sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 martie, 2015

rainer seele omvPreşedintele companiei de petrol şi gaz germane Wintershall Rainer Seele (foto) va prelua, începând cu luna iulie, acealaşi post la OMV, în urma unei decizii a consiliului de administraţie al companiei austriece luată vineri seara.

Anunţul a venit după săptămâni de speculaţii. Potrivit Reuters, înainte de anunţ, ministrul austriac de Finanţe le-a spus jurnaliştilor că este un nume la care nimeni nu se aşteaptă, însă preşedintele OMV va fi un expert în sectorul energiei şi va aduce experienţa de management postului în care este numit.

Rainer Seele îl va înlocui pe Gerhard Roiss, al cărui mandat se termină la sfârşitul lunii iunie. Mandatul noului CEo este pentru trei ani, cu posibilitatea de a-l prelungi încă doi, a anunţat OMV.


„Decizia de astăzi (n.r. vineri) de numire a lui Rainer Seele este un moment important, care va asigura stabilitatea structurii de management a OMV”, a spus preşedintele consiliului de supraveghere al OMV, Rudolf Kemler, adăugând că „în contextul actualelor circuumstanţe interne şi externe dificile, prioritatea este un viitor stabil pentru companie”.

La rândul său, noul CEO al OMV a afirmat că OMV este o companie cu un potenţial uriaş. „Având în vedere dificultăţile de acum, trebuie să punem accentul pe punctele tari ale companiei, să lucrăm împreună şi să pregătim compania pentru noile provocări de pe pieţe”, a spus acesta, citat de Wall Street Journal, adăugând că este onorat de poziţia care i se oferă.

Rainer Seele, bun colaborator al Gazprom

Rainer Seele a fost, din 2009, preşedintele Wintershall, marele producător german de petrol şi gaz, parte a companiei chimice BASF. Are un doctorat în chimie la universitatea din Gottingen şi s-a alăturat BASF în urmă cu 30 de ani, pentru a conduce cercetarea chimică a companiei.

Ulterior, a devenit președinte al Wingas și a fost “responsabil cu informarea publicului în legătură cu importanța cooperării cu Rusia în ceea ce privește alimentarea cu gaz a Europei”. Tot în 2002, a fost numit și în board-ul Wintershall, unde a fost responsabil cu divizia de trading.


Wintershall este unul dintre companiile europene bun partener al Gazprom. Gazprom a preluat de la Wintershall în totalitate activitatea de comercializare a gazelor în Europa

La finalul lui 2013, concernul rus Gazprom şi cel german Wintershall au semnat un acord de schimb de active între Gazprom şi Wintershall holding GmbH.

În urma tranzacției, Gazprom a obținut o participație de 100% la companiile mixte de comercializare şi stocare a gazelor în Europa, Wingas, WIEH şi WIEE, şi 50% din activele compania Winz, care se ocupă cu prospectarea hidrocarburilor în Marea Nordului. Wintershall, în schimb a devenit acționar cu 25,01% în proiectul de exploatare a tronsoanelor 4A şi 5A de la zăcământul de petrol condensat Urengoi.

Rainer Seele este, din 2012, şi preşedintele camerei de comerţ germano-ruse şi a pledat pentru parteriatul economic dintre cele două ţări.

Situaţia actuală a OMV

Situaţia concernului OMV este dificilă în acest moment. În afara presiunilor externe cauzate de preţurile mici la petrol, OMV a avut şi o criză internă. În octombrie compania a anunţat încheierea anticipată a mandatului lui Gerhard Roiss, după dispute din consiliul de administraţie şi cu consiliul de supraveghere al companiei, din cauza strategiei de dezvoltare a OMV.

În plus, anunţul a venit după ce membru board-ului responsabil pentru explorare şi producţie, Jaap Huijskies, a anunţat că va părăsi, din motive personale companie, în prima parte a anului 2016, cu 2 ani înainte de terminarea contractului.

Contractele celorlalţi doi membri ai board-ului, David Davies şi Manfred Leitner se vor termina în 2017.
Cel mai mare acţionar al OMV este statul austriac, deţinător al 31,5% din acţiuni, urmat de International Petroleum Investment Co., companie de investiţii din Abu Dhabi (Emiratele Arabe), deţinută de stat – 24,9% din acţiuni.

Cei doi mari acţionari au un acord care prevede dreptul de a bloca notul şi limitează unele transferuri de acţiuni.
Numirea lui Reiner Seele este privită cu suspiciune, având în vedere apropierea sa de Gazprom, dar şi faptul că analiştii suspectează Gazprom de intenţii de cumpărare ostilă a unor acţiuni OMV.

Interesul României pentru cine se află la conducerea OMV este justificat prin faptul că politica de investiţii şi comercială a Petrom este stabilită de acţionarul său majoritar, OMV. Compania austriacă a continuat să fie apropiată în ultimii ani de Rusia, la fel ca Austria, în ciuda relaţiei reci dintre Occident şi Moscova în urma conflictului început anul trecut în Ucraina.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: