luni

6 mai, 2024

1 martie, 2024

Emisiile globale de bioxid de carbon ale termocentralelor au atins anul trecut un nivel record, din cauza utilizării intensive a hidrocarburilor pentru producția de energie electrică în țările unde secetele au restricționat producția în hidrocentrale, a anunțat vineri Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

AIE atrage atenția că sunt necesare reduceri drastice ale emisiilor de CO2, rezultate din arderea hidrocarburilor în următorii ani pentru îndeplinirea obiectivelor ce prevăd limitarea creșterii globale a temperaturii și de prevenire a schimbărilor climatice.

„Departe de a scădea rapid – așa cum este necesar pentru a îndeplini obiectivele climatice globale stabilite în Acordul de la Paris – emisiile de CO2 au atins un nou record”, arată AIE în raport.


Emisiile globale provenite de la producătorii de energie electrică au crescut cu 410 milioane de tone, sau 1,1%, în 2023, la 37,4 miliarde de tone, a arătat analiza IEA.

expansiune globală a tehnologiilor „curate”, cum ar fi centralele eoliene, solare și vehiculele electrice, a contribuit la limitarea creșterii emisiilor, care a fost de 1,3% în 2022. Dar o revenire a economiei Chinei, a crescut cererea combustibililor fosili în țările cu producție hidroenergetică scăzută precum și în sectorul transporturiloe aeriene, se mai arată în raportul AIE.

Înlocuirea energiei hidro pierdute din cauza secetelor extreme a reprezentat aproximativ 40% din creșterea emisiilor, sau 170 milioane de tone de CO2.

„Fără acest efect, emisiile din sectorul electric global ar fi scăzut în 2023”, a spus AIE.


Emisiile legate de energie în Statele Unite au scăzut cu 4,1%, cea mai mare parte a reducerii venind din sectorul energiei electrice, potrivit raportului.

În Uniunea Europeană, emisiile din producția de energie au scăzut cu aproape 9% anul trecut, datorită creșterii producției de energie din surse regenerabile și de o scădere a producției de energie atât pe cărbune, cât și pe gaz.

În China, emisiile de energie au crescut cu 5,2%, cererea de energie crescând pe măsură ce țara și-a revenit din blocajele legate de COVID-19, se arată în raport.

Cu toate acestea, China a contribuit și cu aproximativ 60% la adăugările globale de centrale solare, eoliene și vehicule electrice electrice în 2023, a spus AIE.

Vehiculele electrice la nivel global au reprezentat una din cinci vânzări de mașini noi în 2023, ajungând la 14 milioane și în creștere cu 35% față de nivelul din 2022.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: