duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 ianuarie, 2020

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2019 a fost de 5.196 lei, cu 2,1% mai mare faţă de luna anterioară.

Câştigul salarial mediu nominal net a avansat cu 2,0%, până la 3.179 lei,  respectiv 665 de euro la cursul mediu al lunii decembrie, în care au fost încasaţi banii cuveniți pentru luna precedentă.

Ajustat cu nivelul preţurilor (53% din nivelul mediu european, potrivit Eurostat) puterea de cumpărare în euro a salariului mediu a urcat la 1.256 de euro (sumă echivalentă, la preţurile medii din UE).


Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare raportată la cea din octombrie 1990, ultima înaintea liberalizării preţurilor) s-a majorat cu 3,9 puncte procentuale comparativ cu luna anterioară, până la 218,1%.

Pe fondul unei inflații anuale de 3,8% și a unei devalorizări a leului față de euro cu 2,7%, avansul puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a fost de +9,8%, cea mai mică valoare din ultimele opt luni.

(Citiți și: ”Productivitatea muncii în România comparativ cu statele UE și avertismentele pe care ni le transmite evoluția ei”)

Evoluția câștigurilor a fost complet decuplată de evoluția productivității muncii industriale, care a trecut pe minus de cinci luni și a ajuns la o medie de -1% pe perioada ianuarie – octombrie 2019.


Construcțiile rămân detașat în frunte, sănătatea ultima la creșteri de salarii

Pe ramuri de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a păstrat în sectorul de construcţii (după facilităţile acordate la nivel naţional s-a ajuns la 47,1% ca valoare nominală şi +41,8% în termeni reali). Pe poziţia a doua, la mare distanță, figurează învățământul (+20,2% nominal şi +15,8% ca putere de cumpărare).

Alte trei sectoare de activitate s-au situat deasupra mediei naţionale: zona de hoteluri și restaurante (+18,3% nominal şi +14% ca putere de cumpărare), activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+18% nominal şi +13,7% real) și sectorul de transport și depozitare (+14,4%, respectiv +10,2%).

Restul sectoarelor de activitate s-au plasat sub media națională, printre ele apărând și industria prelucrătoare (+12,0% creștere nominală și +7,9% creșterea reală). Raportul veniturilor nete (în creștere ușoară față de luna anterioară), de 88% față de valoarea consemnată pentru întreaga economie, rămâne departe de uzanța economiilor dezvoltate, unde este de circa 100%.

La coada clasamentului creșterilor salariale, cu doar +2,4%, apare sănătatea, unde majorările stabilite până în 2022 au fost acordate integral la începutul perioadei de creștere planificată a salariilor din sectorul bugetar. Pe fondul unui an nefavorabil, sectorul agricol a înregistrat singura scădere la nivel economiei naționale (-5,1% nominal și -8,6% în termeni reali).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: