joi

18 aprilie, 2024

27 august, 2021

vaccin coronavirus covidComitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a trimis procurorilor sesizări privind peste 370 de adeverințe de vaccinare suspectate a fi false. De asemenea, polițiști din Timișoara investighează câteva cazuri în care se bănuiește că medicii de familie au eliberat adeverințe de vaccinare pentru persoane cărora nu le-au inoculat în realitate niciun ser.

Dacă vor fi identificați medici care au acceptat astfel de ilegalități, ei riscă să-și piardă dreptul de practică.

Toate aceste tentative de obținere ilegală a atestării imunizării au fost făcute pentru a beneficia de avantajele oferite persoanelor vaccinate, de exemplu, pentru a călători peste graniță fără a risca o perioadă de carantină.

Certificate photoshopate

„Sunt peste două milioane de certificate digitale eliberate. Sunt situații excepționale pentru care trebuie să trimiți dovezi, spre exemplu, persoane vaccinate în străinătate cu o doză și una în România. Pentru eliberarea certificatului au nevoie de un document care să ateste acest lucru.

Sunt peste 370 de adeverințe de vaccinare care sunt, probabil, false. Am primit aceste solicitări in speranța de a elibera certificate digitale. Evident, le-am trimis către autorități”, a declarat vicepreședintele CNCAV, secretarul de stat Andrei Baciu, citat de Digi24.

În aceste cazuri este vorba de o motodă banală de falsificare a unui document emis pe numele unei alte persoane, prin pshotoshopare.

Un astfel de caz a fost descoperit acum o lună și prezentat de secretarul de stat în MAI Raed Arafat. Într-un zbor de pe Aeroportul Luton din Marea Britanie, 30 de persoane au prezentat documente de trecere prin boală, toţi 30 aveau bilete în acelaşi avion şi toţi 30 s-au îmbolnăvit în aceeaşi săptămână. Asta a atras atenţia și ancheta declanșatăa dus la deschiderea unui dosar penal pentru fals şi uz de fals. Cei vinovați riscăînchisoare de la 3 luni la 2-3 ani sau amendă penală.

„Vaccinarea la chiuvetă”, identificată după ce specialiștii au încercat să explice numărul ridicat de vaccinați ajunși cu Covid la spitale din Timișoara

Inspectoratul Județean de Poliție Timiș a deschis un dosar penal in rem și fac cercetări  privind săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual și zădărnicirea combaterii bolilor, după ce au primit sesizări referitoare la un fenomen recent apărut, scrie tion.ro.

În spitalele din Timișoara a crescut numărul unor bolnavi de Covid-19 cu forme severe care dețin certificate ce atestă vaccinarea. Medicii au început să caute explicații pentru această situație statistică excepțională, ce contrazice flagrant eficiența obișnuită a vaccinurilor împotriva noului coronavirus. Așa s-a observat că cei aflați în aceste situații se vaccinaseră la medici de familie, iar informațiile obținute ulterior despre astfel de cazuri au dus la depistarea așa-numitului fenomen al „vaccinării la chiuvetă”.

„Este un fenomen «vaccinarea la chiuvetă», în care te duci să-ți faci doza de vaccin, de obicei doza unică, și primești certificat de vaccinare. Ei vin cu forme severe, se declară vaccinați, dar sunt prea severe pentru ca oamenii să fie vaccinați. Cred că în Cluj s-au mai identificat niște cazuri. Noi ne punem problema: cei care vin cu forme severe de boală și se declară vaccinați, oare chiar sunt vaccinați? Există cazuri. Oamenii induc actul medical în eroare. Această practică nu trebuie să existe, pentru că noi suntem puși în situația în care nu știm cum să-i luăm pe oameni ca să le salvăm viața. Am discutat despre astfel de cazuri, ne punem semne de întrebare, fenomenul există, dar nu pot să dau mai multe detalii”, a declarat Cristian Oancea, directorul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.


Acesta este cazul unui bărbat din Argeș internat în stare gravă la Terapie Intensivă în Timișoara, după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19. El a recunoscut că ar fi reușit să obțină de la un medic de familie din Argeș adeverința de vaccinare e acum în stare gravă.

Mihai Iacob, președintele Societății de Medicină de Familie: „Nu aș arunca o umbră de îndoială asupra activității de vaccinare, poate și asta se poate încerca, să aruncăm o îndoială. Eu nu aș generaliza absolut deloc. Sunt doar cazuri punctuale, particulare, care au fost izolate”.

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: