10 miniștri de Externe din state membre UE cer Consiliului European să „recunoască în mod explicit o perspectivă europeană clară pentru Ucraina și că i se va acorda în curând un statut de țară-candidat”.
Apelul a fost formulat în reuniunea de luni a miniștrilor de externe UE și a fost susținut de Irlanda și de statele ex-comuniste, cu excepția României și Ungariei.
Potrivit Politico, cererea a fost susținută de Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Croația și Irlanda.
Cererea a provocat reacții nervoase din partea țărilor care se opun acordării acestui statut Ucrainei. „Niciun ministru sau ambasador, de altfel, nu este pregătit să spună liderilor lor că trebuie să aibă o altă discuție despre ceva pentru care tocmai au găsit o soluție în urmă cu aproape 2 săptămâni”, afirmă un diplomat UE.
Pe data de 11 martie, liderii UE au comunicat că susțin aderarea Ucrainei, dar nu în procedură de urgență. Țările de Jos, Luxemburg și Franța, au formulat argumente împotriva unei procedurii accelerate, așa cum a solicitat președintele Volodimir Zelenski.
Liderii europeni au promis însă alte forme de ajutor pentru Ucraina. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a vorbit despre o asistență suplimentară de 500 de milioane de euro prin așa-numita Facilitate europeană pentru pace a UE, care este utilizată pentru a oferi ajutor militar Kievului. Plafonul ajutorului a fost ridicat luni la 1 miliard euro.
Liderii europeni au mai promis că vor ajuta la reconstrucția Ucrainei după război.
Președintele Zelenski a semnat pe data de 28 februarie cererea oficială prin care țara sa solicită deschiderea procedurii de aderare la UE. Ucraina a cerut și aderarea la NATO, dar Volodimir Zelenski a transmis semnale repetate că renunță la această solicitare.