joi

18 aprilie, 2024

14 martie, 2017

DGPI se naște din cenușa DIPI

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 174 voturi „pentru”, 81 voturi „împotrivă” şi 18 abţineri, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă.

Prin reorganizarea structurii de protecţie internă din cadrul MAI, activitatea DGPI în domeniul securităţii naţionale urmează să aibă caracter secret de stat.

Direcţia va fi sub control parlamentar.


Reorganizarea fostei structuri de Informații din MAI- DIPI- a fost decisă de Guvernul Cioloș, pe fondul suspiciunilor că structura este folosită la îngreunarea anchetelor care îl vizau pe fostul ministru Gabriel Oprea.

(Citiți și: Justiția ”restructurează” Internele: Ministrul Tobă – acuzat de DNA, conducerea serviciului secret al MAI – decimată)

Proiectul aprobat marți, potrivit expunerii de motive, vizează „eliminarea paralelismelor între diferitele structuri ale MAI sau între acestea şi alte instituţii, precum şi concentrarea acţiunilor Ministerului în vederea identificării ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc ce pot afecta securitatea naţională pe componenţa ordinii publice”.

Totodată, se are în vedere „implementarea măsurilor necesare pentru asigurarea protecţiei informaţiilor clasificate şi a infrastructurilor şi bazelor de date gestionate de unităţile proprii”.

În principiu, se vizează înfiinţarea în subordinea MAI, a Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) ca structură specializată care desfăşoară activităţi informativ-operative exclusiv pe domeniul de competenţă al ministerului.


DGPI se va integra în arhitectura sistemului naţional de securitate, urmând să contribuie la realizarea misiunilor MAI în domeniu, alături de Poliţia Română, Jandarmerie, IGSU, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Agenţia Naţională Antidrog şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane.

Comisiile de specialitate au adoptat o serie de amendamente, potrivit cărora activitatea desfăşurată de Direcţia Generală de Protecţie Internă în domeniul securităţii naţionale are caracter secret de stat.

De asemenea, controlul asupra activităţii DGPI este exercitat de Parlament, prin Comisiile de Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Directorul general al DGPI este cadru militar în activitate, numit în funcţie de către ministrul Afacerilor Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Senatul este for decizional în acest caz.

Varianta fostului ministru Dragoș Tudorache. Și motivele

OUG 76 din 2016 a fost emisă în noiembrie. În forma adoptată de Guvernul Cioloș, DGPI nu mai avea următoarele competențe:

  • de a derula activități informativ – operative pentru identificarea, prevenirea și contracararea vulnerabilităților, factorilor de risc și amenințărilor în zona combaterii terorismului, cyberintelligence si criminalității organizate transfrontaliere, respectiv activităților asociate, domenii care sunt acoperite de activitatea desfășurată de SRI
  • în a derula activități de culegere de informații în scopul prevenirii și combaterii criminalității, circumscrise domeniului crimei organizate, fraudei și spălării banilor, traficului si consumului ilicit de droguri, traficului de persoane etc. La nivelul MAI aceste activități vor fi desfășurate de către Poliția Română.

Reamintim că structura s-a confruntat cu mari probleme după ce, anul trecut, DNA a acuzat aproape 30 de angajați, unii fiind foști conducători ai serviciului, în câteva dosare de corupție ce au fost deschise anul acesta.

Totul a început de la Audiul A8 cumpărat din fonduri operative care era folosit de fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, inculpat acum în câteva dosare.

Pornind de la acest caz, DNA a descoperit că mai mulți bani din aceste fonduri au fost folosiți ilegal pentru achiziționarea de bunuri ce nu aveau nicio legătură cu misiunile operative ale structurii.

Au căzut în aceste dosare și fostul ministru de Interne Petre Tobă (acuzat că a refuzat declasarea unor documente pentru a-i proteja pe Gabriel Oprea și șefii DIPI), precum și Horațiu Năbîrjoiu, atașatul de afaceri interne în cadrul Delegației permanente a României la NATO. Cel din urmă a fost chemat de urgență acasă pentru a fi anchetat într-unul din dosarele DIPI.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: