vineri

29 martie, 2024

4 noiembrie, 2021

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a discutat joi cu premierul demis Florin Cîțu sprijinul pentru angajarea unui împrumut de 500 – 600 milioane de lei. Suma este necesară achiziționării de către PMB, până la sfârșitul anului, a societății Electrocentrale București (Elcen).

Compania este evaluată la aproximativ un miliard de lei.

Pentru împrumut necesar achiziției, PMB are nevoie de aprobarea Guvernului pentru o extindere a îndatorare.


Preluarea Elcen de către municipalitate este considerată o modalitate de a reduce costurile încălzirii în Capitală, inclusiv prin obţinerea unor preţuri mai bune la achiziţia de gaz. Estimările valabile până în această vară indicau o reducere cu 10 – 15% a prețului gazelor naturale, prin conectarea societății direct la rețeaua principală. În momentul de față, gazele sunt preluate de la Distrigaz, la preț de consumator.

Elcen este principalul producător de energie termică din Bucureşti (90%) şi un important jucător pe piaţa de energie electrică din România. Are în componenţă patru centrale termo-electrice (CTE Bucureşti Vest, CTE Grozăveşti, CTE Bucureşti Sud şi CTE Progresu) ce produc energie electrică şi termică în cogenerare.

Intenția de preuare a Elcen de către administrația locală datează de peste 10 ani, când primar general era Sorin Oprescu.

„Noi suntem în București în situația în care avem un distribuitor de căldură – Termoenergetica, fostul Radet –  și un producător, Elcen. Am făcut pașii pentru a achiziționa Elcen, pentru a avea un singur operator la nivelul Bucureștiului. Ne trebuie un avans de 30% din valoarea de 1,075 miliarde. Am discutat cu prim-ministrul o posibilitate de ajutor de împrumut astfel încât primăria să poată să achite. Tranșa de 30% înseamnă 325 milioane. Mai avem niște bani, dar mai sunt niște datorii și avem nevoie de 500 – 600 milioane. Termenul optim pentru ca acest lucru să aibă loc este finalul acestui an”, a declarat primarul general, după întâlnirea cu Florin Cîțu.


Al doilea subiect al întrevederii l-a constituit prețul gigacaloriei pentru locuințele racordate la sistemul centralizat de termoficiare și subvenția acordată de Primărie. PMB va continua să plătească două treimi din acest cost, a declarat Nicușor Dan, și la noile prețuri. „Până la 1 noiembrie 2021, pe Municipiul București, raportul era 2 la 1, două părți plătea primăria, o parte cetățeanul. Raportul nu o să fie mai mic, Primăria o să plătească cel puțin 2 treimi. Dacă anul trecut a fost 195 lei, să fie și anul acesta tot de 195 lei”, a declarat primarul general.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: