Senatul american a votat marţi Freedom Act, legea prin care care limitează mijloacele de supraveghere de care dispune Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA). Actul legislativ a şi fost promulgat de preşedintele Barack Obama.
USA Freedom Act, înlocuieşte Patriot Act, emis după atentatele din 11 septembrie, şi protejează mai bine libertăţile civile şi viaţa privată, a spus preşedintele SUA. În plus, a mai afirmat liderul de la Casa Albă, legea garantează în acelaşi timp securitatea naţională a SUA.
Noua lege le cere companiilor telefonice să păstreze date precum momentul şi durata apelului telefonic, dar şi numărul apelat, în condiţiile în care până acum acest lucru era făcut de guvern.
NSA va putea avea acces la aceste metadate numai dacă va deţine un mandat emis de un tribunal antiterorist secret şi cu condiţia identificării precise a unei persoane sau a unui grup de persoane suspectate de a avea legături cu terorismul.
Colectarea metadatelor telefonice de către NSA fusese cea mai criticată măsură de supraveghere pusă în practică în cadrul Patriot Act, legea votată la scurt timp după atentatele din SUA de la 11 septembrie 2001.
Agenţia de Securitate Naţională a SUA şi-a suspendat total colectarea acestor metadate de luni, ora locală 00.01, din cauza expirării unei prevederi ce decurgea din articolul 215 al Patriot Act.
Printre altele, noua lege prevede ca NSA să dispună din nou de mijloacele de a-i identifica pe suspecţii consideraţi „lupi singuratici” şi de a-i pune sub supraveghere.
Amploarea atribuţiilor acordate NSA în privinţa mijloacelor de supraveghere a fost dezvăluită prima dată de fostul consultant al agenţiei Edward Snowden, în iunie 2013, printre cei spionaţi de NSA numărându-se şi aliaţi ai Washingtonului.
Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, care a susţinut menţinerea atribuţiilor sporite ale NSA referitoare la colectarea de metadate telefonice, a susţinut că schimbările adoptate de Congresul american vor duce la scăderea siguranţei Statelor Unite.
”Eforturile de a dezmembra instrumentele noastre antiteroriste sunt nu doar inflexibile, dar şi incredibil de inoportune”, a spus McConnell, care a evidenţiat în această privinţă ascensiunea grupării jihadiste Statul Islamic (SI).
Casa Albă ceruse Senatului să adopte noua lege cât mai rapid posibil şi să nu introducă alte amendamente.
Jameel Jaffer, director adjunct pentru afaceri juridice al Uniunii Americane pentru Libertăţi Civile (ACLU), a apreciat că adoptarea USA Freedom Act este o adevărată „bornă” în apărarea drepturilor civile în SUA şi un semn că americanii nu mai vor să dea cecuri în alb serviciilor de informaţii, dar a atras atenţia asupra faptului că este nevoie de o reformă mult mai cuprinzătoare în acest domeniu.
”Noua lege este o dovadă a semnificaţiei dezvăluirilor făcute de Snowden. Totuşi, nimeni nu ar trebui să confunde această lege cu o reformă amplă. Legea lasă neschimbate multe dintre mijloacele de supraveghere ale guvernului şi aduce doar mici ajustări în ceea ce priveşte transparenţa”, a spus Jameel Jaffer.
Patriot Act vs. Freedom Act
Expirarea Patriot Act pune capăt colectării în masă a metadatelor şi stocarea lor de către instituţiile guvernamentale. În schimb, Freedom Act prevede ca ele să se afle în posesia companiilor telecom care le eliberează în baza unui mandat
Ce nu se schimbă odată cu noua legislaţieeste posibilitatea de monirotizare a lupilor singuratici, adică a indivizilor suspecţi care nu fac parte din reţele teroriste. Autorităţile americane susţin că nu s-au folosit niciodată de această prevedere a patriot Act care rămâne în vigoare în Freedom Act.
Noua legislaţie permite în continuare prevederea ca anchetatorii să poată monitoriza datele de călătorie şi referitor la afaceri ale anumitor persoane.
Freedom Act a fost adoptată cu dificultate, iniţial a fost blocată de senatori libertarieni care au invocat intruziunea guvernului în vieţile personale ale americanilor.
Preşedintele Obama a criticat Congresul pentru întârzierea fără nicio scuză a adoptării acestei legislaţii importante pentru securitatea SUA. Freedom Act a fost adoptată de Camera Reprezentanţilor şi aprobată de Casa Albă, însă Senatul a respins-o cu 57 la 42 săptămâna trecută. Odată ce a devenit clar că nu este posibilă extinderea prevederilor Patriot Act, senatorii şi-au dat şi ei votul.