joi

27 iunie, 2024

13 ianuarie, 2020

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2019 a fost de 5.196 lei, cu 2,1% mai mare faţă de luna anterioară.

Câştigul salarial mediu nominal net a avansat cu 2,0%, până la 3.179 lei,  respectiv 665 de euro la cursul mediu al lunii decembrie, în care au fost încasaţi banii cuveniți pentru luna precedentă.

Ajustat cu nivelul preţurilor (53% din nivelul mediu european, potrivit Eurostat) puterea de cumpărare în euro a salariului mediu a urcat la 1.256 de euro (sumă echivalentă, la preţurile medii din UE).


Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare raportată la cea din octombrie 1990, ultima înaintea liberalizării preţurilor) s-a majorat cu 3,9 puncte procentuale comparativ cu luna anterioară, până la 218,1%.

Pe fondul unei inflații anuale de 3,8% și a unei devalorizări a leului față de euro cu 2,7%, avansul puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a fost de +9,8%, cea mai mică valoare din ultimele opt luni.

(Citiți și: ”Productivitatea muncii în România comparativ cu statele UE și avertismentele pe care ni le transmite evoluția ei”)

Evoluția câștigurilor a fost complet decuplată de evoluția productivității muncii industriale, care a trecut pe minus de cinci luni și a ajuns la o medie de -1% pe perioada ianuarie – octombrie 2019.


Construcțiile rămân detașat în frunte, sănătatea ultima la creșteri de salarii

Pe ramuri de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a păstrat în sectorul de construcţii (după facilităţile acordate la nivel naţional s-a ajuns la 47,1% ca valoare nominală şi +41,8% în termeni reali). Pe poziţia a doua, la mare distanță, figurează învățământul (+20,2% nominal şi +15,8% ca putere de cumpărare).

Alte trei sectoare de activitate s-au situat deasupra mediei naţionale: zona de hoteluri și restaurante (+18,3% nominal şi +14% ca putere de cumpărare), activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+18% nominal şi +13,7% real) și sectorul de transport și depozitare (+14,4%, respectiv +10,2%).

Restul sectoarelor de activitate s-au plasat sub media națională, printre ele apărând și industria prelucrătoare (+12,0% creștere nominală și +7,9% creșterea reală). Raportul veniturilor nete (în creștere ușoară față de luna anterioară), de 88% față de valoarea consemnată pentru întreaga economie, rămâne departe de uzanța economiilor dezvoltate, unde este de circa 100%.

La coada clasamentului creșterilor salariale, cu doar +2,4%, apare sănătatea, unde majorările stabilite până în 2022 au fost acordate integral la începutul perioadei de creștere planificată a salariilor din sectorul bugetar. Pe fondul unui an nefavorabil, sectorul agricol a înregistrat singura scădere la nivel economiei naționale (-5,1% nominal și -8,6% în termeni reali).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: