fbpx

Analiză

Țara fermelor țărănești, pe ultimele locuri la agricultura Bio. Piedicile și potențialul

Cel mai mare număr de ferme (cele mai multe familiale) din UE se află în România (circa 3,5 milioane), dar acest lucru nu pare să… Mai mult

22.04.2021

Europa

Harta sumbră a unei probleme amânate la infinit: Infrastructura CFR

Anul 2021, declarat de UE Anul transportului feroviar, dă startul în Europa unor investiții de amploare ce ar trebui să aibă ca efect transferarea, până… Mai mult

22.04.2021

La obiect

Ocuparea a păstrat anul trecut ținta stabilită prin strategia Europa 2020. Problemele, la tineret şi la vârsta a treia

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20 – 64 de ani s-a menținut anul trecut la 70,8%, potrivit datelor comunicate de INS. Valoarea… Mai mult

21.04.2021

Europa

Criza cipurilor: VW & Toyota vs. Apple – sau de la erorile de calibrare a cererii la creșterea bruscă a comunicațiilor

Grupul Volkswagen a emis la începutul acestei săptămâni cel mai recent avertisment privind efectele crizei cip-urilor, care ar putea duce la probleme de producție a… Mai mult

21.04.2021

Negocieri complicate în Coaliție: Roșia Montană și Descentralizarea se suprapun

de Vladimir Ionescu 21.10.2013

În lipsa premierului Victor Ponta, preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a întâlnit luni cu parlamentarii liberali din Comisia Roşia Montană, pentru a pregăti strategia pe care partidul o va avea în cadrul USL pe acest subiect.

Vinerea trecută, în USL s-a  discutat descentralizarea şi proiectul Roşia Montană, subiecte negociate la pachet,  în coaliţia de la guvernare.

În mod normal, şedinţele USL au loc lunea, dar întrucât premierul este plecat în SUA, la începutul acestei săptămâni, a fost necesară o devansare a întâlnirii săptămânale obişnuite.

PNL : Fără Roșia Montană

La ieşirea din şedinţa de vineri, Victor Ponta declarase că s-a decis prelungirea cu 30 de zile a activităţii Comisiei Roşia Montană. Crin Antonescu a fost destul de rezervat şi a spus doar că PNL nu votează proiectul Roşia Montană.

Poziţia PNL faţă de o posibilă prelungire a activităţii Comisiei speciale a fost dezvăluită de Crin Antonescu luni, după o întâlnire pe care a avut-o cu parlamentarii liberali membri ai Comisiei – ei optează, “mai degrabă”, pentru respingerea proiectului Roşia Montană, desfiinţarea Comisiei speciale şi înfiinţarea unui for nou, care să iniţieze un proiect de lege mai general, referitor la exploatarea aurului şi argintului în România.

Potrivit hotnews.ro, la întâlnire s-a discutat despre o posibilă sabotare prin neparticipare la lucrările Comisiei speciale, până când se va respinge proiectul Roşia Montană.

Liberalii nu vor să accepte înlocuirea în Comisie a proiectului de lege trimis de Guvern, cu referire strictă la exploatarea auriferă de la Roşia Montană, cu proiectul mai general, care vizează exploatările de aur şi argint din România, pe care l-au “fabricat” săptămâna trecută parlamentarii PSD, prin modificarea titlului proiectului de lege, eliminarea Acordului cu RMGC şi introducerea unor amendamente.

“Mandatul acestei Comisii speciale încredinţat de plenul Parlamentului a fost strict acela de a se pronunţa asupra proiectului de lege iniţiat de Guvern. Poziţia noastră este aceea ca raportul Comisiei pentru acest proiect de lege să fie de respingere”, a declarat Crin Antonescu, la finalul şedinţei de luni.

După respingerea proiectul Legii Roşia Montană, spun liberalii, se poate discuta despre o altă comisie şi o lege a mineritului.

Și PSD ar vota împotriva Legii Roşia Montană, dacă PNL semnează noua lege a minelor

După declaraţiile date de Crin Antonescu, “surse din USL” au dezvăluit MEDIAFAX şi alte detalii referitoare la negocierile de vineri.

Astfel, PSD ar vota respingerea proiectului Guvernului privind exploatarea de la Roşia Montană, alături de PNL, la nivelul Comisiei parlamentare speciale, cu condiţia ca liberalii să-şi pună semnătura pe un nou proiect de lege, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din USL.

Potrivit surselor citate, în şedinţa USL de vineri, liderii PSD şi PNL ar fi optat pentru respingerea proiectului Guvernului, în condiţiile în care va fi iniţiată o nouă lege care să reglementeze un cadru general asupra exploatărilor miniere. Discuţia a apărut în urma unor amendamente susţinute de PSD şi promovate în comisia specială, fără votul PNL, prin care era amendat proiectul Guvernului.

Descentralizarea: Porturile să fie la Consiliile locale, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă să rămână la Centru

Tot luni au avut încă o întâlnire delegaţiile PSD şi PNL care se ocupă de descentralizare.

După şedinţa de săptămâna trecută, când s-a decis nedescentralizarea Internelor, trei puncte mai rămăseseră de lămurit – porturile, Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale (ANPS) (ultimele două, din subordinea Ministerului Muncii).

“Discuţia despre ANOFM şi ANPS nu are în vedere decât un singur lucriu: dacă putem descentraliza fără să avem riscul să producem distorsiuni în sistem – e un sistem foarte complex. La ANOFM e clar că, dacă descentralizăm, sunt tulburări în sistem. La ANPS există această posibilitate pe care o mai explorăm mâine şi poimâine”, a spus Liviu Dragnea.

În ceea ce priveşte porturile, PSD doreşte ca acestea să intre în subordinea primăriilor, respectiv a consiliilor locale, în timp ce PNL ar vrea ca acestea să fie puse în subordinea consiliilor judeţene, au declarat, potrivit agenției, surse din USL.

La finalul întrevederii, Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis s-au deplasat la Casa Poporului, unde le-au prezentat parlamentarilor USL proiectul descentralizării.

Conform acestui proiect, terenurile pe care sunt amplasate porturile vor trece în proprietatea consiliilor locale, iar utilajele în administrarea consiliilor.

“Ceea ce am convenit noi este ca terenul efectiv pe care sunt amplasate porturile, care acum este în domeniul public al statului, să treacă în proprietatea CL, ca regulă, iar instalaţiile, echipamentele, utillajele care sunt într-un port şi care acum sunt în patrimoniul unor societăţi comerciale, respectiv administraţiile porturilor, să fie date în administrare, deocamdată, urmând să vedem dacă există o procedură legală prin care şi acestea să fie trecute în proprietatea CL. Deci terenul să treacă în proprietatea CL, iar instalaţiile şi utilajele în administrare”, a spus Liviu Dragnea, potrivit sursei citate.

El a precizat că pot exista şi excepţii de la regulă, urmând să aibă loc, în acest sens, discuţii cu fiecare judeţ în parte.

“Vom discuta cu fiecare judeţ în parte. Regula, principiul pe care l-am urmărit în tot acest proces de descentralizare este ca orice activ să fie trecut în proprietatea localităţilor, nu a judeţului. Iar acolo unde e o localitate care nu doreşte să primească în proprietate sau consideră că ar fi mai bine la consiliul judeţean, să treacă la consiliul judeţean. Deci regula este asta şi pot apărea excepţii, pentru că sunt câteva porturi în localităţi foarte mici”, a mai spus Liviu Dragnea.

Activele transferate în teritoriu îşi păstrează, ”de principiu”, obiectul de activitate

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, luni, că activele transferate autorităţilor locale, prin procesul de descentralizare, îşi vor păstra de principiu obiectul de activitate, precizând că acesta este motivul pentru care acestea nu ar putea fi înstrăinate sau vândute.

Vicepremierul a fost întrebat dacă există vreo interdicţie pusă autorităţilor locale de a nu înstrăina activele care ar urma să le fie transferate prin procesul de descentralizare.

“Va fi trecută obligaţia să se păstreze obiectul de activitate şi obiectul de activitate poate fi schimbat numai în situaţii motivate, cu avizul ministerul de resort”, a răspuns vicepremierul.

Ulterior, el a fost întrebat dacă există garanţii în privinţa proprietăţii şi nu a obiectului de activitate. “Din momentul în care noi punem obligativitatea să nu se schimbe destinaţia, nu poate fi nici vândut”, a precizat Liviu Dragnea.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 21.10.2013

Lăsați un comentariu


Europa

Cum pregătește Viktor Orban partidul Fidesz pentru opoziție: a păstra puterea chiar când ai pierdut alegerile

Razvan Diaconu

Cu doar un an până la ceea ce azi par să fie alegeri strânse în Ungaria, guvernul lui Viktor Orban ”externalizează” putere de decizie și… Mai mult

Europa

Universitatea Harvard le cere studenților să vină vaccinați anti-Covid, la toamnă 

Iulian Soare

„Pentru a atinge nivelurile ridicate de vaccinare necesare pentru a ne proteja comunitatea, Harvard va cere ca toţi studenţii care vor fi în campus în… Mai mult

Stiri

Concursul pentru conducerea caselor județene de sănătate – 24 de concurenți ocupă deja interimar funcția

Vladimir Ionescu

Un număr de 60 de candidați au susținut joi, la Spitalul Universitar de Urgență din București, proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor de director… Mai mult

Europa

Insula Jersey amenințată de blocada pescarilor francezi nemulțumiți de reglementările post-Brexit

Iulian Soare

Două nave de patrulare au fost trimise de guvernul Marii Britanii în apropierea insulei Jersey situată în Canalul Mânecii, acolo unde unde s-au adunat 80… Mai mult

Europa

Vizită a lui Blinken la Kiev – SUA își reafirmă sprijinul faţă de suveranitatea şi integritatea Ucrainei

Iulian Soare

Secretarul american de stat Antony Blinken reafirmă sprijinul Washingtonului faţă de Ucraina, aflată de şapte ani într-un război cu separatiştii proruşi din estul țării şi… Mai mult

Europa

Summit G7 – Chinei i se cere să respecte drepturile omului. Beijing denunță un ”amestec grosolan” în treburile interne

Razvan Diaconu

Miniştrii de Externe ai Celor Şapte – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite – îndeamnă Beijingul, într-un comunciat comun, în urma… Mai mult

Stiri

Racheta reutilizabilă Starship a lui Elon Musk, prima aterizare reușită

Adrian N Ionescu

SpaceX a înregistrat prima aterizare de succes al prototipului rachetei reutilizabile Starship, după ce alte patru testări anterioare s-au soldat cu explozii. Succesul marchează o… Mai mult