marți

23 aprilie, 2024

17 iunie, 2021

junetheenth zi nationala sua sfarsitul sclaviei.jpgRepublicanii şi democraţii americani au aprobat miercuri în Congres o nouă sărbătoare federală, 19 iunie, pentru a marca emanciparea ultimilor sclavi din statul Texas, în 1865, moment considerat sfârșitul sclaviei în SUA.

Legea urmează a fi promulgată de preşedintele Joe Biden, care o susține, pentru a intra în vigoare.

”Juneteenth” era deja o sărbătoare publică în unele state din Statele Unite, inclusiv în Texas, dar nu fusese până acum marcată ca sărbătoare federală. Apelurile pentru a o transforma într-o sărbătoare federală s-au intensificat după asasinarea lui George Floyd, un afro-american ucis de un poliţist alb pe 25 mai 2020.

(Citiți și: „UPDATE / SUA: Proteste violente în 32 mari orașe, după uciderea lui George Floyd de către polițiști”)


Această dată, 19 iunie,”ne aminteşte de o istorie pătată de brutalitate şi nedreptate şi ne aminteşte responsabilitatea pe care o avem pentru a construi un viitor al progresului pentru toţi, care să onoreze idealul egalităţii” Statelor Unite, a declarat Nancy Pelosi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor.

„Această zi reprezintă libertatea”, a declarat Sheila Jackson Lee, care a votat pentru adoptarea proiectului de lege ce transformă ‘Juneteenth’ (cuvintele iunie şi 19 unite în limba engleză) într-o zi de sărbătoare, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Camera Reprezentanţilor a adoptat definitiv acest text de celebrare a sfârșitului sclaviei cu 415 voturi pentru şi 14 împotrivă, după ce marţi fusese aprobat în unanimitate în Senat.

În faţa unei fotografii învechite a unui bărbat negru cu spatele brăzdat de urme de bici, afro-americana Sheila Jackson Lee a vorbit despre „lunga călătorie” până la acest vot.


„Suntem însă astăzi aici, liberi să votăm pentru Juneteenth ca zi naţională a independenţei, o sărbătoare federală pentru America”, a spus ea.

„Pentru a merge mai departe este esenţial să recunoaştem şi să învăţăm din greşelile trecute”, a scris senatorul republican John Cornyn, care a susţinut acest proiect alături de reprezentanta democrată.

Aceşti doi parlamentari reprezintă în Congres statul Texas, unde pe 19 iunie 1865, ultimii sclavi au aflat că sunt liberi.

Preşedintele Abraham Lincoln eliberase de fapt sclavii din robie în urmă cu doi ani şi jumătate, prin semnarea Proclamaţiei de emancipare, pe 1 ianuarie 1863. Însă, pe durata războiului civil american (1861-1865), sclavia s-a menţinut în statele confederate din sud.

Şeful armatei confederate, Robert Lee, a semnat capitularea pe 9 aprilie 1865. Au trecut însă mai bine de două luni pentru ca vestea să ajungă în micul oraş texan Galveston, pe 19 iunie.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: