Comisia Europeană are în vedere mai multe măsuri de urgență, inclusiv plafoane de preț și stimulente pentru reducerea consumului de energie electrică, pentru a atenua povara facturilor care se prefigurează a fi tot mai mari în această iarnă, potrivit unui document obținut de Euractiv.
Prețurile gazelor și energiei electrice au atins niveluri record în 2021. Se așteaptă ca acestea să rămână ridicate pentru restul anului 2022 și, într-o măsură mai mică, până în 2024-2025, avertizează executivul UE în document.
Ca răspuns, Comisia Europeană lucrează la intervenții de urgență, precum și la un „pachet de iarnă” de măsuri pentru optimizarea funcționării piețelor de energie electrică din UE și reducerea facturilor consumatorilor.
Nu toate opțiunile explorate în document sunt recomandate. De exemplu, idei precum suspendarea piețelor angro sau introducerea unui plafon de preț cu ridicata ar putea pune în pericol securitatea aprovizionării UE, avertizează specialiștii Comisiei.
În schimb, Comisia are în vedere un trio de măsuri care ar lucra împreună pentru a reduce impactul prețurilor ridicate asupra consumatorilor și asupra economiei. Acesta cuprinde:
- măsuri de reducere a cererii de energie electrică;
- un plafon de preț pentru tehnologiile de generare a energiei electrice la costuri mai reduse (cum ar fi sursele regenerabile, nucleare și lignitul, care au costuri operaționale mai mici, dar au obținut profituri mai mari deoarece prețul energiei este legat de prețurile ridicate ale gazelor);
- utilizarea veniturilor suplimentare obținute astfel pentru a finanța măsuri care reduc direct povara facturilor la energie pentru consumatorii vulnerabili.
Reducerea consumului de energie
O țintă UE de reducere a consumului de energie electrică ar trebui să se afle pe lista măsurilor recomandate de Comisie, consideră specialiștii, în special având în vedere că există deja un obiectiv de reducere a consumului de gaz al UE cu 15% între august 2022 și martie 2023.
Cu toate acestea, introducerea unor măsuri de reducere a cererii de energie electrică ar putea fi mai complicată, având în vedere că energia electrică nu poate fi stocată așa cum poate fi gazul. În cazul energiei electrice, există vârfuri și depresiuni ale ofertei și cererii, în funcție de vreme și de ora zilei.
Din cauza naturii pieței de energie electrică, reducerea cererii ar fi deosebit de importantă atunci când oferta este limitată și prețurile ridicate, se arată în documentul Comisiei.
Potrivit executivului UE, reducerea cererii ar putea fi realizată prin licitații pentru economisirea unei anumite cantități de energie electrică, similar cu propunerile depuse în iulie pentru reducerea consumului de gaze.
Pentru gospodării, reducerea ar putea fi stimulată prin remunerarea consumatorilor pentru reducerea consumului de energie.
Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la acordarea unui accent prea mare pe reducerea cererii de energie, dat fiind că este o alternativă eficientă la gaz. De asemenea, ar avea un preț pentru bugetele publice, deoarece guvernele ar trebui să ofere un stimulent financiar pentru a încuraja economisirea.
Plafonarea prețului
Introducerea unui plafon de preț pentru energia electrică produsă la costuri reduse ar putea fi o idee bună, cred specialiștii.
Cu toate acestea, unii sunt îngrijorați de impactul pe care acest lucru l-ar putea avea asupra producției de energie regenerabilă, care ar fi una dintre tehnologiile afectate de această măsură. Profiturile mai mici pentru industria regenerabilelor, care se confruntă deja cu probleme, ar putea reduce investițiile în noi capacități de producție, spun criticii.
O taxă excepțională pe „profiturile obscene, în exces ale companiilor energetice” este „lucrul corect de făcut”, a declarat Michael Bloss, europarlamentar din Partidul Verzilor. „Dar taxa trebuie să se aplice cărbunelui, gazului și nuclearului și nu trebuie să fie o frână a surselor regenerabile, care nu au provocat această criză”, a declarat europarlamentarul german pentru publicația citată.
***
Un răspuns
Apa de ploaie. Renuntarea la Green Deal pentru minim cinci ani si adaptarea acestuia la noile realitati economice . Trebuie gasit un echilibru intre pretul energiei si pretul produselor agroalimentare . Are UE curaj sa atace frontal aceasta problema ? Nu cred.