miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 septembrie, 2014

Nuclearelectrica a transmis BVB, vineri, un comunicat prin care anunţă că analizează posibilitatea de a cumpăra o parte din operaţiunile Enel în România, care vor fi vândute până la sfârşitul anului, însă nu a înaintat încă nicio ofertă, decizia urmând să fie discutată de către acţionari.

„SNN (Nuclearelectrica) analizează oportunitatea rezultată din anunţul potenţialei vânzări a operaţiunilor Enel în România, fiind în prezent în stadiul de analiză preliminară a unei părţi din perimetrul tranzacţiei. Nicio oferta indicativă sau de altă natură nu a fost înaintată către Enel. O potenţială decizie a managementului SNN cu privire la tranzacţie va fi supusă aprobării Adunării Generale a Acţionarilor SNN”, se arată în comunicat.

Enel a anunţat pe 11 iulie 2014 vânzarea operaţiunilor de distribuţie şi vânzare de energie din România şi de producţie de energie din Slovacia, în cadrul unui program de reducere a datoriilor.


În România, va renunţa la cele 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment holding BV).

Pe 23 iulie, Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei aranja masa negocierilor cu Enel anunţând că va da în judecată compania, la Tribunalul de arbitraj de la Paris, şi va cere plata a peste 500 de milioane de euro, întrucât firmaa nu a cumpărat la termen pachetul rezidual de acţiuni de la Enel Muntenia Sud.

Puţin mai târiu, în luna august Răzvan Nicolescu, ministurl delegat pentru Energie, comunica Enel intenţia unor companii de stat româneşti de a cumpăra unele dintre operaţiunile scoase la vânzare.

De miercuri, ministrul se află la Roma pentru a discuta cu reprezentanţii Enel datoria de 500 de milioane de euro, dar şi interesul companiilor româneşti faţă de operaţiunile scoase din Dobrogea. Ministrul este de directorul general al Nuclearelectrica – Daniela Lulache, şi de cel al Electrica – Ioan Roşca.


Marţi, înainte de a pleca în Italia, Răzvan Nicolescu avertiza competitorii atraşi de Enel Distribuţie Dobrogea că aceasta este considerată strategică, ţinând cont de ce întâmplă în estul ţării: „Nu încurajăm pe nimeni să depună oferta pentru cumpărarea distribuţiei din Dobrogea, mai ales că există interes din partea unor companii de stat româneşti”, declara ministrul Nicolescu.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Joi, acţiunile Electrica (EL) au crescut puternic în deschiderea şedinţei de joi a bursei de la Bucureşti şi au atins un nou maxim, aproape de 13 lei pe titlu, tocmai datorită informaţiei că ar putea achiziţiona parte din operaţiunile Enel în România.

În ceea ce priveşte Nuclearelectrica, aceasta şi-a anunţat încă de anul trecut interesul pentru diversificarea portofoliului prin investiţii strategice.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: