fbpx

La obiect

România importă aproape jumătate din resursele energetice primare de care are nevoie. Deficitul de gaze crește cel mai mult

Importurile de resurse energetice primare, de aproape 8,845 milioane de tone echivalent petrol (tep), au acoperit aproape 45% din totalul resurselor de energie primară consumate… Mai mult

13.09.2021

La obiect

Creșterea puterii de cumpărare aterizează – Educația a coborât spre minus15%

Câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2021 a fost de 5.780 lei, cu 1 (un) leu mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor… Mai mult

12.09.2021

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

La obiect

Economiștii: Criza politică potențează cauzele deprecierii leului, pe fondul dezechilibrelor financiare acumulate ale României

Leul este singura monedă din Europa Centrală și de Est care s-a depreciat de la începutul anului, pe când piețele nu luau în calcul criza… Mai mult

08.09.2021

Negocieri complicate în Coaliție: Roșia Montană și Descentralizarea se suprapun

de Vladimir Ionescu 21.10.2013

În lipsa premierului Victor Ponta, preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a întâlnit luni cu parlamentarii liberali din Comisia Roşia Montană, pentru a pregăti strategia pe care partidul o va avea în cadrul USL pe acest subiect.

Vinerea trecută, în USL s-a  discutat descentralizarea şi proiectul Roşia Montană, subiecte negociate la pachet,  în coaliţia de la guvernare.

În mod normal, şedinţele USL au loc lunea, dar întrucât premierul este plecat în SUA, la începutul acestei săptămâni, a fost necesară o devansare a întâlnirii săptămânale obişnuite.

PNL : Fără Roșia Montană

La ieşirea din şedinţa de vineri, Victor Ponta declarase că s-a decis prelungirea cu 30 de zile a activităţii Comisiei Roşia Montană. Crin Antonescu a fost destul de rezervat şi a spus doar că PNL nu votează proiectul Roşia Montană.

Poziţia PNL faţă de o posibilă prelungire a activităţii Comisiei speciale a fost dezvăluită de Crin Antonescu luni, după o întâlnire pe care a avut-o cu parlamentarii liberali membri ai Comisiei – ei optează, “mai degrabă”, pentru respingerea proiectului Roşia Montană, desfiinţarea Comisiei speciale şi înfiinţarea unui for nou, care să iniţieze un proiect de lege mai general, referitor la exploatarea aurului şi argintului în România.

Potrivit hotnews.ro, la întâlnire s-a discutat despre o posibilă sabotare prin neparticipare la lucrările Comisiei speciale, până când se va respinge proiectul Roşia Montană.

Liberalii nu vor să accepte înlocuirea în Comisie a proiectului de lege trimis de Guvern, cu referire strictă la exploatarea auriferă de la Roşia Montană, cu proiectul mai general, care vizează exploatările de aur şi argint din România, pe care l-au “fabricat” săptămâna trecută parlamentarii PSD, prin modificarea titlului proiectului de lege, eliminarea Acordului cu RMGC şi introducerea unor amendamente.

“Mandatul acestei Comisii speciale încredinţat de plenul Parlamentului a fost strict acela de a se pronunţa asupra proiectului de lege iniţiat de Guvern. Poziţia noastră este aceea ca raportul Comisiei pentru acest proiect de lege să fie de respingere”, a declarat Crin Antonescu, la finalul şedinţei de luni.

După respingerea proiectul Legii Roşia Montană, spun liberalii, se poate discuta despre o altă comisie şi o lege a mineritului.

Și PSD ar vota împotriva Legii Roşia Montană, dacă PNL semnează noua lege a minelor

După declaraţiile date de Crin Antonescu, “surse din USL” au dezvăluit MEDIAFAX şi alte detalii referitoare la negocierile de vineri.

Astfel, PSD ar vota respingerea proiectului Guvernului privind exploatarea de la Roşia Montană, alături de PNL, la nivelul Comisiei parlamentare speciale, cu condiţia ca liberalii să-şi pună semnătura pe un nou proiect de lege, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din USL.

Potrivit surselor citate, în şedinţa USL de vineri, liderii PSD şi PNL ar fi optat pentru respingerea proiectului Guvernului, în condiţiile în care va fi iniţiată o nouă lege care să reglementeze un cadru general asupra exploatărilor miniere. Discuţia a apărut în urma unor amendamente susţinute de PSD şi promovate în comisia specială, fără votul PNL, prin care era amendat proiectul Guvernului.

Descentralizarea: Porturile să fie la Consiliile locale, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă să rămână la Centru

Tot luni au avut încă o întâlnire delegaţiile PSD şi PNL care se ocupă de descentralizare.

După şedinţa de săptămâna trecută, când s-a decis nedescentralizarea Internelor, trei puncte mai rămăseseră de lămurit – porturile, Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale (ANPS) (ultimele două, din subordinea Ministerului Muncii).

“Discuţia despre ANOFM şi ANPS nu are în vedere decât un singur lucriu: dacă putem descentraliza fără să avem riscul să producem distorsiuni în sistem – e un sistem foarte complex. La ANOFM e clar că, dacă descentralizăm, sunt tulburări în sistem. La ANPS există această posibilitate pe care o mai explorăm mâine şi poimâine”, a spus Liviu Dragnea.

În ceea ce priveşte porturile, PSD doreşte ca acestea să intre în subordinea primăriilor, respectiv a consiliilor locale, în timp ce PNL ar vrea ca acestea să fie puse în subordinea consiliilor judeţene, au declarat, potrivit agenției, surse din USL.

La finalul întrevederii, Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis s-au deplasat la Casa Poporului, unde le-au prezentat parlamentarilor USL proiectul descentralizării.

Conform acestui proiect, terenurile pe care sunt amplasate porturile vor trece în proprietatea consiliilor locale, iar utilajele în administrarea consiliilor.

“Ceea ce am convenit noi este ca terenul efectiv pe care sunt amplasate porturile, care acum este în domeniul public al statului, să treacă în proprietatea CL, ca regulă, iar instalaţiile, echipamentele, utillajele care sunt într-un port şi care acum sunt în patrimoniul unor societăţi comerciale, respectiv administraţiile porturilor, să fie date în administrare, deocamdată, urmând să vedem dacă există o procedură legală prin care şi acestea să fie trecute în proprietatea CL. Deci terenul să treacă în proprietatea CL, iar instalaţiile şi utilajele în administrare”, a spus Liviu Dragnea, potrivit sursei citate.

El a precizat că pot exista şi excepţii de la regulă, urmând să aibă loc, în acest sens, discuţii cu fiecare judeţ în parte.

“Vom discuta cu fiecare judeţ în parte. Regula, principiul pe care l-am urmărit în tot acest proces de descentralizare este ca orice activ să fie trecut în proprietatea localităţilor, nu a judeţului. Iar acolo unde e o localitate care nu doreşte să primească în proprietate sau consideră că ar fi mai bine la consiliul judeţean, să treacă la consiliul judeţean. Deci regula este asta şi pot apărea excepţii, pentru că sunt câteva porturi în localităţi foarte mici”, a mai spus Liviu Dragnea.

Activele transferate în teritoriu îşi păstrează, ”de principiu”, obiectul de activitate

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, luni, că activele transferate autorităţilor locale, prin procesul de descentralizare, îşi vor păstra de principiu obiectul de activitate, precizând că acesta este motivul pentru care acestea nu ar putea fi înstrăinate sau vândute.

Vicepremierul a fost întrebat dacă există vreo interdicţie pusă autorităţilor locale de a nu înstrăina activele care ar urma să le fie transferate prin procesul de descentralizare.

“Va fi trecută obligaţia să se păstreze obiectul de activitate şi obiectul de activitate poate fi schimbat numai în situaţii motivate, cu avizul ministerul de resort”, a răspuns vicepremierul.

Ulterior, el a fost întrebat dacă există garanţii în privinţa proprietăţii şi nu a obiectului de activitate. “Din momentul în care noi punem obligativitatea să nu se schimbe destinaţia, nu poate fi nici vândut”, a precizat Liviu Dragnea.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 21.10.2013

Lăsați un comentariu


Stiri

Ludovic Orban anunță că își depune luni demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor

Vladimir Ionescu

Ludovic Orban a anunţat că îşi va depune luni demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, după ce a fost învins de premierul Florin… Mai mult

Europa

Criza diplomatică dintre China şi Canada s-a încheiat după eliberarea şefei Huawei

Vladimir Ionescu

Criza diplomatică dintre China şi Canada, survenită după ce cea dintâi a deţinut doi cetăţeni canadieni drept răspuns la arestarea directoarei financiare a Huawei de… Mai mult

Stiri

Cristian Ghinea confirmă că va participa, alături de Florin Cîțu, la reuniunea cu preşedintele Comisiei Europene

Vladimir Ionescu

Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USR PLUS), anunţă că va participa luni la întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der… Mai mult

Stiri

Aripa Florin Cîțu preia conducerea PNL

Razvan Diaconu

  Florin Cîţu este câştigătorul alegerilor interne din PNL, reuşind să-şi asigure 2.878 de voturi, echivalentul a 60,2% din voturile valabil exprimate. Ludovic Orban a… Mai mult

Stiri

USR PLUS insistă: exclus să revenim la guvernare cu Florin Cîţu premier

Razvan Diaconu

USR PLUS şi-a reiterat sâmbătă poziţia luată printr-o decizie unanimă şi anume că nu poate reveni la guvernare cu Florin Cîţu premier. “Această decizie nu… Mai mult

Europa

Angela Merkel – un ultim apel pentru susţinerea candidatului CDU Armin Laschet

Iulian Soare

Angela Merkel a lansat sâmbătă un apel pentru a-l vota pe conservatorul Armin Laschet, în numele “viitorului” Germaniei, în ultimul său miting din ajunul unor… Mai mult

Stiri

Noapte “de foc” la spitalul de boli infecţioase din Iaşi cu pacienți Covid

Razvan Diaconu

Noaptea de vineri spre sâmbătă a fost una “de foc” la Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” din Iaşi, a declarat managerul instituţiei, dr. Florin… Mai mult