joi

2 mai, 2024

27 iulie, 2014

Persoanele care deţin mai multe proprietăţi în afara celei de domiciliu nu vor mai fi impozitate suplimentar, conform sistemului aplicat în ultimii ani, această impunere urmând să fie eliminată de anul viitor, prin noul Cod Fiscal

Legislaţia actuală impune persoanelor fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri un impozit majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Ultima formă a proiectului noului Cod Fiscal, redactată după retragerea documentului de pe site-ul Ministerului Finanţelor şi obţinută de Mediafax, indică însă faptul că această impozitare suplimentară va fi eliminată.


Renunţarea la impozitarea suplimentară în cazul persoanelor care deţin mai multe proprietăţi în afara celei de domiciliu este explicată de guvern prin faptul că această măsură a fost considerată “inechitabilă” de către contribuabili şi a generat şi numeroase “probleme de administrare” la nivel local.

Modul de calcul la impozitul pe clădirile firmelor

Guvernul va schimba şi modul de calcul al impozitului pe clădirile firmelor, suma de plată urmând să crească din cauza metodologiei care urmează să fie aplicate.

În prezent, pentru persoanele juridice, impozitul pe clădiri este calculat prin raportare la valoarea de inventar a imobilului respectiv, reprezentând valoarea de intrare a clădirii în patrimoniu, înregistrată în contabilitatea proprietarului.

“Pentru a avea o abordare unitară, se renunţă la calcularea impozitului bazat pe valoarea contabilă şi se va lua în considerare valoarea clădirii rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat”, se arată în proiectul de modificare a Codului Fiscal.


Valoarea impozabilă va fi, după caz, ultima valoare impozabilă înregistrată în evidenţele organului fiscal, valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în cursul anului fiscal anterior sau valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care este transferat dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în cursul anului fiscal anterior.

Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea firmelor, impozitul pe clădiri va reprezenta 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, iar pentru clădirile nerezidenţiale impozitul va fi cuprins între 0,25% – 1,50% din valoarea impozabilă a clădirii, calculată însă după noul criteriu.

În cazul în care valoarea impozabilă a clădirilor nu a fost actualizată în ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinţă, pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, cu excepţia clădirilor care aparţin persoanelor faţă de care a fost pronunţată o hotarâre definitivă de declanşare a falimentului, cota de impozit va fi cuprinsă între 5% – 10% din valoarea impozabilă.

Cota exactă a impozitului este stabilită de consiliul local.

În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă, când valorile suprafeţelor folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial nu pot fi evidenţiate distinct, atunci valoarea acestora va fi determinată proporţional cu ponderea suprafaţelor ocupate în scop rezidenţial, respectiv nerezidenţial din total suprafaţă a clădirii.

În cazul în care suprafeţele nu sunt evidenţiate distinct şi cheltuielile aferente imobilului sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică, se va considera că destinaţia clădirii este nerezidenţială, impozitul fiind astfel mai mare.

Noul sistem este justificat de guvern prin faptul că Fondul Monetar Internaţional a recomandat schimbarea regulii de impozitare a proprietăţii, astfel încât acestea să se bazeze pe valoarea de piaţă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Ce partid de stinga avem . 🙂 Moare de grija bogatilor . Nu cumva sa saraceasca acestia platind mai multe taxe decit amaritul cu o singura locuinta in un bloc ex socialist .
    Da deficitul de incasari astfel creat cu ce il vor inlocui ? Noi taxe pe amarati ? 🙁 Se rasuceste in mormant Lenin dar si Ceausescu . Iliescu mai are timp inca . 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Ce partid de stinga avem . 🙂 Moare de grija bogatilor . Nu cumva sa saraceasca acestia platind mai multe taxe decit amaritul cu o singura locuinta in un bloc ex socialist .
    Da deficitul de incasari astfel creat cu ce il vor inlocui ? Noi taxe pe amarati ? 🙁 Se rasuceste in mormant Lenin dar si Ceausescu . Iliescu mai are timp inca . 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: