vineri

31 mai, 2024

18 ianuarie, 2021

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov (foto), a respins luni ceea ce a catalogat drept „rezonanța artificială” în Occident privind arestarea politicianului de opoziție rus Alexei Navalnîi și a afirmat că Rusia nu este îngrijorată cu privire la imaginea sa.

Luările de poziţie ale statelor occidentale care au condamnat arestarea opozantului Aleksei Navalnîi sunt menite să le distragă atenţia cetăţenilor din respectivele ţări de la problemele interne, a mai spus minsitrul Lavrov.

„Probabil că ar trebui să fim îngrijorați de imaginea noastră, dar nu suntem domnișoare care se pregătesc de bal”, a afirmat oficialul rus în timpul unei conferințe de presă, citat de Reuters, agenție preluată de Agerpres.


Comentariile sale au venit după ce poliția rusă l-a arestat duminică seara pe politicianul de opoziție imediat după întoarcerea sa în țară, iar mai mulți lideri ai lumii au cerut eliberarea imediată a principalului critic al președintelui Vladimir Putin.

Activistul anti-corupție s-a întors duminică seara din Germania, acolo unde a fost tratat și s-a recuperat după ce a fost otrăvit cu o neurotoxină de tipul Noviciok. Mai multe state au acuzat Kremlinul pentru această tentativă de asasinat.

Duminică, Navalnâi a fost așteptat de sute de suporteri pe aeroportul Vnukovo însă autoritățile ruse au redirecționat în ultimul moment zborul spre alt aeroport. Peste 50 dintre susținătorii săi au fost reținuți de forțele de ordine.

„Sunt fericit că am ajuns, aceasta este cea mai bună zi a mea din ultimele cinci luni. Nu mi-e teamă”, a declarat Navalnîi la sosirea pe aeroportul Șeremetievo, înconjurat de jurnaliști și susținători, reiterând că este „nevinovat”. După scurta declarație de presă făcută pe aeroport, el a fost reținut de autorități, în momentul în care a ajuns la punctul de control al pașapoartelor.


Autoritatea penitenciarelor din Rusia anunțase anterior că intenționează să îl aresteze pe Navalnîi, întrucât acesta ar fi încălcat condițiile de cauțiune legate de o condamnare cu suspendare din 2014.

Aceeași autoritate a cerut comutarea sentinței cu suspendare a politicianului în una cu executare și l-a dat în urmărire generală la sfârșitul lunii decembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: