miercuri

24 aprilie, 2024

30 mai, 2020

UPDATE:  Proteste, majoritatea violente, au loc în 32 de mari orașe americane, din 22 de state. Sunt proteste generalizate, violențe între protestatari și forțele de ordine și haos, inclusiv în capitala țării, Washington DC.

UPDATE:  Un tânăr de 19 ani, care participa la o demonstrație în Detroit, a fost ucis după ce persoane necunoscute au deschis focul dintr-o mașină. Suspecții s-au făcut nevăzuți.

UPDATE: Primarul din Atlanta, Keisha Lance Bottoms, a ținut vineri seara o conferință de presă în care le-a cerut protestatarilor să plece acasă, scrie Digi24.


„Ceea ce văd eu că se întâmplă acum pe străzi nu este Atlanta. Acesta nu este un protest, acesta nu este spriritul lui Martin Luther King, Jr. Acesta este haos. Un protest are un scop. Când dr. King a fost asasinat, nu am făcut asta orașului nostru. Dacă vreți să schimbați America, mergeți și vă înregistrați să votați, asta este schimbarea de care avem nevoie în țara asta. Dacă vă pasă de acest oraș, mergeți acasă”, le-a spus Keisha Bottoms, ea însăși o femeie de culoare.

****

Știrea inițială:

Garda naţională a fost trimisă pentru a restabili liniştea la Minneapolis, SUA, şi starea de asediu a fost decretată vineri seară, la ora locală 20.00, după ucideea de către polițiști a unui afroamerican.


Sute de persoane s-au adunat în mai multe oraşe din ţară, ca şi în faţa Casei Albe de la Washington, dar şi la New York, Dallas, Houston, oraşul natal al victimei, sau în Las Vegas, Des Moines, Memphis şi Portland. În Atlanta, vehicule ale patrulei de poliţişti au fost incendiate.

Poliţistul implicat în moartea lui George Floyd, Derek Chauvin, a fost arestat şi acuzat vineri de omor, o măsură considerată tardivă și insuficientă de către familia victimei și de miile de protestatari care au ieși pe stradă în mai multe orașe americane.

„Vrem inculpare pentru omor voluntar cu premeditare. Şi vrem să îi vedem arestaţi pe ceilalţi poliţişti” (implicaţi), se arată într-un comunicat dat publicităţii de familia lui George Floyd.

Derek Chauvin şi cei trei agenţi implicaţi au fost concediaţi şi anchete federale şi locale au fost deschise pentru a stabili responsabilităţile lor, dar până vineri niciunul dintre ei nu a fost reținut și nu a fost acuzat de crimă.

Decizia de a-l aresta pe Chauvin a fost luată după o a treia noapte de proteste violente din Minneapolis, în urma apariţiei, marţi, a unei înregistrări video în care poliţistul alb poate fi văzut ţinând genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de peste opt minute, în timp ce victima, imobilizată la pământ, îi spune că nu poate să respire. Floyd a murit după ce a fost transportat la spital.

Între timp, au apărut mai multe filmări ce arată că Derek Chauvin nu este singurul polițist ce și-a apăsat genunchiul pe gâtul afro-americanului de 46 de ani, neînarmat, pentru a-l imobiliza. Alți doi au făcut același lucru.

Ciocnirile violente dintre forțele de ordine și demonstranți ce reproșează rasismul polițiștilor și comportamentul abuziv al acestora față de populația afro-americană și hispanică.

Până vineri, protestele s-au extins în multe oraşe americane, de la Detroit şi Atlanta până la New York, Houston şi Washington.

Violențe au fost înregistrate și în Charlotte, statul Carolina de Nord, unde forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene. Secția de poliție din Charlotte-Mecklenburg a fost atacată de protestatari cu pietre.

Proteste au avut loc și la Washington, unde manifestanții au pătruns pentru scurt timp chiar în sediul Departamentului Trezoreriei. În faţa Casei Albe, manifestanţii au purtat pancarte pe care scria „Stop Killing Us” (Nu ne mai ucideţi) şi „Black Lives Counts” (Vieţile negrilor contează) și au cerut să se facă „dreptate pentru George Floyd”.

Sediul CNN din Atlanta a fost atacat vineri seara de manifestanți, care au spart geamurile de la intrare și aruncat cu fumigene. La intrarea în sediu au fost așezați în dispozitiv polițiști echipați cu căști și scuturi.

Forțele de ordine încearcă să împiedice distrugerea magazinelor, iar autoritățile au făcut apel la populație, explicând că protestele trebuie să fie pașnice, iar pentru ca opinia lor să fie auzită, ei trebuie să-i izoleze pe cei violenți și care profită de haos.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: