Primăria Capitalei dorește să cumpere producătorul de energie termică Elcen, a anunțat joi primarul general Nicușor Dan, într-o conferință de presă.
De asemenea, el a explicat că PMB nu poate nicio investiție în acest moment, întrucât conturile instituției sunt blocate din luna august.
„Noutatea în zona de termoficare este că ne-am exprimat intenția de a cumpăra ELCEN. E un deziderat care a apărut în spațiul public de foarte mult timp, inclusiv la administrațiile anterioare, avem instrumentele să-l realizăm.
Există disponibilitatea pe care am exprimat-o formal din partea Primăriei, este nevoie de acordul Consiliului General al Municipiului București și de acordul Guvernului prin Ministerul Finanțelor și Energiei. Sunt optimist că această preluare va avea loc”, a declarat Nicușor Dan.
Elcen a fost evaluată la un miliard de lei, în 2016, valoare ce a scăzut pentru că nu au mai fost făcute investiții.
Chiar dacă această intenție nu se va finaliza, a spus primarul general, în iarna 2021 – 2022 situația furnizării cu apă caldă și căldură va fi mai bună decât în acest sezon, întrucât vor începe investițiile din fonduri europene la rețeaua centrală.
Datoriile curente ale PMB – 2,5 miliarde lei
Primăria Capitalei are datorii de peste 2,5 miliarde lei, iar conturile instituției sunt poprite din luna august, astfel că nu se pot face plăți pentru investiții, a explicat Nicușor Dan.
”2,5 miliarde lei sunt datoriile curente PMB. Înseamnă aproximativ cât ar costa metroul din Drumul Taberei sau podul de la Brăila peste Dunăre sau 10.000 de apartamente. bani pe care trebuie să-i plătim acum. Aici ne-au dus floricerile și concertele. Din cauza datoriilor, conturile sunt poprite din august, de aceea nu putem să plătim nicio lucrare de investiții. Sunt empatic cu oamenii din Prelungirea Ghencea, de exemplu, dar nu putea să continuăm lucrările până nu rezolvăm situația financiară”, a declarat Nicușor Dan.
Datoria STB către ANAF – 200 de milioane de lei
STB, societatea de transport în comun, are datorii de aproximativ 200 de lei către ANAF, astfel încât, a explicat Nicușor Dan, investițiile se vor face doar din bani europeni și credite, iar pe de altă se va solicita ANAF eșalonarea plăților restante începând din 2022.
Achiziționarea celor 100 d etramvaie de la Astra Vagoane și a celor 100 de autobuze electrice (pentru care urmează să fie organizată o nouă licitație), vor fi cumpărate din fonduri europene.
S-a renunțat la achiziția de tramvaie de la firma din Pașcani, a mai spus primarul general, întrucât prețul acestora era similar celor de la Astra Vagoane, deși au doar 18 metri lungine, nu 36.