fbpx

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Evenimentul

Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile – guvernul Cîțu s-a rupt sub privirile președintelui Iohannis

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic… Mai mult

06.09.2021

La obiect

Creșterea comerțului se stabilizează – rămâne discrepanța severă față de evoluția PIB

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna iulie 2021 o creștere de 6,1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit… Mai mult

06.09.2021

Nivelul de trai din regiunea București-Ilfov – 131% din media UE ! Moldova și Oltenia – la capătul opus

de Marin Pana 28.5.2015

iesireNivelul de trai din regiunea București-Ilfov a urcat la 131% din media UE, potrivit datelor publicate săptămâna aceasta de Eurostat referitoare la PIB-ul regional pe anul 2013 (decalajul de timp este cel obișnuit, dată fiind tehnica de prelucrare statistică a datelor ).

Astfel, zona capitalei României a devansat în termeni comparabili orașe precum Madrid (128%), Roma (118%), Berlin (113%), Lisabona (108%) și Budapesta (108%).

Indicatorul utilizat a fost Produsul Intern Brut pe locuitor calculat la paritatea puterilor de cumpărare standard, adică ajustat cu nivelul prețurilor din fiecare țară.

Astfel, cele 17.400 euro pe locuitor ale Bucureștiului și împrejurimilor au fost echivalate cu 34.900 euro pe locuitor în condițiile prețurilor medii la nivel european.

Din păcate, însă, cinci din cele opt regiuni de dezvoltare ale României au continuat să figureze în top 20 al celor mai sărace regiuni ale Uniunii, ocupând locurile 5 (Regiunea Nord-Est, aflată la 34% din media UE), 9 – 10 (regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud-Vest Muntenia, ambele cu câte 41%), 14 (Sud-Est cu 45%) și 15 (Nord-Vest, cu 47%).

În context, marea surpriză o constituie apariția pe primul loc în clasamentul sărăciei a unei regiuni din Franța, și anume Mayotte, care a înregistrat un nivel al PIB/locuitor de doar 27% din media UE.

În afara de aceasta, au mai apărut la coada celor 273 de regiuni europene analizate cinci regiuni din Bulgaria, patru din Ungaria și cinci din Polonia.

De remarcat și poziționarea ”împrăștiată” a rezultatelor din România ( între 34% și 47%), spre deosebire de omogenizarea din ce în ce mai evidentă în cazul Bulgariei ( 30% – 37%), Ungariei (40% – 45%) și Poloniei (48% – 49%). Cu alte cuvinte, la noi se trăiește în majoritatea provinciilor diferit de prost iar la ei cam la fel de prost.

(Citiți și: ”Analiză / Cele 4 Românii și drumul fiecăreia până la euro. Divergența internă severă”)

De altfel, raportul Eurostat arată că România are un ecart de nivel de trai la nivel regional net mai mare față de cel din Polonia, Ungaria sau Bulgaria, fiind depășită la acest aspect doar de Slovacia și Cehia. Acestea au capitalele poziționate pe locurile 6 și 9, în topul celor mai bogate regiuni ale UE, fiind chiar și înaintea Vienei ( care apare de-abia pe locul 12).

(CLICK PENTRU MĂRIRE)

(CLICK PENTRU MĂRIRE)

La modul în care se prezintă datele oficiale funizate de Eurostat, dacă ar fi să facem o glumă, am putea spune că în Moldova se trăiește ca în Bulgaria, în Muntenia și Oltenia ca în Ungaria iar în Ardeal și Banat precum în Polonia.

Foarte interesantă asemănarea dintre Macroregiunea Trei și regiunea Londrei, care dă și cel mai mare nivel de trai pe locuitor din UE în zona sa centrală (325% din media UE).

(CLICK PENTRU MĂRIRE)

(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Păstrând proporțiile, în ambele cazuri avem de-a face cu o zonă urbană dens populată și care raportează venituri de peste trei ori mai mari față de teritoriul din jur, dar media astfel realizată descrie mult mai bine nivelul economic de ansamblu al celei mai avansate părți din teritoriul național.

La nivel aspirațional, trecerea din Muntenia în București este mai importantă decât plecarea de la București la Londra, mai ales dacă aceasta din urmă s-ar face undeva mai la periferia capitalei britanice.

Cert este că discrepanțele la nivel teritorial apar ca exagerate la noi chiar în context regional, deși ele reflectă, pe undeva, tocmai inegalitățile existente în anumite state nordice, presupus mai omogene.

Chestiunea reclamă o politică fermă de atenuare a acestor inegalități, care se amplifică de la an la an în loc să se estompeze.

Dacă ne uităm la datele din urmă cu doar un an, scorul București – Moldova a urcat de la 126 – 33 la 131 – 34. Ceea ce conservă, pe undeva, raportul de nivel de trai dar duce decalajul în prezent, foarte probabil, la peste 100% din media UE. Adică imens.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.5.2015

2 comentarii

 1. casandra
  28.5.2015, 10:58 pm

  Mayotte nu este o regiune a Franței metropolitane, este un departament de peste măsri al acesteia.
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Mayotte
  Cu PIB/loc. cel mai mic din UE este totuși relativ mai bogat decât vecinii săi din Mozambic sau Madagascar.Mai precis, PIB/loc este de peste 200% și 300% în Mayotte în raport cu cei doi vecini.

 2. gantz
  29.5.2015, 8:36 am

  Nu pricep de ce e disparitatea la noi intre între 34% și 47% si nu 34-59%, asa cum arata clar tabelul ala. La fel si in Polonia, care are o gramada de regiuni >50%–de ce e marginea superioara la 49%?

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Iohannis îi îndeamnă pe români să joace golf: Se poate practica la orice vârstă, nu e exclusivist. Reacție amuzantă a ambasadei Suediei

Vladimir Ionescu

Golful se poate practica la orice vârstă și nu este deloc exclusivist, a declarat sâmbătă președintele Klaus Iohannis, încurajându-i pe români să practice acest sport.… Mai mult

Stiri

Noul record al Valului 4 de Covid – 5.388 de cazuri și 97 de morți în ultimele 24 de ore

Vladimir Ionescu

Autoritățile au anunțat sâmbătă noile recorduri ale valului 4 al epidemiei de Covid-19, care au fost atinse în ultimele 24 de ore: 5.388 de cazuri… Mai mult

Stiri

Patru dintre agresorii jurnaliștilor bătuți în Suceava, reținuți

Vladimir Ionescu

Patru dintre persoanele care au participat la agresarea unui activist de mediu și a doi jurnalişti, într-o pădure din Suceava, au fost reţinute pentru 24… Mai mult

Stiri

Valeriu Gheorghiță: În octombrie am putea avea vârfuri de 20.000 de cazuri Covid pe zi

Vladimir Ionescu

România ar putea ajunge la o medie săptămânală de 17.000 de cazuri de Covid-19 zilnice, cu vârfuri de 20.000 de cazuri zilnic, în octombrie, conform… Mai mult

Stiri

Scumpirile au ajuns la apa îmbuteliată: urmează un +20% din octombrie

Adrian N Ionescu

Crește și prețul apei de izvor îmbuteliate cu cel puțin 20%. Motivele invocate sunt: noile prețuri la energie, ambalaje și combustibili, ca și presiunea cursului… Mai mult

Europa

Trenul simbol Connecting Europe Express este în Gara București Nord

Adrian N Ionescu

Trenul simbol Connecting Europe Express, prin care Comisia Europeană promovează importanța investițiilor în căile ferate, a ajuns, vineri, în Gara de Nord din București, unde… Mai mult

Stiri

City Insurance – pas oficial spre faliment. Încercări legislative de limitare a proporțiilor dezastrului pentru clienți

Razvan Diaconu

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat vineri insolvența liderului pieței asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), City Insurance. ASF a retras autorizația de funcționare… Mai mult