miercuri

24 aprilie, 2024

10 noiembrie, 2021

Vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a anunțat miercuri că social-democrații propun unele măsuri pentru creșterea veniturilor statului. Una dintre acestea ar fi „taxarea luxului”, alta privește modelul bulgăresc de colectare a taxelor, stabilit cu ajutorul unor experți străini.

„Prima întâlnire de azi a fost concentrată pe lipsa resurselor bugetare într-o perioadă în care statul trebuie să fie alături de cetățeni. Vedem cum scade nivelul de trai al românilor iar noi ne dorim să venim cu venituri în plus la bugetul de stat, nu doar să facem cheltuieli.

Ne dorim să creștem salariul minim de la 1 ianuarie, să mărim pensia minimă de la 800 la 1000 de lei, să mărim cu 11% punctul de pensie iar alocațiile să fie conform legii. Pentru asta, am venit cu propuneri care vor fi discutate în perioada următoare pentru a crește veniturile statului”, a anunțat Sorin Grindeanu.

Soluții social-democrate de creștere a veniturilor bugetare


Prima dintre ele ar fi pentru taxarea luxului. ”Aici nu e un lucru pe care îl inventăm noi. Toate țările civilizate au o asemenea taxare a luxului. Vrei yacht? Plătești în plus.Vrei mașini de sute de mii de euro? Plătești în plus. E o intenție pe care am declarat-o azi, nu e niciun fel de impunere. Urmează să o detaliem și nu este o condiție pe care o dă PSD”, a afirmat Sorin Grindeanu.

”Tot pentru creșterea veniturilor, știm că România are cea mai mică rată de colectare la nivelul UE. Este un lucru care e absolut necesar să-l corectăm. Dacă vreți, putem să aplicăm și soluții pe care văd că le-au aplicat colegii noștri de la sud de Dunăre, care au adus experți străini și a crescut rapid rata de colectare.

E nevoie de un efort național pentru combaterea evaziunii fiscale. Este inadmisibil ca și acum la ani buni, vă dau un exemplu, scannerele pe care tot statul român le-a luat stau nefolosite iar contrabanda este în floare în România”, a mai declarat Sorin Grindeanu, la Parlament.

Echipele de negociere ale PSD, PNL și UDMR se întâlnesc miercuri și joi pentru a realiza programul de guvernare. Programul de guvernare și negocierea ministerelor ar trebui finalizate până la începutul săptămânii viitoare. Liderii celor trei partide vor ca votul pentru noul guvern să fie dat până pe 18 noiembrie.


Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat marți că programul de guvernare ar trebui să conțină măsuri de termen scurt și mediu. Ciolacu s-a referit din nou la introducerea cotei progresive. Întrebat în legătură cu dorința PSD de a se renunța la cota unică în schimbul unui impozit progresiv, Florin Cîțu a spus că nu a fost discutat acest lucru dar că, indiferent ce decizie va fi luată, taxele nu vor crește.

Cum arată schița viitorului guvern

În paralel cu negocierile tehnice, PNL, PSD și UDMR poartă discuții politice pe structura viitorului guvern. Împărţirea ministerele depinde în primul rând de ce partid va da premierul. În acest moment există consens pe cîteva principii:

  • noul Cabinet se va mări la cel puțin 20 de ministere
  • partidele care nu dau premierul vor deține câte o pozițe de vicepremier
  • cine va da prim-ministrului nu va putea lua Ministerul Finanţelor și SGG.

În ceea ce privește portofoliile, Comunicaţiile vor redeveni minister, aparte de Ministerul Transporturilor, apare din nou ministerul pentru IMM-uri, domeniu gestionat în prezent de Ministerul Economiei. Cercetarea, care acum este minister independent, ar putea reveni în cadrul Ministerului Educaţiei. Secretariatul General ar putea fi organizat sub formă de minister și scos de sub autoritatea prim-ministrului.

UDMR propune înființarea unui Minister al Familiei, după model unguresc. Într-un interviu oferit Digi24, președintele UDMR Kelemen Hunor a confirmat: ”Se creionează 20-21 de ministere, nu are mare importanță.”

PNL, PSD şi UDMR au mai discutat despre o rotaţie a premierilor, la doi ani de zile, precum şi despre o guvernare care să se întindă pe o perioadă mai lungă, de 7 ani, care să cuprindă şi următorul Legislativ. Ideea din urmă este susținută de PNL și de UDMR, dar nu este privită cu entuziasm de PSD.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: