joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 septembrie, 2022

Norvegia a anunțat joi că prețurile foarte mari ale gazului nu sunt în interesul său și că va colabora cu UE pentru a stabiliza piața.

Norvegia, transmite Reuters, a devenit cel mai mare furnizor de gaze din Europa, având producția la capacitate maximă în încercarea de a umple golul de aprovizionare provocat de Rusia.

Este așteptat ca Norvegia să producă în jur de 122 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anul acesta, în creștere cu 8% față de 2021.

„Nu este în interesul Norvegiei să existe actuala instabilitate. Aș prefera ca aceste prețuri să se stabilizeze, de preferință la un nivel mai scăzut”, a declarat joi premierul Jonas Gahr Stoere, după o întrevedere cu producători norvegieni.

El a mai spus că guvernul său a purtat discuții cu companiile din domeniul energetic și că acestea sunt de acord să semneze noi contracte de furnizare însă ”trebuie să știe în avans cine le vor fi clienții”.

Opinia producătorilor norvegieni de gaz

„La nivelul prețurilor de astăzi, este un risc prea mare de asumat pentru majoritatea jucătorilor privați”, a declarat reporterilor Oeyvind Eriksen, președintele celui de-al doilea cel mai mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP.


„Deci, este parțial o problemă de mecanisme de stabilire a prețurilor și parțial de modul în care statele și companiile pot lucra împreună pentru a rezolva această situație foarte gravă”, a spus Oeyvind Eriksen.

El a precizat că discuțiile vor continua și că ava exista o soluție. „Dar este prea devreme pentru a spune care”, a spus Oeyvind Eriksen.

Equinor, cel mai mare producător de gaze din Norvegia, a descris întâlnirea de joi ca fiind „utilă” și a spus că este important să existe un contact direct cu guvernul pe tema crizei energetice din Europa.

Equinor a vândut aproximativ jumătate din gazul său prin contracte bilaterale, iar cealaltă jumătate pe piața spot.

Rusia crede că Europa nu are alternativă la Gazprom


Norvegia și UE au convenit miercuri să formeze un grup de lucru în domeniul aprovizionării cu gaze a continentului.

Oleg Aksyutin, directorul executiv adjunct al Gazprom, a declarat la o conferință în Rusia că Europa nu are o alternativă la gazul rusesc. Rusia, între timp, a extins exporturile de petrol și gaze către țări terțe, cum ar fi China.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: