vineri

17 mai, 2024

29 martie, 2022

Președintele Erdogan a transmis negociatorilor: ”Avem nevoie de la voi de rezultate, de soluții care să fie acceptate în plan internațional”

Negociatorii ucraineni au împărtășit câteva detalii ale discuțiilor de marți dintre Ucraina și Rusia organizate la Istanbul.

A fost prima întâlnire față în față a celor două delegații în mai mult de două săptămâni.

La discuții a fost prezent și Roman Abramovici, cel despre care The Wall Street Journal scria luni că ar fi fost ținta unei tentative de otrăvire.

Garanți ai păcii ucrainene: SUA, Marea Britanie, Turcia. Crimeea, eliberată în 15 ani


Potrivit The Guardian, Ucraina este de acord să adoptare un statut neutru din punct de vedere militar în schimbul unor consistente garanții de securitate. Asta înseamnă că Ucraina este dispusă să renunțe la aderarea la NATO și s-ar angaja să nu găzduiască trupe sau baze militare străine și nici să dețină armament nuclear.

În schimbul neutralității, Ucraina cere dreptul de a apela la ajutorul unor ”garanți ai păcii” (cel mai probabil SUA, Marea Britanie și Turcia) în situația în care ar fi atacată. Negociatorul șef ucrainean Mihail Podoliak a explicat că principiul ar funcționa identic cu Articolului 5 din Tratatul NATO.

Ucraina a mai propus o perioadă de ”15 ani de consultări bilaterale” cu privire la statutul Peninsulei Crimeea, teritoriu anexat de Rusia în 2014. Cu alte cuvinte, Rusia ar păstra vreme de 15 ani controlul acestui teritoriu.

Perioada de consultări ar începe să curgă numai în cazul unei încetări complete a focului.

Rusia vorbește de ”detensionare


Șeful echipei de negocieri a Rusiei, Vladimir Medinski, a caracterizat discuțiile de marți drept ”constructive”. El a precizat că va transmite președintelui Putin propunerile formulate marți de ucraineni.

Vladimir Medinski a precizat că adăugând că Rusia va face „doi pași pentru a detensiona conflictul”. Explicații aveau să fie furnizate de adjunctul ministrului Apărării, Alexander Fomin.

El a spus că Moscova a decis “să își reducă radical activitatea militară în direcțiile Kiev și Chernigiv”, cu scopul de a crește ”încrederea reciprocă și pentru a creea condiții corespunzătoare derulării a noi runde de negociere, care să aducă în final semnarea unui tratat de pace cu Ucraine”.

”Am primit din partea Ucrainei poziții clar formulate pentru a fi incluse într-un tratat de pace. Aceste propuneri vor fi analizate în perioada următoare și vor fi transmise președintelui Putin, iar un răspuns va fi dat”, a mai afirmat negociatorul șef Vladimir Medinsky.

El a mai spus că o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski este posibilă în viitor ”concomitent cu semnarea preliminară a unui tratat de pace”.

Noi negocieri sub bombe

La fel ca și la precedentele runde de negociere, Rusia a ignorat discuțiile de pace, armata rusă continuând să bombardeze susținut zone întregi din Ucraina.

Situația din Mariupol rămâne dramatică, toate eforturile internaționale pentru evacuarea civililor din orașul distrus acum aproape în totalitate eșuând din cauza armatei ruse.

Rachetele rusești au lovit marți și sediul administrației locale din Mikolaiv (foto mai jos). Majoritatea celor 150 de funcționari au scăpat cu viață, dar 8 funcționari și 3 militari au fost prinși sub dărâmături.

Eforturile de cucerire ale Rusiei se concentrează în special în părțile de sud și de est ale Ucrainei.

Reapărut în public după 2 săptămâni, ministrul rus al Apărării, Andrei Șoigu, a anunțat marți că armata rusă ”își va reduce dramatic operațiunile” în zona Kiev.

În ciuda eforturilor uriașe, ofensiva rusă asupra Capitalei era blocată de peste 2 săptămâni, cu forțele rusești înregistrând mari pierderi umane și materiale.

Roman Abramovici, apariție surpriză la negocierile din Istambul

Miliardarul rus Roman Abramovici a fost unul dintre puținii care au asistat direct la negocierile ucraineano-ruse.

Ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu (primul din stânga), președintele Recep Tayyip Érdogan și Roman Abramovici, înainte de debutul discuțiilor purtate la Palatul Dolmabahce din Istambul

Wall Street Journal scria luni că Roman Abramovici și alți 2 participanți la runda de negocieri din 3 martie au experimentat simptome ale expunerii la substanțe chimice. Purtătorul de cuvânt al Kremlin a negat marți ipoteza că Roman Abramovici ar fi putut fi ținta unei tentative de asasinat, afirmând că totul este ”o dezinformare, parte a unui război informațional”.

Turcia nu s-a alăturat sancțiunilor internaționale dictate împotriva oligarhilor ruși, Roman Abramovici salvându-și două iahturi de la confiscare parcându-le în porturi turcești.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: