cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Negocieri privind revenirea la regulile fiscale în UE – Franța și Germania, poziții diferite

18 ianuarie, 2022

Miniștrii europeni de finanțe s-au întâlnit luni pentru a discuta când ar fi oportună reinstaurarea regulilor fiscale din pactul de stabilitate, suspendat în contextul pandemiei, transmite Euractiv.

Germania și Franța au prezentat viziuni diferite cu privire la viitorul Europei, semnal că tensiunile vor crește pe măsură ce negocierile vor avansa.

UE dorește să simplifice reglementările vechi de decenii privind funcționarea bugetelor naționale, iar pozițiile adoptate de primele două economii ale zonei euro vor dicta modul în care se va desfășura dezbaterea.


Noul ministru de Finanțe de la Berlin, Christian Lindner, a participat la prima sa întâlnire cu omologii săi din zona euro, precizând că poziția sa de a menține cheltuielile publice sub control.

”Este esențial să continuăm să acordăm atenție importanței regulilor fiscale”, a spus Lindner la sosirea la discuții, adăugând că ”regulile fiscale sunt cruciale pentru menținerea credibilității guvernelor față de piețele de capital.”

(Citiți și:Emmanuel Macron și Mario Draghi cer renunțarea la plafonarea datoriilor și schimbarea regulilor fiscale ale UE”)

Una dintre acestea se referă la menținerea datoriei publice sub pragul de 60% din PIB. Multe state au depășit însă acest nivel.

Recent, Franța și Belgia s-au alăturat Italiei, Spaniei și Greciei, în plutonul țărilor care încalcă regulile fiscale europene.


Ministrul german de Finanțe a precizat că reducerea datoriilor publice excesive, acumulate în special în contextul cheltuielilor publice ridicate realizate de statele europene pentru combaterea efectelor crizei sanitare, reprezintă un punct la care nu este dispus să cedeze.

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a insistat că Europa trebuie să se concentreze pe sprijinirea creșterii, nu pe reducerea datoriilor.

”Trebuie să fie mai întâi un pact de creștere. Creșterea vine înaintea stabilității”, a spus Le Maire.

Discuții Spania-Germania

Cancelarul german Olaf Scholz nu i-a oferit premierului socialist spaniol Pedro Sánchez niciun indiciu că guvernul său de stânga ar fi pregătit să sprijine o relaxare a regulilor fiscale ale UE, chiar dacă cei doi au convenit luni să lucreze împreună mai strâns la redesenarea politicilor europene, scrie Euractiv.

Sánchez avea mari așteptări de la vizita lui Scholz, surse precizând că liderul de la Madrid a perceput ”potrivirea ideologică” cu acesta drept o oportunitate de a reconstrui relațiile Madrid-Berlin.

”Suntem de acord că regulile fiscale sunt prea complexe și greu de respectat”, în special în contextul pandemiei, a declarat Sánchez în urma reuniunii. El a precizat totuși că viziunea celor două părți cu privire la modificarea regulilor Pactului European de Stabilitate și Creștere nu a coincis.

Madrid spera să convingă Berlinul să susțină un set de măsuri fiscale mai relaxate în zona euro, viziune împărtășită și de state precum Italia și Franța, setând ținte mai rezonabile de reducere a datoriei publice ca procent din PIB și încetinind ritmul de readucere a deficitelor bugetare sub ținta de 3% din PIB.

Dar Scholz a spus că, deși „Germania și Spania sunt prieteni apropiați” care se bucură de relații bune, este prea devreme pentru a revizui regulile fiscale.

Poziția Spaniei

Spania nu a aderat la propunerea de reformă fiscală a UE lansată recent de Franța și Italia, dar dorește totuși să modifice limitele de îndatorare stabilite de regulile fiscale actuale.

Cele mai recente date arată că raportul mediu datoriei/PIB în zona euro este aproape de 100%, cu discrepanțe mari în rândul statelor membre.

Dacă Grecia are o datorie publică de 207% din PIB, Estonia stă bine cu un raport de doar 19%.

Datoria publică a Spaniei este de 122% din PIB, iar cea a Germaniei de aproape 70% din PIB, peste limita prevăzută de pactul de stabilitate, de 60% din PIB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: