La 1 ianuarie 2022 se împlinesc 20 de ani de la lansarea bancotelor și monezilor euro și, totuși, echivalentul a 9,6 miliarde de dolari (8,5 mld. euro) este păstrat în numerar, mai ales în bancnote de mărci germane, potrivit Bloomberg.
Bancnotele fostelor monede naționale mai pot fi schimbate de unele bănci centrale ale statelor care au intrat în Zona Euro, dar nu este clar de ce nu au fost convertite până acum.
Posibilele explicații variază de la uitarea unor economii ținute „la saltea” până la dorința de a păstra bancotele și monezile ca amintiri ale altor vremuri.
Cea mai mare a acestor bani se află în Germania, unde popularitatea cash-ului rezistă, iar banca centrală, Bundesbank, a anunțat că va continua să schimbe mărcile germane în euro pentru o perioadă nelimitată de timp.
Fancul francez nu mai poate fi schimbat
Alte țări, precum Franța, Spania sau Italia au încetat să mai convertească vechile bancnote. Portugalia nu mai convertește monezi și va opri și schimbul bancotelor în februarie.
Introdus ca monedă de cont la i1 ianuarie 1999 și, trei ani mai târziu pus în circulație generală, euro a devenit moneda în 12 state membre ale zonei euro, Acum Zona Euro are 19 membre.
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat anul acesta că a început să lucreze la proiectarea unor noi modele pentru euro care urmează să fie lansate din 2024.
BCE are planuri pentru adoptarea unui euro digital până la sfârșitul deceniului, dar operatorii de pe piață speră că evenimentul se va petrece mai curând, sub presiunea tot mai mare a criptomonedelor.