joi

25 aprilie, 2024

11 ianuarie, 2022

Inflația din zona euro s-ar putea menține la un nivel ridicat pentru o perioadă mai lungă de timp decât indică prognozele actuale ale Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat marți noul președinte al Bundesbank (banca centrală a Germaniei), Joachim Nagel (foto), în discursul său de investire, scrie Politico.

„Perspectivele prețurilor pe termen mediu sunt excepțional de incerte”, a spus Nagel. „În prezent, văd un risc mai mare ca rata inflației să rămână ridicată mai mult decât ne așteptăm. În orice caz, politica monetară trebuie să fie în gardă”, a adăugat el.

Comentariile sugerează că poziția lui Nagel s-ar putea să nu se abată în mod semnificativ de la cea a predecesorul său, Jens Weidmann, cunoscut drept cel mai sceptic membru din Consiliul Guvernatorilor BCE.


Nagel a subliniat că există trei întrebări importante care au nevoie de răspunsuri: cât de persistente vor fi ratele ridicate ale inflației; dacă politica monetară liberă a BCE este încă adecvată (și dacă da, pentru cât timp); și modul în care factorii de decizie ar trebui să facă față nivelului ridicat de incertitudine.

Chiar dacă inflația din zona euro a atins un record de 5% în decembrie, BCE rămâne fermă în opinia sa că inflația va scădea și va fi sub ținta de 2% în 2023 și 2024, ceea ce face ca orice creștere a ratei dobânzii în acest an să fie puțin probabilă.

Problema BCE este însă că nivelul exact al inflației a reprezentat o surpriză în ultima parte a anului trecut, forțând banca centrală a zonei euro să-și revizuiască previziunile trimestriale privind evoluția prețurilor de șase ori consecutiv.

Bundesbank, instituție renumită pentru precauție cu care abordează problema politicii monetare, a avertizat în repetate rânduri asupra pericolului de a subestima riscurile privind evoluția inflației. Această poziție a creat tensiuni între conducerea BCE și Weidmann, care a părăsit banca centrală a Germaniei după zece ani, la cerere, invocând motive personale. Fostul președinte BCE, Mario Draghi, l-a acuzat pe Weidmann că spune ”nein” la orice propunere. Tensiunile s-au mai disipat odată cu venirea lui Christine Lagarde la conducerea instituției.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: