joi

27 ianuarie, 2022

Criza cipurilor va diminua redresarea economică a Germaniei – Bundesbank

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 aprilie, 2021

 

Blocajele de aprovizionare cu cipuri din industria germană se vor înrăutăți în al doilea trimestru și vor duce la o redresare mai slabă a celei mai mari economii europene în acest an, a declarat Jens Ulbrich, economistul șef al băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), vineri pentru Reuters.


„Ne așteptăm ca penuria semiconductorilor să se înrăutățească în al doilea trimestru într-o anumită măsură. Situația ar putea să se normalizeze în a doua jumătate a anului”, a spus  Jens Ulbrich.

Economistul șef al Bundesbank a confirmat că întreaga economie germană va avea de suferit din cauza crizei cipurilor, dar că impactul negativ este greu de cuantificat.

„Vedem semne clare ale încetinirii producției de vehicule în primul trimestru. Cu toate acestea, nu este posibil să se izoleze efectul semiconductor, deoarece diverși alți factori se suprapun, de asemenea”, a spus Jens Ulbrich.

Criza semiconductoarelor și a altor componente industriale a dus la reducerea producției în industria prelucrătoare din toată lumea, forțând executivii și factorii de decizie politică să regândească liniile de aprovizionare și să încerce să reducă dependența de cei câțiva furnizori din Asia și SUA.

(Citiți și: „Criza cipurilor: VW & Toyota vs. Apple – sau de la erorile de calibrare a cererii la creșterea bruscă a comunicațiilor”)


Producătorii de automobile și electronice sunt puternic afectați de întârzierile de livrare a cipurilor, cauzate de închiderea de capacități de producție a acestora în primul val COVID-19 de anul trecut și, ulterior, de creșterea accentuată a cererii de semiconductori într-o lume din ce în ce mai digitalizată.

Criza semiconductorilor a amplificat efectul altor factori negativi

Economistul șef al Bundesbank a invocat și alți factori speciali legați de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, care au dus la efecte de retragere după o creștere a producției în trimestrul 4 / 2020, ceea ce a dus la o anumită slăbiciune la începutul acestui an.

„Creșterea taxei pe vânzări a jucat, de asemenea, un rol similar. În cele din urmă, numai producătorii pot cuantifica efectul”, a spus Jens Ulbrich.

Ca urmare „recuperarea va fi probabil ceva mai puțin puternică decât ar fi fost fără această problemă specifică a semiconductorilor”, a estimat economistul șef al Bundesbank.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Totuși, Bundesbank a estimat o creștere relativ puternică de la jumătatea anului, care va fi apoi susținută și de consumul privat.

Și Guvernul german, la începutul acestei săptămâni, și-a crescut prognoza de creștere economică pentru acest an până la 3,5% față de cea anterioară, de 3%, bazându-se pe o revenire a cheltuielilor gospodăriilor, odată ce restricțiile COVID-19 vor fi ridicate în cursul verii.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr