marți

23 aprilie, 2024

14 octombrie, 2021

vaccin coronavirus covid

Percheziții la mai multe centre de vaccinare din Prahova au loc joi, într-un dosar penal în care peste 40 de persoane vor fi audiate în legătură cu certificatele verzi obținute pentru vaccinări fictive.

Ancheta este condusă de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, conform publicației locale Ziarul Incomod.

Legat de centrul de vaccinare din Ciorani existau suspiciuni mai vechi că asistenții medicali s-ar fi folosit de parafa unui medic pentru a elibera certificate false de vaccinare anti COVID.


Pe lista suspecților care urmează să fie aduși la audieri se află inclusiv personal medical.

Primele adeverințe cu probleme, în cazul cărora exista suspiciunea falsificării, au fost identificate în luna august, când Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a trimis procurorilor sesizări privind peste 370 de adeverințe de vaccinare.

De asemenea, polițiști din Timișoara au avut în lucru câteva cazuri în caremedicii de familie au eliberat adeverințe de vaccinare pentru persoane cărora nu le-au inoculat în realitate niciun ser.

Dacă vor fi identificați medici care au acceptat astfel de ilegalități, ei riscă să-și piardă dreptul de practică.


Toate aceste tentative de obținere ilegală a atestării imunizării au fost făcute pentru a beneficia de avantajele oferite persoanelor vaccinate, de exemplu, pentru a călători peste graniță fără a risca o perioadă de carantină.

La jumătatea lunii septembrie, în România erau în lucru aproximativ 200 de anchete pe acest subiect.

Centru de vaccinare păzit de polițiști

Solicitările de eliberare fără nicio bază legală a certificatelor au fost atât de numeroase și violente, în unele cazuri, încât la un centru din Suceava autoritățile au apelat la forțele de ordine pentru a proteja personalul.

„Au fost nenumărate cazuri. Au fost și agresivi cei ce au cerut. Astfel încât, de două săptămâni, la cel mai mare centru, care e la mall, este poliție. În centrele care mai sunt funcționale am solicitat ca un polițist să stea la ușă. S-au întâmplat evenimente nepotrivite. Cei care au solicitat au devenit agresivi. Au amenințat medicii, asistentele. Ultima frază a fost „Sunteți niște proști că nu știți să faceți bani.”. În principiu asta cred că e soluția. Trebuie implicată și poliția, poliția locală: dar și polițiștii ăia ar trebui vaccinați. Și acolo rata de vaccinare este de toată jena. Mă refer la Suceava, nu știu în țară. Dar la Suceava e de toată jena. Dacă polițistul e vaccinat, are un argument, poată să aibă o atitudine sănătoasă. Dacă e nevaccinat face altceva, se uită pe pereți. Dar asta a fost soluția la Suceava. I-a mai liniștit. Au fost agresivi stranierii care au venit în vacanță. Atunci a crescut foarte tare cererea de vaccinare, de încheierea de documente fără să aibă administrat vaccinul”, explica pentru RFI România Irina Franciuc, medic coordonator al centrului de vaccinare din orașul Dolhasca, județul Suceava, și vicepreședintă a Societății Naționale a Medicilor de Familie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: