a altceva care să acopere nasul şi gura pentru toate persoanele care ies în spaţiul public, iar între orele 10:00 şi 12:00 numai persoanele cu vârste peste 65 de ani vor avea acces în magazine alimentare şi farmacii, relatează Agerpres.

Republica Cehă a achiziţionat din China 150.000 de teste rapide pentru depistarea coronavirusului, a declarat ministrul ceh al sănătăţii, Adam Vojtech.

Testele vor fi destinate cu prioritate locuitorilor din 21 de localităţi aflate în carantină din regiunea Olomouc, în estul ţării, unde s-a înregistrat cea mai intensă răspândire a coronavirusului.


Potrivit AFP, aceste teste rapide permit detectarea, cu mare probabilitate, a prezenţei virusului în 20-25 de minute, faţă de circa şase ore pentru testele normale. Testele rapide vor fi de asemenea puse la dispoziţia poliţiei, armatei şi marilor spitale. În caz de îndoieli asupra rezultatului, testele rapide pot fi urmate de teste obişnuite.

UPDATE: Spania, care se apropie de 600 decese provocate de noul coronavirus, a anunțat că va închide hotelurile, începând cu 24 martie, relatează The Guardian.  și ITV.

Numeroase hoteluri anunțaseră deja voluntar că își suspendă activitatea, în contextul reducerii numărului de turiști și după ce Guvernul a declarat stare de urgență, iar transportul către și dinspre insule a fost interzis.

Unele dintre hoteluri vor fi folosite pentru carantinarea bolnavilor cu Covid-19 sau vor fi transformate în spitale improvizate.

Ambasadorul britanic în Spania le-a cerut turiștilor britanici să-și rezolve urgent întoarcerea în țară, ținând cont că Madridul nu a exclus posibilitatea închiderii spațiului său aerian.

UPDATE: Purtarea măștii medicale devine obligatorie în Praga, începând de miercuri ora locală 18.00. Masca facială trebuie purtată în toate magazinele, la locul de muncă, în stațiile de transport, în toate locurile publice închise, a anunțat Zdeněk Hřib, primarul capitalei cehe, scrie The Guardian.

Praga introdusese deja interdicția de a călători cu mijloacele de transport în comun fără mască de protecție.

În Cehia, un număr de persoane și companii, inclusiv penitenciare, au început să producă măști faciale, după ce autoritățile i-au sfătuit pe oameni să-și acopere gura și nasul măcar cu un șervețel.

Rectorul Universității Tehnice din Praga, fizicianul Vojtěch Petráček, a postat o imagine cu el purtând o mască fabricată de el, acasă, dintr-o sticlă sticlă de plastic, însoțită de instrucțiuni pentru confecționarea acesteia, potrivit Radio.cz.

Universitatea Tehnică din Liberec a început să producă măști cu materiale nano pentru spitale și lucrătorii sociali. Un purtător de cuvând al universității a anunțat că va reuși să fabrice, în curând, aproximativ 2.000 de măști pe zi, pe care le vor trimite vânzătorilor și șoferilor din transportul public.

Pe rețelele sociale au apărut mai multe videoclipuri pentru cei care doresc să-și improvizeze măști.

****

Știrea inițială:

Numărul cazurilor de coronavirus confirmate, din decembrie 2019, când a fost depistat focarul din Wuhan, China, a depășit la nivel global, miercuri, plafonul de 200.000 de persoane, iar numărul decenselor a trecut de 8.000. Peste 82.000 s-au vindecat, conform datelor John Hopkins University.

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)

Numărul îmbolnăvirilor din restul lumii l-a depășit încă de săptămâna trecută pe cel al infectărilor din China, care rămâne deocamdată țara cu cele mai multe cazuri, chiar dacă acum înregistrează sub 20 de noi cazuri într-o zi:

  • China: 81.102 total îmbolnăviri – 3.122 decese
  • Italia: 31.506 – 2.503
  • Iran: 16.169 – 988
  • Spania – 13.716 – 558
  • Germania – 9.877 – 148
  • Coreea de Sud: 8.413 – 84
  • Franța: 7.696 – 148
  • SUA: 6.496 – 112

Italia – rata noilor cazuri scade, efect al izolării impuse

În Italia, țara cea mai grav afectată de Covid-19, după China, numărul total al confirmărilor a urcat în ultimele 24 de ore de la 27.980, la 31.506, cu 12,6%. Aceasta este cea mai mică rată de creștere din 21 februarie.

Diminuarea se înregistrează datorită măsurilor dure luate de autorități, în special a restrângerii deplasărilor doar la cele strict necesare.

Dintre bolnavi, aproape 13.000 sunt internați, iar 2.000 de persoane, aflate în stare critică, sunt tratate la Terapie Intensivă.

O creștere mare, în ultimele ore, se consemnează în Franța, unde sunt aproape 1.100 de noi confirmări în ultimele 24 de ore.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: