sâmbătă

20 aprilie, 2024

10 octombrie, 2022

Creșterea prețului la energie este cea mai recentă calamitate care a lovit spitalele din Europa. Aceeși criză pune în pericol și unul dintre proiectele-fanion ale UE: înființarea de centre de date.

La fel ca întreaga economie europeană, spitalelese confruntă cu inflație, cu lipsa de personal și cu consecințele continue generate de pandemie. Liderii din domeniul sănătății avertizează acum că și criza energetică ar putea genera probleme în îngrijirea pacienților.

Director executiv al Federației Germane a Spitalelor: Vom pierde spitalele

„Când ai un restaurant și prețurile la energie cresc, poți crește prețul produselor tale. Deci te poți descurca, poate. Dar noi nu putem să procedăm la fel”, declară Gerald Gaß, director executiv al Federației Germane a Spitalelor, pentru Politico.


Taxele pentru serviciile prestate de spitalele din Germania sunt calculate pe baza unor date vechi de doi ani, iar ajustările de preț aplicate acestora nu pot ține în niciun caz pasul cu inflația. „Dacă nu se întâmplă nimic, vom pierde spitalele”, a avertizat Gerald Gaß.

Potrivit liderului Federației spitalelor germane, un spital din landul Brandenburg tocmai a dat faliment din cauza prețurilor energiei și inflației. Alte spitale, spune Gerald Gaß, au fost nevoite să închidă anumite secții medicale.

Facturile la energie îngrijorează managerii de spitale de pe întreg continentul

Nevoile de energie ale CHU Brugmann – unul dintre cele mai mari spitale din Bruxelles – erau deja subiect de analiză înainte de cea mai recentă creștere a prețurilor la energie.

Laurence Caussin, director administrativ al CHU Brugmann, spune că spitalul a cheltuit în 2021 pe energie suma de 2,6 milioane de euro. În acest an, factura totală este de așteptat să ajungă la 3,2 milioane de euro. În luna iunie, ei și-au asigurat prețurile pentru 2023, costurile totale urmând să fie de 4,2 milioane de euro. În 2024, se estimează că va atinge 7,2 milioane de euro.


La Spitalul Universitair Ziekenhuis Brussel factura la gaz și electricitate s-a dublat în doi ani, până la 6 milioane de euro anul acesta. Factura estimată pentru anul viitor este de 12 milioane de euro, a declarat Dries Bollaerts, manager energetic.

În Marea Britanie, unități membre ale Serviciului Național de Sănătate și-ar putea vedea facturile la energie de iarnă dublate sau triplate în comparație cu cele de anul trecut, potrivit unei investigații a British Medical Journal. Aceasta înseamnă până la 2 milioane de lire sterline suplimentar, pe lună.

Cheltuielile cu energie ale spitalelor variază, dar în Europa acestea tind să fie în jur de 2 până la 5% din buget, spune Pascal Garel, directorul executiv la Federația Europeană a Spitalelor și a Sănătății.

Tranziția verde și cea digitală se împiedică una pe alta

Confruntat cu indignarea activiștilor locali și cu planurile europene de economisire a energiei, gigantul american Meta a abandonat planurile de a construi un centru de date în Zeewolde, Țările de Jos.

Centrele de date care pun la dispoziție aplicațiile utilizate de zeci de milioane de europeni sunt mari consumatoare de energie și de apă. Până în 2030, se estimează că centrele de date vor reprezenta 3,2% din cererea de energie electrică în UE, o creștere de 18,5% față de 2018.

În același timp, Europa se confruntă cu o dilemă: ar vrea să scape de dependența de servicii oferite de companii din Asia și SUA, dar pune presiune pentru a reduce cererea de energie. În plus, apa devine o resursă limitată, a arătat-o cea mai fierbinte vară, în 2022, când căile navigabile europene au atins un punct minim istoric.

Comisia Europeană intenționează să ”navigheze” între aceste două extreme, pe baza unei analize de impact al centrelor de date asupra mediului.

Potrivit unui proiect obținut de Politico, până în 2025 centrele de date ar putea obține o ”etichetă” de eficiență energetică, la fel cu frigiderele sau mașinile de spălat.

Pe de altă parte însă, centrele de date nu fac casă bună cu economia de energie: dacă temperaturile depășesc pe cele optime de funcționare a centrelor de date, fiecare grad dincolo de prag înseamnă o pierdere de aproximativ 10% din capacitate.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: