Premiul Nobel pentru Fizică 2024 a fost atribuit cercetătorului american John Hopfield şi canadianului Geoffrey Hinton pentru descoperiri şi invenţii legate de procesul de învăţare al maşinilor (machine learning) prin reţele neuronale artificiale.
Cei doi laureați ai Premiului Nobel pentru Fizică din acest an au folosit instrumente din fizică pentru a dezvolta metode ce stau la baza învățării automate, arată comunicatul comunicatului Comitetului Nobel de la Stockholm.
John Hopfield a creat o memorie asociativă care poate stoca și reconstrui imagini și alte tipuri de modele în date. Geoffrey Hinton a inventat o metodă ce poate găsi în mod autonom anumite proprietăți în datele colectate și, astfel, poate îndeplini sarcini precum identificarea unor elemente specifice în imagini.
Deşi calculatoarele nu pot gândi, maşinile pot imita acum funcţii precum memoria şi învăţarea, iar laureaţii Premiului Nobel 2024 pentru Fizică au contribuit la realizarea acestui lucru. Folosind concepte şi metode fundamentale din fizică, ei au dezvoltat tehnologii care utilizează structurile reţelelor pentru a procesa informaţii.
Cei doi cercetători au dezvăluit o modalitate complet nouă de a folosi calculatoarele pentru a ne ajuta şi a ne ghida în abordarea multora dintre provocări cu care se confruntă societatea noastră, precizează Academia.
„Datorită muncii lor, omenirea are acum un nou element în cutia sa de instrumente, pe care putem alege să îl folosim în scopuri bune. Învăţarea automată bazată pe reţele neuronale artificiale revoluţionează în prezent ştiinţa, ingineria şi viaţa de zi cu zi. Acest domeniu este deja pe cale să permită descoperiri decisive pentru construirea unei societăţi durabile, cum ar fi identificarea de noi materiale. Modul în care învăţarea profundă prin reţele neuronale artificiale va fi utilizată în viitor depinde de modul în care noi, oamenii, alegem să folosim aceste instrumente incredibil de puternice, deja prezente în multe aspecte ale vieţii noastre”, spun specialiştii.
****