Ordonanţa 114 care prevede noi taxe mari în energie „a fost solicitată de cei care câştigă din ea (…), cei care au piaţa reglementată asigurată şi venitul asigurat” astfel, a declarat, joi, Niculae Havrileţ, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citat de Agerpres.
„Ordonanţa a fost solicitată de cei care câştigă din ea. Aşa cum avem un mix al energiei, aşa avem şi un mix al intereselor. Dacă vrem să vedem cine este câştigător, nu o să-l vedem aici (la dezbatere – n.r.), aici au venit cei care pierd din ordonanţă, cei care câştigă nu sunt aici. Câştigă cei care au piaţa reglementată asigurată şi venitul asigurat. Ei sunt marii câştigători şi pentru că îşi păstrează piaţa îngheţată”, a spus Niculae Havrileţ.
La dezbatere au fost prezenţi reprezentanţi ai Centrului Român al Energiei, ai producătorilor de energie regenerabilă, ai Complexului Energetic Oltenia, ai Bursei Române de Mărfuri, Elcen, Electrica şi Romgaz.
Niculae Havrileț este consilier la Ministerul Energiei și urmează să intre în consiliul de administrație al celui mai mare furnizor de electricitate din România, Electrica S.A.
Totodată, şi consumatorii casnici sunt câştigători, pentru că şi ei au fost protejaţi, a adăugat fostul președinte ANRE.
Niculae Havrileț spune că ordonanța „a trebuit să fie dată pentru că funcţionarea pieţei în ultimul an nu a fost una predictibilă, pentru că nu au fost îndeplinite anumite caracteristici fundamentale ale pieţei liberalizate. Nu a funcţionat, spre exemplu, mecanismul consumatorului vulnerabil şi nu au funcţionat alte reglementări, alte mecanisme care se autoreglementează în cadrul unei pieţe liberalizate”, a explicat Niculae Havrileț
Oficialul a mai precizat că un element de bază care a fost evocat este gradul de sărăcie a populaţiei, care ar în final al putea genera convulsii sociale.
„Astfel că, din perspectiva acestui element şi la solicitarea furnizorilor care au în portofoliu consumatori casnici, a fost emis acest act”, a subliniat Niculae Havrileţ.
Printre efectele ordonanței „sunt lucruri bune şi sunt lucruri mai puţin bune. Problema este dacă lucrurile bune sunt într-adevăr bune, unii zic că sunt bune, dar de fapt sunt rele, şi să vedem dacă alea rele sunt chiar rele”, a comentat fostul şef al supravegherii domeniului.
„Se conturează nevoia de dezbatere cu privire la piaţă. Cei care pierd vor fi foarte activi pe piaţă, iar cei care câştigă nu vor interveni, dar se va vedea cine câştigă şi cine pierde”, a punctat Nicolae Havrileţ.
Ordonanța de urgență prevede taxarea tuturor companiilor din domeniul gazelor și a energiei electrice cu 2% din cifra de afaceri.
Totodată, producătorii și furnizorii de gaze vor fi obligați să vândă gazele cu maxim 68 lei/MWh timp de trei ani, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali. În ceea ce privește prețul energiei, acesta va fi plafonat la un nivel redus, tot timp de trei ani, pentru consumatorii casnici.
De ce s-a scumpit energia?
„Se desprinde cu ochiul liber că majorarea preţurilor la energie şi la gaze s-a întâmplat din cauza preţurilor marginale. În România, în momentele de consum extrem, ca urmare a temperaturilor extreme, mari vara şi mici iarna, producţia internă nu mai face faţă şi trebuie să importăm energie la un preţ mai mare decât preţul de producţie din România, iar acesta este un preţ marginal la care se aliniază şi producătorii interni. La fel şi la gaze”, a precizat responsabilul ministerial.
Niculae Havrițeț a amintit că, atunci când era preşedintele al ANRE, a solicitat liberalizarea pieţei gazelor încă din 2016, întrucât preţul de import era mai mic decât cel de producţie internă, dar măsura nu a fost aprobată.
„În 2016 România preţul gazelor de producţie internă era reglementat la 60 de lei pe MWh, iar pe pieţele internaţionale preţurile erau de 52 de lei pe MWh. Tot anul 2016 am solicitat şi nu s-a aprobat. Dacă făceam această liberalizare în 2016, acum am fi avut suficientă experienţă să gestionăm piaţa”, a conchis fostul președinte al ANRE.