vineri

26 aprilie, 2024

25 noiembrie, 2021

Adrian Chesnoiu (foto), ministrul desemnat al Agriculturii în cabinetul Ciucă, a lucrat până în urmă cu zece ani ca ofițer de informații în serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), anunță PressOne.

Informația, care nu apare în CV-ul noului ministru al Agriculturii, a fost confirmată din surse multiple din interiorul Ministerului de Interne, care au precizat că, la un moment dat, Chesnoiu a fost ofițerul din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) care s-a ocupat de supravegherea Academiei de Poliție – chiar instituția în care doctoratele plagiate se dădeau pe bandă rulantă.

Chesnoiu, care din 2020 este și deputat PSD în Parlamentul României, scrie în CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputaților că între august 2005, anul în care a absolvit Academia de Poliție, și august 2011 a fost ofițer specialist în investigarea fraudelor, afaceri europene și anticorupţie în Ministerul de Interne. Chesnoiu nu precizează, în CV, serviciul sau direcția din MAI în care a lucrat ca ofițer.


Cu o oră înainte de depunerea jurământului la Cotroceni, programată pentru astăzi la orele 15:00, noul ministru al Agriculturii, validat în această dimineață în funcție prin votul Parlamentului, a confirmat pentru PressOne că informația pe care a omis-o din CV-ul său – aceea că înainte de a intra în politică a lucrat în cadrul DGPI – este corectă. 

„Deci ați fost la «Doi ș-un sfert»”, a fost întrebarea la care Chesnoiu a răspuns prin „La Direcția Generală de Informații și Protecție Internă”. 

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Cum am ajuns noi statul paralel”)

Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu a răspuns la telefon și la mesajele trimise pentru a ne confirma dacă știa că Adrian Chesnoiu a fost ofițer de informații.

Numirea unui fost ofițer de informații în Executiv alimentează suspiciunile despre rolul serviciilor secrete în politica românească, cred istoricul Mădălin Hodor, politologul Ovidiu Voicu și sociologul Claudiu Tufiș.

Activități oficiale și activități obscure


„Doi ș’un sfert”, actualul Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), este considerat cel mai puțin reformat serviciul secret dintre toate cele care există în România.  

Deși principala sarcină a DGPI este de a penetra informativ mediile infracţionale, serviciul a fost acuzat în nenumătate rânduri că se implică în jocuri politice și că face acțiuni de poliție politică, supraveghind ilicit oameni politici și chiar jurnaliști. 

De altfel, acest serviciu este singura structură de informații nereformată, de numele său fiind legate mai multe scandaluri cu implicații politice. 

Ultimul dintre acestea a vizat deturnarea fondurilor operative ale instituției, destinate ”activităților de urmărire penală a infracțiunilor de corupție”, pentru a cumpăra cadouri care au ajuns la procurori, judecători, dar chiar și la oficiali ai statului. În același caz, „Doi ș’un sfert” a fost acuzat că a achiziționat din fonduri operative un Audi pentru fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, dosar în care toți cei trimiși în judecată au fost achitați zilele trecute. 

(Citiți și:Cristian Grosu / Game over: predarea clasei politice”)

„Doi ș’un sfert” a fost considerat întotdeauna piatra de moară care a atârnat greu de gâtul tuturor miniștrilor de Interne, niciunul nereușind să decupleze serviciul de la jocurile politice. 

De-a lungul timpului, mai mulți politicieni și-au angajat pe post de consilieri foști angajați de la „Doi ș’un sfert”. 

De ce a plecat Chesnoiu din serviciul de informații al MI

Adrian Chesnoiu a fost ofițer la Direcția Generală de Protecție Internă a Ministerului de Interne, unde a lucrat, potrivit acestuia, doi ani.

În 2005 a absolvit Facultatea de Drept a Academiei de Poliție, la acel moment în instituția de învățământ a Ministerului de Interne existând o singură facultate. 

De asemenea, acesta a urmat două programe de masterat în Academia de Poliție, lucru precizat și în actualul CV al acestuia, postat pe site-ul Camerei Deputaților. Între 2006 și 2007 a urmat un programul de masterat „Investigarea Fraudelor”, iar între 2009 și 2009, programul „Managementul activităţilor de ordine publică şi siguranţă naţională”. 

Surse din Ministerul de Interne au declarat că Adrian Chesnoiu s-a înscris și la doctorat la Academia de Poliție, imediat după finalizarea celui de-al doilea masterat, avându-l drept coordonator pe profesorul Mihai Bădescu, care a ocupat funcția de rector între 2014 și 2015. 

Una dintre responsabilitățile lui Chesnoiu în cadrul serviciului secret al Ministerului de Interne a fost supravegherea Academiei de Poliție, în această calitate fiind prezent la cel puțin două examene de admitere. Această procedură, de supraveghere a admiterii, era implementată de mulți ani pentru a preîntâmpina fraudarea examenului.

Plecarea lui Chesnoiu din „Doi ș-un sfert” ar fi avut legătură, potrivit surselor consultate, cu faptul că ar fi încercat să îl acopere pe fostul lui coordonator de doctorat, profesorul Mihai Bădescu. Acesta a fost acuzat de o studentă că a fost agresată sexual, iar Adrian Chesnoiu ar fi încercat să își acopere îndrumătorul și să îl protejeze astfel încât să îngroape acuzația. Chesnoiu a negat această informație. 

Acum Chesnoiu este din nou doctorand, dar de data aceasta la Academia de Științe Economice,  la Facultatea de Economia Agroalimentară și a Mediului, iar în anii universitari trecuți a avut chiar activități didcatice de predare la Departamentul de Economia Agroalimentară și a Mediului. 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: